S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 velcí institucionální investoři, kteří nakupují čínské akcie jako o závod

Samotní retail investoři nedisponují dostatečným kapitálem a nejsou sehraní (až na výjimky, viz. skupina WallSteetBets) na to, aby dokázali nějak výrazněji pohnout s trhem. Jsou to právě velké finanční instituce, které hýbou cenami akcií. Tyto fondy obchodují s obrovskými objemy, jedná o transakce v miliardách dolarů. Značná část těchto peněz plyne i do Číny. O konkrétních akciích, které tyto fondy nakupují se dozvíte v tomto článku. 

Novinky 

Čínská komise pro regulaci cenných papírů v pátek oznámila, že začala "připravovat rámec", který umožní více než 200 čínským společnostem kótovaným na amerických burzách zde zůstat. 

To je skvělá zpráva pro čínské akcie, protože se zdá, že Peking je ochoten americkým regulátorům vyhovět. Nejdříve ale v krátkosti o tom, proč bychom v Číně vůbec měli investovat.  

https://youtu.be/eGweVHtzZXM

"Za 1 investovaný dolar do čínských akcií dostaneme více hodnoty, než kdekoli jinde a zaplatíme nižší cenu", Charlie Munger:

Investoři sázející na čínské akcie: JD.com $JD+2.9%

Tiger Global je největším americkým investorem do společnosti JD.com, která se zabývá elektronickým obchodování. Tento hedgeový fond, který vede známý investor Chase Coleman, vlastnil ve 4. čtvrtletí 53,7 milionu akcií JD, které jsou současně jeho největší pozicí Tiger Global; fond poprvé nakoupil akcie v roce 2014.

Nio $NIO+0.4%

Originalwish je největším akcionářem společnosti Nio, ve 4. čtvrtletí se pyšnil podílem 174 milionů akcií. To představuje 10,4% vlastnický podíl. Investoři by si měli uvědomit, že fond je ve vlastnictví generálního ředitele společnosti Nio Williama Li. To je pro investory skvělé znamení, protože to ukazuje, že generální ředitel je s úspěchem společnosti srozuměn a dává vlastní kůži na trh. 

Baidu $BIDU-1.8%

Ve 4. čtvrtletí nashromáždil BlackRock $BLK+0.6% ve společnosti Baidu pozici 12,6 milionu akcií. Tento počet akcií představuje vlastnický podíl ve výši 4,53 %. Je dost pravděpodobné, že se společnost bála vyřazení akcií z burzy, proto během čtvrtého čtvrtletí prodala přes 1 milion akcií BIDU o celkové hodnotě 3,9 bilionu dolarů. 

Společnost BlackRock je však známá jako dlouhodobý investor a každou pozici ve svém portfoliu drží v průměru 23,43 čtvrtletí, což vychází na necelých 6 let.

Slovo na závěr 

Číně dlouhodobě věřím a proto jsem zde za poslední rok investoval poměrně velké procento své volné hotovosti. Mou největší pozici přestavují akcie internetového prodejce Alibaba $BABA+2.1%

Analýza akcií Alibaba ZDE

Pouze budoucnost ukáže, kdo měl pravdu. Čína je ale moderní země, se kterou se na globální scéně prostě musí počítat. Tamní akcie jsou mnohem atraktivnější a nabízejí vyšší zhodnocení, něž většina podniků v USA a co za podstupované riziko z mého pohledu jednoduše stojí. 

Nejedná se o investiční doporučení, nýbrž o můj názor. Případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Přehled o pozicích institucionálních investorů přinesl portál InvestorPlace.  

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

co se týká $NIO+0.4% je super, že samotný ředitel má ve firmě takový podíl. A pokud přikupuje, je to jen dobré znamení

Pro investory je to určitě dobrá zpráva

Jo, to určitě. Když se hraje na vlastní triko tak je to vždycky něco úplně jiného

Pokud v Číně investuje Munger, já také

Též mi Charlie Munger dodává určitou jistotu :))