S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Investiční příležitost: Boeing hlásí rekordní poptávku po letounech

Poté, co akcie společnosti Boeing (NYSE: $BA-0.2%) výrazně poklesly, jsou akcie atraktivní, protože se zdá, že společnost je připravena výrazně těžit z mnoha silných trendů. Koronavirová pandemie a krize na Ukrajině vytváří pro mnoho společností spíše medvědí trh. Boeing ovšem hodlá vytěžit z této situace maximum a očividně jsou na dobré cestě k znovuobnovení svého silného postavení na trhu, jelikož se zakázky pro $BA-0.2% jen hrnou.

Boeing

Mezi tyto pravděpodobné, pozitivní katalyzátory patří pokračující zmírňování obav z koronaviru, silné objednávky komerčních letadel, schválení letadel Dreamliner společnosti Federálním úřadem pro letectví (FAA) a zvýšené objednávky v oblasti obrany v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

Zmírnění obav z Covid-19 a silné objednávky komerčních letadel

Vakcíny a nové terapie omezily nebezpečí způsobené virem, zatímco vlády jsou ve vztahu k němu stále méně přísné a optimističtější. Všechny tyto skutečnosti by měly dohromady vést k tomu, že letos na jaře a v létě a v roce 2023 bude cestovat mnohem více lidí. A tento trend by samozřejmě měl povzbudit letecké společnosti k nákupu mnohem více letadel od společnosti Boeing $BA-0.2%.

Již nyní existují významné náznaky, že se tento model prosazuje. Povzbudivé je, že v lednu Boeing $BA-0.2% získal čisté objednávky na 75 letadel, z toho 53 čistých objednávek na letouny 737 MAX, které byly dříve v problémech. Dvě velké americké letecké společnosti - American (NYSE: $AAL+0.6%) a Southwest (NYSE: $LUV+1.1%) - si objednaly 23, resp. 12 letadel MAX, zatímco Qatar Airways si objednaly 14 nových nákladních letadel Boeing 777 a China Airlines koupily čtyři nové nákladní letouny společnosti.

Pokud jde o Qatar Airways, tato blízkovýchodní společnost se koncem ledna dohodla, že od Boeingu $BA-0.2% koupí až 100 letadel, včetně nejméně 34 nových nákladních letadel. Dohoda, jejíž maximální hodnota se odhaduje na téměř 30 miliard dolarů, zahrnuje také "předběžnou objednávku na 25 letadel Boeing 737-10 s opcí na dalších 25", vysvětluje Barron's.

Za zmínku také stojí, že v prvním čtvrtletí si letadla od Boeingu $BA-0.2% objednaly také dvě menší americké letecké společnosti - Alaska Air (NYSE: $ALK+1.3%) a Allegiant Travel (NASDAQ: $ALGT+0.9%).

Souhrnně údaje o objednávkách naznačují, že domácí, nákladní a zahraniční aktivity společnosti vykazují známky síly.

Pravděpodobné budoucí katalyzátory

Společnost Boeing $BA-0.2% má značné problémy se svými letadly 787 Dreamliner, neboť podle FAA musí společnost "zlepšit výrobní proces letadel 787". Podle lednové zprávy agentury Bloomberg však "většina" "dodavatelů" Boeingu věří, že firma obnoví dodávky letadel od třetího čtvrtletí, uvedl analytik RBC Capital Ken Herbert. Obnovení dodávek by mělo akciím $BA-0.2% poskytnout pozitivní katalyzátor.

Mezitím 9. ledna uskutečnily čínské aerolinky let letadlem 737 Max na území Číny, což byl první takový let od doby, kdy Peking nařídil leteckým společnostem, aby v roce 2019 přestaly toto letadlo používat. A generální ředitel společnosti Boeing $BA-0.2% Dave Calhoun uvedl, že společnost hodlá obnovit dodávky letounů MAX do Číny v tomto čtvrtletí. Takové obnovení by mělo být pro akcie společnosti Boeing $BA-0.2% pozitivní.

A konečně, finanční ředitel společnosti Brian West během lednového konferenčního hovoru k výsledkům společnosti uvedl, že očekává, že se volný peněžní tok "zlepší ve druhém čtvrtletí a... významně zrychlí v druhé polovině roku". Za předpokladu, že se tento scénář skutečně naplní, by to samozřejmě mělo být pro akcie $BA-0.2% pozitivní.

Pravděpodobný dopad ruské invaze na společnost Boeing

Zatím se zdá, že konflikt v důsledku ruské invaze na Ukrajinu se odehrává pouze v této druhé zemi. V důsledku toho není důvod se domnívat, že zabrání lvímu podílu cestujících, aby se letos na jaře nebo v létě vydali do zamýšlených destinací.

Konflikt způsobil prudký nárůst cen energií, což zdražilo lety a poškodilo možnosti spotřebitelů cestovat. Nic však nenasvědčuje tomu, že by tato situace trvala roky, takže neočekávám, že by letecké společnosti v jejím důsledku nakupovaly méně letadel.

Mezitím ve čtvrtém čtvrtletí obranný a kosmický průmysl představoval 5,86 miliardy dolarů z tržeb společnosti ve výši 14,79 miliardy dolarů. A domnívám se, že ruská invaze by měla být pro obranný byznys Boeingu $BA-0.2% velmi pozitivní. V důsledku ruského útoku se ostatní sousedé Ruska, zejména ti, kteří nejsou blízkými spojenci Ruska, budou pravděpodobně snažit posílit své armády "pro všechny případy".

A sousedé dalších agresivních zemí, jako jsou Čína a Írán, se pravděpodobně také začnou více obávat, že budou napadeni. Tyto země se pravděpodobně budou domnívat, že pokud by Rusko mělo pocit, že by mu útok na Ukrajinu mohl přinést prospěch, mohly by podobné akce podniknout i další státy.

Například Saúdská Arábie se pravděpodobně začne více obávat útoku Íránu na ni, zatímco Austrálie a samozřejmě Tchaj-wan se pravděpodobně začnou více obávat Číny.

Podtrženo a sečteno

Zrychlení pozitivních trendů v oblasti cestování spolu s dalšími pozitivními katalyzátory by mělo akcie $BA-0.2% během zbytku roku 2022 významně pozvednout. Ruská invaze na Ukrajinu by navíc měla výrazně zvednout příjmy společnosti z obrany, zatímco na komerční leteckou dopravu by měla mít jen mírný, negativní dopad. Úpadek covidu a konflikt na Ukrajině přinese společnosti $BA-0.2% mnoho příležitostí k vytváření mnoha nových finančních toků. Po přečtení tohoto článku je jasné, že příležitostí má tato společnost víc než dost, proto očekáváme tendenci růstu po zbytek roku.

Otázky pro čtenáře

  • Je Boeing dobrou investicí?
  • Bude se Boeingu dařit díky novým nabídkám?
  • Dokáže Boeing stíhat kompletaci zakázek, kterých je aktuálně mnoho?
  • Myslíte si, že je akcie Boeingu podhodnocená?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá společnost musí projít důkladnou analýzou.

Zdroj: InvestorPlace

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 137 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Myslím si že Boeing je jedna ze společností, která dokáže doopravdy vytěžit nejvíc z této zlé doby