S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Bill Gates a Druckenmiller sází na Coupang neboli druhý Amazon

Možná si myslíte, že "jihokorejský Amazon ($AMZN+0.9%)" je humbuk. No, řeknu vám, co rozhodně není humbuk: Druckenmillerův průměrný roční výnos 30 % za 30 let. Za celá čtyři desetiletí neměl slabší rok. I kdyby vás příběh Coupang $CPNG+0.1% nepřesvědčil, měli byste být přinejmenším nuceni se nad ním zamyslet, vzhledem k jeho pozici na tomto jméně.

Bill Gates spoluzakladatel a investor Microsoftu

Druckenmiller má v Coupangu ($CPNG+0.1%)  neuvěřitelných 20 % svého portfolia. To je dvakrát více než jeho pozice číslo dvě, Google ($GOOGL+0.1%).

Nadace Billa a Melindy Gatesových má nesmělé 1 %, což je vlastně hodně vzhledem k tomu, že předpisy brání neziskovým organizacím, aby se svými investicemi operovaly jako hráč v kasinu. Dovedu si představit, že to umožňuje jejich mnoho podílů s nízkou betou (průměrná beta portfolia je stále nízká).

Přiblížení společnosti $CPNG+0.1% 

Coupang

Pokud je neznáte, jedná se o dominantního hráče v oblasti elektronického obchodování v Jižní Koreji, který se teprve začíná rozrůstat za hranice.

Podobně jako v případě Amazonu $AMZN+0.9% se jedná o společnost vedenou zakladateli. Třiačtyřicetiletý Bom Kim založil společnost Coupang $CPNG+0.1% v roce 2010. Narodil se v Soulu, ale navštěvoval internátní školu v Massachusetts, následně Harvard a poté se vrátil do své vlasti, aby založil společnost.

Původně začínala jako webová stránka podobná Grouponu $GRPN-0.7%. Ano, vzpomínáte si na záplavu webů s nabídkami denních slev. Jak rychle jsme se všichni unavili těmi nekonečnými e-maily na laserovou epilaci a mizerné restaurace. Kim z jednoho z těchto podniků udělala obrovskou firmu, kterou je dnes.

Stejně jako $AMZN+0.9%, i $CPNG+0.1% prodává téměř vše. Na rozdíl od $AMZN+0.9% nemá ekvivalent AWS. To je velký rozdíl. Bez AWS, který by dotoval maloobchod, logistiku a vše ostatní, by se $AMZN+0.9% možná stal jen zlomkem toho, čím je dnes.

Stejně jako $AMZN+0.9%, i $CPNG+0.1% dodává rychle. Až na to, že jsou ještě rychlejší. Prime je ve srovnání s ním pomalý, vzhledem k tomu, že jejich logistika Rocket Delivery doručí 99,6 % objednávek do 24 hodin. Ještě rychlejší než Rocket je jejich služba Dawn Delivery; objednáte do půlnoci a dorazí k vám nejpozději v 7 hodin ráno!

Když už jsme u Prime, členství Coupang Rocket WoW vám zajistí služby Rocket Delivery, Rocket Fresh a další výhody za 2900 KRW (2,45 USD/měsíc). Stejně jako to dělá  $AMZN+0.9% s Prime, i  $CPNG+0.1% letos zvyšuje cenu na 4990 KRW (4,21 USD/měsíc), ale na rozdíl od Prime jsou stávající členové prozatím zachováni.

Podobně jako Prime Video a Music je k dispozici i Coupang Play. Tato streamovací služba byla spuštěna v prosinci 2020.

K dispozici je také služba Coupang Eats, která je srovnatelná se službou Uber ($UBER+0.3%) Eats, a Rocket Fresh, která je srovnatelná se službou Amazon Fresh. A konečně je tu Coupang Flex, což je outsourcingová služba pro freelancery.

Navzdory tvrdé konkurenci, pravděpodobně ještě tvrdší než zde v USA, Coupang $CPNG+0.1%  každoročně získává stále větší podíl na trhu.

Špatná zpráva: Jižní Korea je malý a nasycený trh

Je sice pátým největším trhem na světě, ale ve srovnání s Čínou a USA je to stále málo:

Největší trhy elektronického obchodu na světě (eMarketer)

Představte si $AMZN+0.9% bez AWS, jen pro Kalifornii. To je do jisté míry obdoba domácího trhu společnosti Coupang $CPNG+0.1%. Počet obyvatel je tam zhruba 52 milionů a Kalifornie má oficiálně asi 40 milionů. Když se to upraví o vyšší příjmy v Kalifornii, jsou poměrně srovnatelné.

