S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Fed se připravuje na nejhorší. Inflace prý bude trvat déle, než se čekalo

Dominik Petrnoušek
3. 3. 2023
4 min read

Čím dál více hlasů se přiklání k tomu, že recese nedorazí a nebo bude opravdu mírná. Obecně zavládla na trhu pozitivní nálada. Samotní představitelé centrální banky jsou ale výrazně skeptičtější.

Inflace bude podle Fedu drtit ekonomiku dál

Dva představitelé Federálního rezervního systému naznačili, že inflace by mohla přetrvávat déle, než se předpokládalo, poté co nejsledovanější ukazatel inflace centrální banky vzrostl nejvíce za poslední měsíce.

Prezidentka clevelandského Fedu Loretta Mesterová a guvernér Fedu Philip Jefferson uvedli, že jsou nadále znepokojeni mírou inflace, která zůstává výrazně nad dvouprocentním meziročním cílem Fedu.

Inflace opravdu zůstává nad 2 % cílem... Zdroj

Mesterová zopakovala, že inflace se sice zmírnila, ale její celková úroveň zůstává příliš vysoká. Upozornila na nedávný výzkum clevelandského Fedu a dokument, které naznačily, že inflace by mohla být trvalejší, než se v současnosti předpokládá.

"Rizika prognózy inflace vidím jako vychýlená směrem nahoru a náklady na pokračující vysokou inflaci jako významné," řekla Mesterová na Fóru o měnové politice USA v New Yorku. "Takže podle mého názoru v tuto chvíli, kdy je trh práce stále silný, náklady na předčasné uvolnění politiky stále převažují nad náklady na přestřelení."

Tyto komentáře zazněly v době, kdy Fedem preferovaný ukazatel inflace - index výdajů na osobní spotřebu (PCE) - v lednu nečekaně zrychlil a minulý měsíc meziročně vzrostl o 5,4 %. Bez zahrnutí volatilních cen potravin a energií se ukazatel inflace zvýšil o 4,7 %, což v obou případech znamenalo zrychlení po několika měsících poklesu.

PCE index. Zdroj

V meziměsíčním vyjádření index PCE v lednu oproti prosinci vzrostl o 0,6 %. Jádrové ceny se v lednu oproti předchozímu měsíci rovněž zvýšily o 0,6 %, zatímco v prosinci činil nárůst 0,4 %. Páteční čísla přišla týden poté, co vláda zveřejnila index spotřebitelských cen, který ukázal podobné zvýšení míry inflace.

Sázkou na konečnou sazbu nad 5,25 % trh fakticky sází na to, že nedávná dynamika růstu i inflace se udrží až do léta.

Konečná sazba nad 5,25 %? Zdroj

Mesterová uvedla, že poslední údaje o inflaci ukazují, že Fed musí pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, ale přestala naznačovat, že na příštím zasedání v březnu je nutné zvýšit sazby o 50 bazických bodů. Mesterová minulý týden uvedla, že by na posledním zasedání chtěla zvýšit základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů, aby se pokusila rychleji dosáhnout maximální sazby, ačkoli zároveň nechtěla trhy překvapit.

Stejně tak prezidentka bostonského Fedu Susan Collinsová ve svém pátečním projevu na stejném měnověpolitickém fóru uvedla, že inflace je stále příliš vysoká a že Fed má před sebou další práci.

"Inflace zůstává příliš vysoká a nedávné údaje mě všechny utvrzují v názoru, že máme před sebou další práci, abychom inflaci snížili na dvouprocentní cíl," řekla Collinsová. "Předpokládám další zvyšování sazeb, aby se dosáhlo dostatečně restriktivní úrovně, a pak se na ní nějakou, možná delší dobu, udržely."

Vystoupil také Jefferson, který jde trochu proti a uvedl, že omezená nabídka pracovníků pro potřebná pracovní místa, která tlačí na růst mezd, naznačuje, že inflace se může pomalu ochlazovat.

"Přetrvávající nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou po práci spolu s velkým podílem nákladů práce v sektoru služeb naznačuje, že vysoká inflace může klesat... ale jen pomalu," řekl.

Jak to vidíte vy? Začne inflace pořádně klesat, nebo si s ní ještě chvíli užijeme?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.