S&P 500 ^GSPC
4,973.71
-0.75%
Nvidia NVDA
$783.94
-7.41%
Meta META
$482.24
-3.90%
Amazon AMZN
$174.77
-2.48%
Tesla TSLA
$148.09
-1.23%
Alphabet GOOG
$155.62
-1.17%
Apple AAPL
$165.30
-1.04%
Microsoft MSFT
$400.29
-0.98%

Americká ministryně financí bije na poplach. Americký dluh by mohl stlačit trhy zase zpět dolů.

Martin Bartkovský
22. 1. 2023
8 min read

Máme tady rostoucí úrokové sazby, vysokou míru inflace, válku na Ukrajině a aby toho nebylo málo, tak zde hrozí další potenciální problém, který může akciím a ekonomice obecně, hodně přitížit. O co jde? Potkali jsme se s tou situací už někdy? Jak velké následky to může mít pro nás investory? To vše se dočtete níže.

Janet Yellenová

Jak se říká, každá party jednou musí skončit, no, a právě to nyní to vypadá, že jedna party právě končí v USA.  Ministryně financí Janet Yellenová přišla s varováním, že by USA mohli v nejbližší době dosáhnout dluhového stropu, což by mohlo vyvolat dluhovou krizi.

Co je to dluhový strop?

Dluhový strop je maximální částka, kterou si vláda USA může půjčit, aby splnila své finanční závazky. Po dosažení stropu nemůže ministerstvo financí vydat žádné další směnky, anebo dluhopisy. Může platit účty pouze prostřednictvím daňových příjmů. Strop se v současnosti rovná zhruba 120 % ročního hospodářského výkonu země, v případě USA je to zhruba 31 bilionu dolarů.

Kdy se do této situace mohou USA dostat?

Podle Janet Yellenové by k této situaci mohlo dojít do začátku června, za předpokladu, že se dluhový strop nezvýší. Ano dluhový strop se může i zvýšit, a USA se dokonce doposud tímto způsobem vyhýbali dosažení dluhového stropu. Naposledy kongres navyšoval dluhový strop o zhruba 2,5 bilionu dolarů v prosinci 2021.

Nyní ale může být situace komplikovaná, protože kongres se totiž nedokáže dohodnout na zvýšení dluhového stropu. Předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy řekl prezidentu Bidenovi, že republikáni mají zájem o zavedení výdajového stropu výměnou za dočasné zvýšení dluhového stropu. Zkrátka a jednoduše republikáni odmítají zvýšit dluhový strop, dokud nedostanou od vlády návrh na snížení výdajů.

Jaké možnosti má vláda po dosažení dluhového stropu?

  • Tak za prvé, vláda může použít na řízení dluhu peníze ze státní pokladny. Podle posledních údajů má vláda ve státní kase zhruba 321 miliard dolarů. Část z těch peněz může použít na řízení dluhu. To ale nemusí stačit. Jaké jsou tedy další možnosti?
Aktuální stav státní pokladny.
  • Za druhé vláda bude muset vymyslet, jak zvýšit příjmy do své kasy. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout se samozřejmě jako první nabízí zvýšení daní. Ať už to ale bude cokoliv, tak to rozhodně nebude mít na ekonomiku pozitivní dopad.
  • Další možností, která se nabízí, tak je snížení vládních výdajů, což bude mít za následek pozastavení financování některých vládní projektů, a různých stimulů pro ekonomiku. Jak tedy můžeme vidět, tak ať vláda udělá cokoliv, tak to rozhodně nebude dobré pro ekonomiku a pro akciový trh.

Už jsme se s touto situací setkali?

V roce 2011 vláda USA narazila na dluhový strop, a neshody v kongresu ohledně zvýšení dluhového stropu způsobili výprodej akcií a přivedly Spojené státy na pokraj platební neschopnosti, přičemž země ztratila svůj nejvyšší úvěrový rating AAA od Standard & Poor's.

Goldman Sachs ve zprávě z výzkumu uvedla, že index S&P 500 se během krize v roce 2011 propadl o 15 %, přičemž akcie s největší prodejní expozicí vůči americkým federálním výdajům klesly o 25 %.

Čeká nás tedy další problémový rok?

