S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Reset finančního světa na obzoru? Růst tohoto indexu rozhodně zvoní na poplach

At už máte vaše těžce vydělané úspory v akciích, kryptoměnách, dluhopisech či čistě jen ve fiat měnách, měli byste být posledních několik dní rozhodně ostražití. Potenciální krach trhu by totiž neovlivnil pouze cenu akcií, ale i například kurzy mnoha fiat a decentralizovaných kryptoměn. Aktuální situace na Ukrajině je velmi nevyzpytatelná a její budoucí negativní vývoj a dopad na světové trhy nelze prozatím s přesností odhadnout. Přesto ale existuje jeden index, který v poslední době výrazně vzrostl a který by mohl skrývat odpověď, kam se trhy v následujících dnech vydají. 


Slavný investor baron Rothschild tvrdil, že "čas nakupovat je, když v ulicích teče krev". Jak ale mohou investoři změřit míru paniky 🤔? V úvahu přichází definitivně například index volatility neboli VIX.

Faktor index VIX: Příklad 2020-2021

Podle Chicagské opční burzy: "Index VIX $^VIX je výpočet, jehož cílem je vytvořit měřítko konstantní, 30denní očekávané volatility amerického akciového trhu, odvozené ze středních cen kupních a prodejních opcí na index S&P 500 $^GSPC+1.3% v reálném čase". Index VIX byl zaveden v roce 1993.

Když Wall Street ovládne strach a panika, je to obvykle znamení, že akciový trh je blízko dna. VIX je technický ukazatel nálady, který pomáhá určovat hlavní dna trhu i krátkodobější výkyvy. 

VIX během korona krachu akciového trhu 2020

Během koronárního krachu akciového trhu v roce 2020 VIX poprvé spustil tento signál 28. února. V tento den našel Nasdaq $^NDX+2.0% podporu na své dlouhodobé linii 200denního klouzavého průměru.

Mějte na paměti, že index VIX $^VIX by měl být používán jako sekundární ukazatel, který pomáhá potvrdit trend na akciovém trhu, nikoliv určit přesné dno. Investoři by se měli spoléhat na následný den jako na primární ukazatel, který určí potenciální nový růstový trend.

Na svém vrcholu během medvědího trhu 2020 dosáhl index VIX $^VIX 18. března 2020 vrcholu na úrovni 85,47, což je jen pár bodů od vrcholové ceny 89,53, ke které došlo během finanční krize v letech 2007-2008. VIX dosáhl 16. března historického zavíracího maxima.

Až uvidíte takový typ paniky, buďte ve střehu a čekejte na klasický následný den, který dá zelenou k tomu, abyste opět začali nakupovat akcie. Takový býčí signál se objevil na Nasdaqu 6. dubna, kdy technologický kompozitní index vzrostl o 7,3 % při vyšším objemu než předchozí den. 

Situace dnes

Jednoduše řečeno VIX poroste, když budou trhy padat, ale i růst. Bude stoupat v době zvýšené volatility, tedy v jeho případě v době, kdy bude větší zájem o opce. S rostoucím VIX indexem totiž roste i cena opčních kontraktů.

VIX 6 měsíční graf

Nedávný nárůst VIX $^VIX indexu indikuje nejistotu na trhu, protože investoři do opcí se připravují na potenciální masivní krach, nakupují ve velkém opce, což zároveň zvyšuje cenu opcí a tedy i automaticky cenu VIX indexu. 

$^VIX vs. $^GSPC+1.3%

Obecně platí že v průběhu poklesu trhu zažívá VIX $^VIX největší cenové spiky, nedávná korekce však takový spike VIXU nepřinesla a proto nás dost možná ještě nějaký čeká. Abych byl upřímný, tak mi momentální náběh VIXU dost připomíná ten, který můžeme pozorovat před krachen v roce 2008 😬. 

Odhadnout do jisté míry, kdy v ulicích "poteče krev" a bude podle Rothschilda nejlepší k doba k nákupu je rozhodně obtížné, přece jen by nám retailovým investorům mohl VIX index trochu poradit 😉. Pokud se vám můj příspěvek líbil, tak mi nezapomeňte dát zde na Bulios follow, rozhodně vás toho v budoucnu čeká víc. 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Vix sleduje rád... ale je to trochu alchymie 😄

Též vix sleduji, člověku to hodně řekne o náladě na trzích

V časoch najväčšieho strachu sa najlepšie nakupuju

a v časoch najvacsej radosti a hypu sa už odpredáva :)

bohužel to má většina přesně naopak :D

Podle mě to ještě spadne a to o dost 😬, takže pořád raději držím cash

též mám poměrně velké procento v hotovosti

člověk prostě čeká na vhodnou investiční příležitost :)

VIX je ale takhle nahoře už docela dlouho 🤔😅