S&P 500 ^GSPC 5,157.11 +0.57%
Nvidia NVDA $918.40 +3.44%
Meta META $458.50 +1.45%
Tesla TSLA $183.44 +1.24%
Microsoft MSFT $409.82 +0.78%
Apple AAPL $182.00 -0.75%
Amazon AMZN $186.95 +0.40%
Alphabet GOOG $168.37 -0.37%

Warren Buffett vs. legendární investor Carl Icahn. Co ho přivedlo k sázce proti Věštci z Omahy?

Čas od času se ani investiční titáni a zkušení investoři neshodnou na tom, jakým směrem se určitá akcie v budoucnu vydá. Ale co když se jedná o dva miliardáře, jejichž kombinované mění je odhadována na 134 miliard dolarů? No na takový případ se dnes společně podíváme, protože se minulý týden v pátek na jednom nákupu neshodli Carl Icahn a Warren Buffett. Kdo z nich má ale tentokrát pravdu a o jakou firmu se vlastně jedná? 


Aktivistický investor Carl Icahn totiž ukončil jeho investici a sázku na společnost Occidental Petroleum Corp $OXY+1.7% a prodal poslední zhruba 10% podíl v této ropné a plynové společnosti, uvedl v neděli list Wall Street Journal s odvoláním na dopis, který v neděli zaslal představenstvu společnosti Occidental.

Icahn, který tuto pozici už poměrně dlouho snižoval, v minulých dnech prodal její zbytek, uvedla zpráva a dodala, že dva zástupci aktivistického investora v představenstvu Occidentalu rovněž rezignují 😬.

https://twitter.com/zerohedge/status/1500564817903558657 

Fascinující na tomto prodeji však je, že nová zpráva SEC z páteční noci odhalila, že někdo v Berkshire Hathaway $BRK-A+0.4%, buď sám Buffett, nebo jeho portfolio manažeři, je velmi nadšený právě z Occidental Petroleum $OXY+1.7%.

Od pátku vlastní totiž Berkshire 91,2 milionu kmenových akcií tohoto ropného gigantu. Jejich hodnota při páteční závěrečné ceně 56,15 dolarů činí 5,1 miliardy dolarů. Akcie navíc v pátek posílily o 18 % a minulý týden o zhruba 45 %.

$OXY+1.7% akcie roční graf

Pohybují se prudce vzhůru spolu s cenou/kurzem ropy, která se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu vyšplhala na zhruba 115 dolarů za barel. A zatímco Occidental rostl, Berkshire $BRK-A+0.4% nakupovala.

Ve středu, ve čtvrtek a pátek nakoupila více než 61 milionů akcií, které má nyní ve svém portfoliu, a to za ceny od 47,07 do 56,45 dolarů. Dalších 29 milionů akcií bylo nakoupeno letos v únoru. 

Moje jediná otázka je jednoduchá, kdo má vlastně pravdu 🤔? Buffett či Icahn? Ví snad Icahn něco co by mohlo výrazně ohrozit budoucí cenu akcií $OXY+1.7% a způsobit ztrátovou pozici společnosti $BRK-A+0.4%

Nebo udělal pouze jednu z největších investičních chyb v životě a nechal si uniknout masivní příležitost, která se znovu jen tak nenaskytne? To je už otázka o které můžeme pouze polemizovat. A proto se vás investorů na Bulios ptám, kdo si myslíte, že udělal dobře?  

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Pokud se vám článek líbil a rádi byste v budoucnu viděli podobné, tak mi nezapomeňte dát zde na Bulios follow

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Carl Icahn urobil dobre, že predal

Dneska plánuju $OXY+1.7% nakoupit, takže v tomhle Warrenovi docela věřím. Icahn pravděpodobně prodal jen kvůli tomu sporu co měl s vedením 😅

Vždyť to proboha ani nenakoupil Buffett, nakoupil to nějaký z manažerů Berkshire. Buffet by $OXY+1.7% nikdy nekoupil 🙄

Všechno co kupují jeho manažeři, kupuje prakticky Buffett, protože jdou ty transakce přes něj 😂

Nákup zrovna dneska chce dost odvahy, jen se podívejte na pre-market 😬

Máte pravdu, ale tak uvidíme...Třeba bude naopak příležitost k nákupu 🤔

Proti Buffettovi bych si upřímně nesázela 😅 Momentálně mi investice $BRK-A+0.4% do $OXY+1.7% dává vzhledem k válce na Ukrajině smysl...

Takhle velká investice v době takové volatility upřímně moc smysl nedává 😅