S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Tak co bude? Výsledky amerických bank možná předpovídají děsivou budoucnost

Dominik Petrnoušek
25. 1. 2023
5 min read

O příchodu recese se vedou divoké debaty už nějaký ten pátek. Nikdo nemůže nic zaručit, ale některé indicie mohou mnohé naznačit. Jednou takovou mohou být třeba výsledky velkých bank, které tento týden reportovaly.

Velké banky reportovaly svévýsledky. Co naznačují?

Banky zahájily výsledkovou sezónu na Wall Street a minulý pátek ráno před začátkem obchodování zveřejnily několik čtvrtletních zpráv o ziscích a ztrátách.

A ne nadarmo byly banky nazvány "kanárky v ekonomickém uhelném dole". Tedy něco jako pokusní králíci.

Analytici se k výsledkům vyjadřují v tomto smyslu: "Velké banky zvyšují objem hotovosti, kterou odkládají stranou na krytí ztrát z úvěrů. Velkou nejistotou, která visí nad bankovnictvím, je to, co se stane v ekonomice. Pokud dojde k vážné recesi, pak některé z nich mohou mít problémy."

V tuto chvíli jsou na tom spotřebitelé stále ještě docela dobře. Ale úspory se zmenšují a zůstatky na bankovních účtech se tenčí. Navíc rekordní sazby, které se nejspíš ještě zvýší. Zdá se, že banky něco vycítily a připravují se na horší časy.

Sazby jsou na rekordní úrovni. Zdroj

"Delikvence, charge-offy, ztráty z úvěrů jsou stále relativně nízké. Konečně však začínají opět stoupat," řekl Compton z Morningstar. "Nevidíme zatím žádný náznak recese. Ale napětí se konečně začíná trochu zvyšovat."

Jednou z oblastí, kde se uprostřed poklesu akciového trhu a zvyšování úrokových sazeb projevuje stále větší slabost, je investiční bankovnictví. Tvrdí to Jay Hatfield ze společnosti Infrastructure Capital Advisors, sám bývalý investiční bankéř.

"Investiční bankovnictví je velmi cyklický sektor. Sám jsem jím byl, takže to mohu potvrdit."

A jak se tedy vedlo bankám?

JPMorgan $JPM+0.2% 

Banka zveřejnila zisk a příjmy za čtvrté čtvrtletí, které překonaly očekávání, protože úrokové výnosy banky vzrostly o 48 % díky vyšším sazbám a růstu úvěrů.

Zisk 3,57 USD na akcii překonal odhad 3,07 USD po vyloučení jednorázových položek. Tržby ve výši 35,57 miliardy USD oproti odhadu 34,3 miliardy USD.
Banka uvedla, že zisk oproti předchozímu roku vyskočil o 6 % na 11,01 miliardy dolarů, což představuje 3,57 dolaru na akcii. Tržby vzrostly o 17 % na 35,57 miliardy USD, k čemuž přispěl nárůst čistých úrokových výnosů na 20,3 miliardy USD, což překonalo odhad o 1 miliardu USD, neboť banka zaznamenala 6% nárůst průměrných úvěrů.

Bank of America $BAC-1.1% 

Zisky: 85 centů na akcii oproti 77 centům na akcii. Tržby: 24,66 miliardy dolarů oproti 24,33 miliardy dolarů. Výsledky byly podpořeny výrazným nárůstem úrokových výnosů díky vyšším sazbám a růstu úvěrů ve čtvrtém čtvrtletí. Banka vykázala čisté úrokové výnosy ve výši 14,7 miliardy USD, což je meziročně o 29 % více, ale mírně pod očekáváním Wall Street ve výši 14,8 miliardy USD.

Tento zisk pomohl kompenzovat pokles poplatků za investiční bankovnictví, které klesly o více než 50 % na 1,1 miliardy USD.

Wells Fargo $WFC-1.1% 

Čistý zisk společnosti Wells Fargo se propadl o 50 % na 2,86 miliardy dolarů, tj. 67 centů na akcii, z 5,75 miliardy dolarů, tj. 1,38 dolaru na akcii, před rokem. K velkému poklesu částečně přispělo nižší hypoteční bankovnictví v důsledku menšího počtu poskytnutých hypoték, uvedla banka.

V posledním období banka vyčlenila 957 milionů dolarů na úvěrové ztráty poté, co před rokem snížila rezervy o 452 milionů dolarů. Rezervy zahrnovaly zvýšení opravných položek na úvěrové ztráty o 397 milionů USD, což odráží růst úvěrů a méně příznivé ekonomické prostředí, uvedla banka.

Citigroup $C-1.1% 

Banka oznámila, že její zisk za třetí čtvrtletí klesl o 25 %, protože zvýšila rezervy na úvěrové ztráty a došlo k propadu investičního bankovnictví. Akcie Citi však vzrostly o 0,65 %, protože tržby vzrostly více, než analytici očekávali, k čemuž přispěly rostoucí úrokové sazby, a zisk na akcii překonal očekávání Wall Street.

Podle společnosti Refinitiv banka vykázala výnosy ve výši 18,51 miliardy USD oproti 18,25 miliardám USD, které očekávali analytici. V meziročním srovnání se jednalo o 6% nárůst. Ve čtvrtletí končícím 30. září čistý zisk meziročně klesl o 25 % na 3,48 miliardy USD, což představuje 1,63 USD zisku na akcii.

https://www.youtube.com/watch?v=0FeE-j2GCNU

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.