Podle mě určitě ano. Je zde jeden hlavní rozdíl oproti minulým řešením situace, a to je dohoda. Když k této situaci došlo v minulosti, kongres se vždy dohodl. Jak jsem psal již výše, tak letos je to trochu jinak, a kongres nedokáže najít společnou řeč. Podle analýz třetích stran by to vláda mohla v tuto chvíli ustát tak maximálně do začátku července. Do té doby musí kongres najít společnou řeč, a domluvit se, zda se bude dluhový strop zvyšovat. Takže už teď je jasné, že nás čeká zvýšená volatilita, a to z důvodu nervozity investorů ohledně tohoto zásadního rozhodnutí.

Zatímco dnešní titulky jsou plné zpráv o dluhovém stropu a zahájení mimořádných opatření ministerstva financí, akciový trh historicky nereagoval, dokud se výchozí termín výrazně neblíží. V roce 2011 propad trhu začal zhruba měsíc před uzávěrkou a s blížícím se termínem se zrychloval. S blížícím se termínem se volatilita trhu zvýšila. Podle všech odhadů nás od bodu krize dělí ještě pět až šest měsíců, takže se očekává, že reakce trhu zůstane v následujících týdnech utlumená.

Jak se proti tomuto bránit?

Zatím se ještě nikdy v historii nestalo, že by kongres nechal USA spadnout do platební neschopnosti, a většina odborníků si myslí, že se to nestane ani tentokrát. Ale vzhledem k tomu, že se bude jednat určitě o velmi napínavé, a klíčové rozhodnutí, tak trhy budou vysoce volatilní. Pokud by se republikánům podařilo prosadit jejich názor, což znamená zvýšení dluhového stropu, ale pouze za předpokladu určitých škrtů na výdajích, tak podle mě budou nejvíce zasaženy společnosti, které jsou právě závislé různých platbách ze strany vlády.

Takže by bylo dobré vynechat ze svého portfolia společnosti, které jsou takto závislé na vládě USA. Další věcí, která není zcela známá, tak je jakým způsobem bude chtít vláda shánět peníze. Zda právě pomocí škrtů ve vládních výdajích, nebo pomocí navyšování příjmu do státní kasy. Někteří experti se také obávají přesunu investorů do zahraničí, což je také další možnost obrany. Pokud zkrátka v Americe nastává problém, tak přesunou investice do jiných států.

Poslední možností obrany, která se v tuto chvíli nabízí, tak je prostě a jednoduše přečkat tuto situaci, a případné poklesy využít k průměrování nákupních cen. Zatím vždy po každé krizi přišel růst.

V tuto chvíli nedokážu říct, co bude nejlepší, nebo nejefektivnější obrana, ale jak jsem psal výše, podle expertů máme ještě tak zhruba 5 měsíců čas. Důležité bude v tuto chvíli sledovat, jak se vyvíjí jednání v kongresu, a zda tyto jednání povedou k nějaké domluvě, a případně k jaké domluvě. Toto bude pro danou situaci zásadní.

Závěr

Tak to vypadá, že USA se ještě z jednoho problému nevyhrabaly, a už se na ně valí další problém v podobě dluhové krize. Následující měsíce budou tedy pro investory zásadní, a klíčové v jejich investičním rozhodování. Nikdo z analytiků nechce ani pomýšlet na to, co by se stalo, kdyby se USA dostala do platební neschopnosti. Taková situace by mohla pravděpodobně způsobit trvalé následky nejen v USA, ale i v celé globální ekonomice.

Každopádně v tuto chvíli je kongres rozdělený, a nedokáže najít shodu. Demokraté chtějí pouze zvýšení dluhového stropu, a republikáni chtějí zvýšení dluhového stropu, ale spolu s tím požadují škrty ve vládních výdajích. Pokud by se podařilo republikánům prosadit jejich názor v kongresu, tak nás stoprocentně budou čekat propady na akciových trzích.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://www.reuters.com/markets/us/looming-us-debt-ceiling-fight-is-starting-worry-investors-2023-01-19/

https://www.npr.org/2023/01/14/1149247070/debt-ceiling-raising-federal-impacts

https://www.schwab.com/learn/story/us-hits-debt-ceiling-will-it-impact-investors

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1188

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.