S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Chraňte své peněženky před vysokými cenami pohonných hmot investicí do těchto 3 ropných společností

Ceny ropy i v letošním roce pokračují v býčím trendu a minulý týden pokořily hranici 100$ za barel v reakci na zvýšení geopolitického napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Trh s ropou poháněný rostoucí poptávkou po pandemii a léty nedostatečných investic se tak stal ještě napjatějším. Spekuluje se navíc nad dalším růstem této komodity. My se dnes podíváme na 3 společnosti, které budou vydělávat na trojciferných cenách ropy. 

Zdroj obrázku: Zdroj: Getty Images.

Chevron $CVX+0.2%

Z těchto vyšších cen ropy těží především její producenti . Jedním z nich je americký integrovaný energetický gigant Chevron. Vzhledem k tomu, že ceny ropy nadále rostou, budou výsledky za rok 2022 pravděpodobně velmi působivé.

Je tedy zřejmé, že Chevron právě teď vydělává na vysoké ceně ropy. Ale to není to nejzajímavější. Důležitější je, co Chevron s tímto nečekaným ziskem dělá, a to je investice do budoucnosti - přesněji do budoucnosti čistších alternativ. Společnost právě oznámila plány na koupi společnosti Renewable Energy Group $REGI. Tento obchod v hodnotě 3,15 miliardy dolarů v hotovosti s sebou přináší soubor rafinérských aktiv, která jako suroviny využívají například použitý kuchyňský olej, odpadní živočišné tuky a rostlinné oleje. Tato obnovitelná paliva umožňují společnosti Chevron držet se jádra svého byznysu a přitom pracovat na ekologizaci svého podnikání.

Společnost Chevron dokazuje, že má dostatečný rozsah a díky růstu cen ropy i finanční kapacitu, aby se prostřednictvím akvizic rychle dostala do nově vznikajících oblastí čisté energie. Chevron tedy nejenže mohutně těží z vyšších cen ropy, ale také se snaží dobře využít příležitostí, které mu vysoké ceny poskytují.

Pětiletý graf akcie Chevron, Zdroj: Google Finance 

Pioneer Natural Resources $PXD+0.7% 

Společnost Pioneer Natural Resources učinila dva odvážné kroky v době, kdy byly ceny ropy nižší, a připravila se tak na budoucí oživení trhu s ropou. Na konci roku 2020 koupila společnost Parsley Energy za 7,6 miliardy dolarů. V loňském roce na to navázala utracením 6,2 miliardy dolarů za společnost DoublePoint Energy. Tyto transakce rozšířily její produkci ropy a rozsah a zároveň snížily její náklady.

Díky těmto akvizicím mohla společnost Pioneer Natural Resources v loňském roce těžit z vyšších cen ropy. Producent ropy získal v roce 2021 rekordní volnou hotovost ve výši 3,2 miliardy dolarů. Z těchto peněz Pioneer vrátil 1,9 miliardy dolarů akcionářům prostřednictvím dividend a programu zpětného odkupu akcií.

Vzhledem vysokým cenám ropy bude Pioneer v letošním roce generovat ještě větší volnou hotovost. To připravuje možnost na výplatu obrovského množství dividend. Kromě základní dividendy - kterou společnost Pioneer nedávno zvýšila o 25 % - vyplácí každé čtvrtletí variabilní dividendu ve výši až 75 % přebytku volného peněžního toku. Při ceně 100 USD za barel by společnost Pioneer mohla letos vyplatit dividendu až 27 USD na akcii. To při nedávné ceně akcií na úrovni 240 USD znamená potenciální dividendový výnos více než 11 %. 

Pětiletý graf akcie Pioneer Natural Resources, Zdroj: Google Finance 

Devon Energy $DVN+0.2% 

Vzhledem k bezprecedentnímu růstu cen ropy mohou investoři od společnosti Devon Energy očekávat nečekaný zisk. 

Společnost chce velkou část těchto dodatečných peněžních toků vrátit akcionářům ve formě dividend. Jinými slovy, když Devon vydělává na vyšších cenách ropy, měli by vydělávat i jeho investoři. Firma ale věnuje také programu zpětného odkupu akcií.

Počkejte. Říci, že společnost Devon jednoduše zvýšila dividendu, by bylo slabé slovo. Jde o to, že Devon vyplácí pevnou i variabilní dividendu v rámci nové dividendové politiky, kterou zahájil v roce 2021. Dosud Devon každé čtvrtletí vyplácel fixní dividendu ve výši 0,11 USD na akcii a variabilní dividendu ve výši 50 % dodatečného cash flow, které mu zbylo po pokrytí kapitálových výdajů a fixní dividendy.

Pětiletý graf akcie Devon Energy, Zdroj: Google Finance 

Závěrečná poznámka

Už teď je jasné, že tento rok bude patřit energiím. Vyhýbat se tomuto sektoru by byla dozajisté veliká škoda. Je ale nutné si uvědomit, že trh na fundament reaguje téměř okamžitě a tak jsou vyšší ceny ropy již v ceně akcií zaprajsovány. 

Rád bych ještě sdílel myšlenku toho, že investice do energií představují pro investory jakýsi hedge. 

Původní článek, ze kterého jsem čerpal byl prezentován na portále The Motley Fool. Nejedná se o investiční doporučení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách.

Kolik bude stát ropa WTI do konce března?

Vote to see the results! 44 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 149 a je členem této skupiny od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Myslím si, že ceny ropy mohou být časem ještě vyšší, jinak CHV souhlas

Děkuji za názor