Proto $CPNG+0.1% zvažuje a vytváří plán expanze. Expanze nám ukáže, jak je společnost odolná vůči celosvětovému trhu a hlavně, jak obstojí vůči konkurenci a přiláká nové zákazníky.

Kam dál?

 

V loňském roce začal $CPNG+0.1% působit v Japonsku, které je jeho prvním mezinárodním trhem. Krátce poté odstartoval také na Tchaj-wanu. Další na řadě jsou údajně Singapur a Malajsie.

Když pomineme tvrdou konkurenci, většinou se pro jejich model dobře hodí (Malajsie už tolik ne). Jižní Korea funguje tak dobře kvůli hustotě obyvatelstva. Venkovské oblasti, jako je tomu například ve většině USA, nejsou ideální, když se snažíte doručit vše do druhého dne nebo dříve. To, co to umožňuje a co je nákladově efektivní, je vysoká hustota obyvatelstva.

V Singapuru a Malajsii se utkají se společnostmi Lazada, což je Alibaba ($BABA+0.2%), a Shopee, což je Sea Limited ($SE-3.6%). V Japonsku je největším konkurentem $AMZN+0.9%, nicméně na rozdíl od USA s jeho odhadovaným 50% podílem na trhu elektronického obchodování má v Japonsku pouze 25% podíl.

Jako brouka pod prsty, může $AMZN+0.9% jednoduše rozdrtit $CPNG+0.1%? Možná ne

Mezi většími vyspělými a demokratickými zeměmi je Jižní Korea anomálií v tom, že do ní $AMZN+0.9% zatím nevstoupil. Proč ne? Dobře to vystihuje tento citát z listu The Korea Times:

Dvě konkurenční výhody Amazonu $AMZN+0.9% spočívají v rychlém doručování a rozmanitém sortimentu výrobků od velmi malých elektronických součástek až po kompletní zboží. Tyto dvě silné stránky však korejské zákazníky nijak nepřekvapí, protože místní hráči zde již léta uspokojují potřeby podobně jako Amazon $AMZN+0.9% na svých hlavních tržištích.

Dokud se neobjevil $AMZN+0.9%, mohlo být v místech, jako je Velká Británie, Austrálie a Francie, doručení všeho do 1 nebo 2 dnů novinkou. V Jižní Koreji tomu tak nebylo. Amazon $AMZN+0.9% by musel jít nad rámec toho, na co jsou zvyklí jinde, aby byl pro lidi opravdu wow.

Než aby neuspěla nebo spálila spoustu peněz, aby se prosadila, zůstala společnost Amazon $AMZN+0.9% stranou a teprve nedávno začala investovat do tamního zavedeného podniku, 11st. Prý do něj vložil zhruba 300 milionů dolarů. Nevíme sice, jaké procento společnosti to představuje, ale musí to být málo - pravděpodobně méně než 10 % - vzhledem k tomu, že 11st je tam trojkou na trhu. Jisté je, že jejich ocenění je minimálně několik miliard USD.

Mateřskou společností společnosti 11st je konglomerát SK Inc $034730.KS, který je po společnostech Samsung $005930.KS a Hyundai $005380.KS třetí největší tamní společností. To znamená, že pravděpodobně nelze počítat s tím, že by investice $AMZN+0.9% byla místem pro pozdější odkup nějakého startupu, protože jím není.

Prostřednictvím 11st mají Korejci přístup k americkému výběru $AMZN+0.9%. Nejedná se však o dopravu Prime, protože objednávky trvají 6-10 pracovních dní.

Jak vidíte, společnost 11st je hráčem první trojky. Zdá se, že stejně jako konkurenti jako Naver a Gmarket od COVID-19 přešlapují na místě nebo dále ztrácejí podíl na trhu. 

Coupang $CPNG+0.1% predikce

Coupang $CPNG+0.1% se právě chystá zveřejnit údaje za 4. čtvrtletí, které nám poodkryjí to, jak je společnost silná a konkurenceschopná.

Všechny reference, které jsem četl a sledoval, naznačují, že podobně jako $AMZN+0.9% a Costco ($COST+0.2%) jsou uživatelé $CPNG+0.1% věrní fanatici.

I když se to v roce 2022 může zdát nemyslitelné, docela dobře si dokážu představit scénář, kdy $CPNG+0.1% bude úspěšně konkurovat $AMZN+0.9% v Americe. Nevěřím, že se o to pokusí brzy, ale do konce desetiletí to rozhodně očekávám. Zaměří se spíše na oblasti s hustým osídlením, než aby se pokoušeli nabízet službu Dawn Delivery uprostřed ničeho. Řekněme, že začnou v Los Angeles. Pak dalšími městy. Taková geografická epicentra dávají smysl. Už nyní mají kanceláře v Los Angeles, Mountain View a Seattlu, ale to jen pro technologické talenty a management. Prozatím.

