S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

Krále automobilů EV již známe, kdo však ovládne trh s nabíjením těchto vozidel?

Mnoho investorů vidí potenciál v automobilech EV, které sklízí rok od roku větší a větší úspěch a přináší investorům zhodnocení v řádu desítek až stovek procent. Pokud se podíváme na celkový průmysl, tak nám musí být jasné, že netěží pouze výrobci těchto automobilů. V pozadí těchto automobilů EV stoupají a získávají svou přízeň i akcie zabývající se nabíjením těchto aut. 

Úspěch sklízí automobily EV ve velkém, málokdo se však zabývá tím, kdo jim vytvoří nabíjecí stanice

Kdo by neznal a nevěděl, že je na trhu už řada společností, které ročně vyprodukují kvanta aut EV a mnoho nových modelů. Nabídka a poptávka velice rychle roste a svět se pomalu přiklání k elektrickým autům značek jako jsou: $TSLA-5.6%, $NIO-5.4%, $LCID-2.4%, $RIVN-8.0% a mnoho dalších.

Dnes se však zaměříme na naprosto jiný úhel pohledu a tím je záměr dostat do podvědomí investorů, že potenciál není pouze u předních značek výrobců automobilů EV.

Představím vám 2 společnosti, které vytěží z narůstající poptávky po automobilech EV, jelikož jim vytváří podstatnou a důležitou část pro chod ve světě:

1. EVgo $EVGO-3.1% 

72,63% nárůst vykazuje společnost za posledního půl roku

Rusko-ukrajinská krize může mít pozitivní dopad na tento sektor a další zásoby nabíjení elektromobilů. I když ještě není levnější přejít z plynového na elektrické vozidlo, pokud budou přetrvávat závratně vysoké ceny energií, může to vést více k přechodu z automobilů, nákladních automobilů a SUV s vnitřním spalováním na elektrické baterie.

Od 24. února do 10. března akcie vyskočily o 30%. Rally přišla poté, co společnost zabývající se nabíjením elektromobilů oznámila, že uzavřela dohody o poskytování rychlých nabíječek pro některé zákazníky dvou velkých japonských automobilek - Subaru a Toyota (NYSE: $TM-0.5%).

1. února EVgo $EVGO-3.1% a středozápadní prodejce Meije oznámili, že první z pěti nabíjecích stanic EVgo $EVGO-3.1% byla otevřena. EVgo $EVGO-3.1% uvedlo, že ve spolupráci s maloobchodníkem, který má "více než 240 obchodů", přidá mnohem více nabíjecích stanic.

EVgo $EVGO-3.1% uvádí, že má "největší veřejnou síť rychlého nabíjení pro elektrická vozidla" v USA a pravděpodobně přidá mnoho dalších maloobchodních a hotelových partnerů. A aby bylo EVgo $EVGO-3.1% atraktivnější pro automobilový průmysl, hotely a maloobchodní partnery, společnost říká, že je to "jediná veřejná síť poháněná 100% obnovitelnou elektřinou".

Pravděpodobně také přispěly k nárůstu EVgo $EVGO-3.1% silnější než očekávané tržby společnosti ChargePoint $CHPT-1.9% ve čtvrtém čtvrtletí a celoroční prodejní pokyny, které podrobně popíšu v další části.

Sečteno a podtrženo

Ve světle silných partnerství EVgo $EVGO-3.1% je matoucí, že akcie společnosti se obchodují za tak nízkou cenu. To poukazuje na vzácnou příležitost k nákupu pro investory, kteří se snaží rozšířit svá portfolia čisté energie.

Mějte na paměti, že rychlonabíjecí stanice stále představují poměrně novou technologii. Volatilita cen akcií tedy bude na chvíli normou.

Z dlouhodobého hlediska by však akcie EVGO $EVGO-3.1% mohly růst uprostřed nezastavitelného budování sítě rychlonabíjecích stanic.

2. ChargePoint Holdings $CHPT-1.9% 

Společnost nemá tak slibnou půl roční výkonnost ( -11%), z mého pohledu je to jen zásah volatilního trhu. Přesto byl poslední měsíc pro společnost nadprůměrný a připisuje si přes 30%.

Společnost zabývající se nabíjením elektromobilů oznámila, že její tržby ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostly o 90 % na 80,7 milionu dolarů, což překonalo průměrný výhled analytiků o 4,6 milionu dolarů. A pro nadcházející fiskální rok společnost ChargePoint $CHPT-1.9% předpověděla, že její tržby dosáhnou 450 milionů dolarů - 500 milionů dolarů. Společnost uvedla, že: "V polovině roku tento (orientační) odhad představuje očekávaný nárůst o 96% ve srovnání s předchozím rokem." 

V reakci na výsledky a pokyny Colin Rusch z Oppenheimer (NYSE: $OPY-0.5%) napsal: "Věříme, že společnost si vede dobře na růstu přístavků a získává trakci v EU s pomocí své nedávné akvizice." Dodal, že společnost "by mohla výrazně překonat naše odhady příjmů" a udržet si už tak skvělé hodnocení.

Později v tomto roce by společnost spolu s $EVGO-3.1% měla těžit z rychlého růstu prodeje elektromobilů v USA a Evropě. Tento růst je poháněn vydáním mnoha nových modelů EV a nedávným skokem v cenách benzínu. Kromě toho by akcie $CHPT-1.9% a $EVGO-3.1%  měly také získat výtahy ze zákona o infrastruktuře, který zahrnuje významné financování nabíječek EV.

Závěr

Za mě je tento sektor dost opomíjený a moc se o něm nepíše, takže je to z mé strany skrytá příležitost, jelikož konflikt na Ukrajině vyvolává potřebu se dívat po jiných zdrojích pohonů, ale celkově i alternativní energie, s kterými se navýší počet automobilů EV a s tím se budou navyšovat i nabíjecí stanice. Nejenže společnosti působí silně a narůstají jim zakázky se špičkovými automobilky, ale dokonce mohou získat i podporu a dotace ze stran jednotlivých států.

  • Rozhodně mi přijde škoda, že se píše na jednotlivých serverech pouze o tom jak vydělají auta EV, ale opomíjí se právě tyto společnosti.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 337 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

spolecnost která to vyhraje bude zlatý důl

To je pravda, otázka zní, kdo to bude. Těžko se odhaduje budoucí prosperující společnost, dokud neuvidíme nějaké větší zakázky nebo pokroky.

Za mě dobrá a podstatná myšlenka tohoto příspěvku, nehledět pouze na výrobu aut ale i na další sektory úzce spojené s tím...

Přesně tak, nehledět jen na trendy a produkce automobilů EV. Jen to samotné auto projde tolika procesy, že nás může dostat do x dalších sektorů, které těží v souvislosti s těmito auty.

Nabíjení je podle mě zajímavá oblast pro investice. Nevzejde zde nejspíš nějaký nový technologický gigant, ale hezké zhodnocení na nějaké firmě by se asi najít dalo

Přesně tak, své místo na trhu si to najde a jakmile se trh ustálí tak zde bude i poměrně slušný růst.

Celkem dobrý postřeh, vnímám, že se pomalu svět přeskupuje na solární energie, pohony, vodík atd, ale nenapadla mě vůbec příležitost vydělat na tomto sektoru, který nevypadá vůbec špatně.

Konflikt na Ukrajině bude další hnací motor z mého pohledu, i když to zní možná hnusně, tak jsem investor a ta krize nám může za správných okolností přinést zisky.