S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Brzy se na trh přivalí obrovská vlna nových investorů, kteří změní vše, říká špičkový stratég z JPMorgan

Dominik Petrnoušek
24. 2. 2023
4 min read

Od akcií se v letošním roce očekává všechno možné. Jeden špičkový stratég ale přichází s predikcí, která pracuje s od základu odlišnou myšlenkou.

Marko Kolanovic si myslí, že nová vlna investorů změní celý trh

Akcie se vrátily ze svých minim z roku 2022, protože obavy z tvrdého ekonomického přistání ustupují naději, že díky silnému trhu práce a klesající inflaci k žádné recesi vůbec nedojde.

Číhajíc ve stínu se ale můžou skrývat problémy. Marko Kolanovic, hlavní tržní stratég a šéf globálního výzkumu v JPMorgan $JPM+0.4%, se obává, že retailoví investoři nedbají varovných signálů z dluhopisového trhu v mylném přesvědčení, že inflace již byla poražena.

Myslí si retailoví investoři mylně, že inflace byla poražena? Zdroj

"Více než 20 % veškerého objemu obchodů na trhu pochází od retailu," napsal Kolanovic v poznámce klientům a dodal, že se blíží rekordní hodnotě.

Zatímco drobní investoři se hrnou do nejrizikovějších aktiv, která najdou (jako jsou například ultra hypované tituly a meme akcie) finanční manažeři si v tichosti berou příklad z Federálního rezervního systému, který stále věří, že jeho práce v boji s inflací není zdaleka u konce, poznamenal. Tedy volí takové akcie, které jim proti ní pomůžou. A nebo dluhopisy.

Ty nyní nabízejí na velice bezpečném trhu amerických státních dluhopisů výnos 4,6 %. Tato sazba se vyšplhala na úroveň nevídanou od roku přes 10 let a podle Kolanovice by měla přilákat více prostředků do dluhopisů. Vzhledem k tomu, že investoři se již nehoní za výnosem na akciovém trhu, měl by proto Nasdaq podle něj být v procesu korekce. Místo toho však nadále stoupá, což přičítá drobným investorům, kteří investují třeba podle r/WSB do meme akcií a podobně.

Konkrétní jména a případy zná téměř každý. Typicky třeba AMC nebo GameStop. V loňském roce se také akcie společnosti Bed Bath & Beyond vydaly na divokou jízdu poté, co se staly terčem WSB. A to je fenomén, který se zmiňoval zejména přes pandemii. Podle Kolanovice ale pokračuje dál.

"Převládá sentiment bujnosti a chamtivosti," varoval v poznámce před obchodními vzorci drobných investorů.

Nejsou to jen společnosti ve finančních potížích, které jsou mezi drobnými investory oblíbené. Obecně retail investoři preferují všeobecně oblíbené akcie, byť k tomu nemají fundamentální a číselné důvody.

https://www.youtube.com/watch?v=w5QnYYG72LA

Podle Kolanoviče tito amatérští investoři místo toho, aby investovali do diverzifikovaného portfolia s využitím zodpovědné výše marže, se pouštějí do boje s Federálním rezervním systémem, který má v úmyslu ochladit ekonomiku. Dále vydal varování před rostoucí hrozbou, kterou představuje obliba vysoce rizikových derivátů oblíbených mezi mnoha drobnými investory.

Tato stádní mentalita a záliba amatérských investorů ve vysoce rizikových sázkách na volatilní akcie a opce podle něj znamená, že když dojde k širší korekci, všichni by se mohli najednou vrhnout k odchodu. A myslí si, že těchto investorů bude stále přibývat - což způsobí začarovaný kruh.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.