Zpět k Druckenmillerovi a Gatesovi

Vždycky jsem rád hrál hry a stál tváří v tvář tomu, investování je jedna velká hra

Oba vlastní od IPO, které proběhlo téměř před rokem; 11. března 2021. Cena byla stanovena na 35 dolarů a obchodování bylo zahájeno na 63,50 dolaru, což představuje 81% prémii.

Fond Billa a Melindy Gatesových obecně nekomentuje své akciové podíly, ale z jejich 13F hlášení vyplývá, že na konci roku 2020 vlastnili 1 milion akcií společnosti Apple (NASDAQ: $AAPL+2.1% ) a 272 tisíc akcií Twitteru ($TWTR). Když vyšlo jejich hlášení za 1. čtvrtletí, které pokrývá období do 31. března, byly obě tyto akcie vyprodány. Novinkou bylo 5,7 milionu akcií společnosti $CPNG+0.1%.

Od té doby nepřidaly, ale akt výměny $AAPL+2.1% za $CPNG+0.1% napovídá, že musí existovat silné přesvědčení. Jak již bylo zmíněno, neziskové organizace nesmějí držet mnoho vysokých betaverzí, takže se jedná o značný podíl.

Druckenmiller naopak od IPO přidává. Byl investorem před IPO, takže neznáme nákladovou základnu jeho fondu. Od té doby stále přidává a podle posledního 13F, které pokrývá období do 31. prosince, je to celkem asi 17,8 milionu akcií. To je jen o něco méně než 20 %.

Proč tedy jeden z největších světových investorů vsadil 1/5 svého portfolia na tuto jedinou společnost? Myslím, že v Bom Kimovi vidí jistou podobnost s Jeffem Bezosem a dřívějšími časy $AMZN+0.9%. Jak již bylo zmíněno, nemají AWS, což je velký rozdíl. Nicméně pokud Kimovi stačilo zhruba deset let, aby z $CPNG+0.1% udělal lídra na nejrozbitějším trhu elektronického obchodování na světě, možná se jim podaří totéž zopakovat i jinde, a to i bez AWS, které by je dotovalo.

Je to také levné

S poměrem ceny k tržbám přibližně 1,4× je $CPNG+0.1% téměř nejlevnějším hráčem na poli e-commerce na světě.

Růst společnosti $CPNG+0.1% je působivý, i když se zpomalil. Mezi lety 2018 a 2022 se tržby zvýšily z přibližně 4 na 12 miliard USD, což představuje složenou roční míru růstu 72 %. Loni to bylo jen 43 %, což částečně vysvětluje slabost ceny akcií. Po monstrózním roce 2020 z pandemických výluk lze předpokládat, že došlo k efektu tahu dopředu.

Ošklivá je skutečnost, že jsou to ztrátové peníze. Žádná EBITDA, žádný volný peněžní tok. Ve skutečnosti je záporný FCF v poslední době ještě horší. V příštích dvou letech bude možná nutné další navýšení kapitálu.

Tohle je scénář, kdy člověk vsadí na žokeje, ne na koně, a prostě se sveze. Vzhledem k výsledkům Bom Kima a Druckenmillerovu přesvědčení, že má hodnotu jedné pětiny jeho fondu, se mi klidně spekuluje i na tento případ. S blížícími se výnosy to může jít společnost oběma směry.

Závěr

Společnost $CPNG+0.1% nabízí lákavou nákupní cenu. Ziskovost společnosti nám bude představena v nejbližší době, to nám dá impulz zda nakoupit, nebo ještě chvíli vydržet. $CPNG+0.1% nabízí prakticky totožné věci, které má $AMZN+0.9% s tím rozdílem, že $AMZN+0.9% je světově známá a rozrostlá společnost, zatímco $CPNG+0.1% expanze teprve čeká. Náklonost k této společnosti ze strany Gatese a Druckenmillera jen přidává této společnosti, že je zde určitý potenciál a schopnost konkurovat světovým lídrům v této oblasti. Zda dokáže $CPNG+0.1% konkurovat odhalí až čas, hlavní body pro společnost je získat volné peněžní toky a úspěšně expandovat do světa.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Zdroj: SeekingAlpha

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 152 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Druckenmiller je jeden z mých oblíbených investorů, to že dává takové velké procento do této společnosti jsem ale nevěděl a dost mě ohromil jeho optimismus.

Zajímavé porovnání a analýza vůči společnosti Amazon. Uvidíme jestli má na to obstát na trhu.