S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Analýza Unum Group, jednoho z předních hráčů v oblasti pojištění invalidity

Pavel Botek
15. 3. 2023
7 min read

Unum Group $UNM+0.3% je pojišťovna, která se specializuje na pojištění invalidity a působí na mnoha trzích, což může být velice zajímavé, když vezmeme v potaz solidní výsledky a nízké poměry P/E a P/B.

Unum Group je americká společnost, která se specializuje na pojišťování invalidity a životního pojištění zaměstnanců. Společnost poskytuje produkty a služby pro jednotlivce, zaměstnavatele a další organizace. Mezi produkty Unum Group patří například dlouhodobé a krátkodobé plány invalidního pojištění, plány důchodového spoření, plány na péči o zdraví a životní pojištění. Unum Group je jednou z největších společností v oblasti pojištění invalidity v Severní Americe a působí také v Evropě a Asii.

Unum Group se specializuje na pojištění invalidity a nabízí širokou škálu produktů, včetně:

Dlouhodobého pojištění invalidity: Pojištění invalidity je produkt, který poskytuje finanční podporu pro případ, že se klient stane invalidním a není schopen pracovat.

Krátkodobého pojištění pracovní neschopnosti: Tento produkt poskytuje finanční podporu pro případ krátkodobé pracovní neschopnosti, například v případě nemoci nebo úrazu.

Plánů důchodového spoření: Unum Group nabízí také plány důchodového spoření, které umožňují klientům spořit na důchod a připravit se tak na stáří.

Plánů na péči o zdraví: Unum Group nabízí také plány na péči o zdraví, které poskytují finanční podporu pro případ, že se klient stane vážně nemocným a potřebuje dlouhodobou léčbu.

Životního pojištění: Společnost nabízí také životní pojištění, které poskytuje finanční ochranu pro případ úmrtí klienta.

Unum Group má několik konkurenčních výhod:

Specializace na invaliditu: Unum Group je specializovaná na poskytování pojištění invalidity, což jí umožňuje nabízet kvalitní a specializované produkty a služby. Tuto specializaci podporuje také široká zkušenost a odbornost v oblasti.

Kvalitní zákaznická služba: Unum Group se zaměřuje na kvalitní zákaznickou službu a snaží se poskytovat zákazníkům co nejlepší podporu a pomoc v případě potřeby. Společnost poskytuje zákaznickou podporu přes telefon, e-mail a online chat.

Široké portfolio produktů: Unum Group nabízí široké portfolio produktů, včetně dlouhodobých a krátkodobých plánů invalidního pojištění, plánů důchodového spoření, plánů na péči o zdraví a životního pojištění. Tato škála produktů umožňuje zákazníkům najít řešení, které nejlépe vyhovuje jejich potřebám.

Mezinárodní působnost: Unum Group působí v mnoha zemích po celém světě, což jí umožňuje nabízet své produkty a služby v různých regionech a trzích. Tento globální záběr společnosti jí umožňuje efektivně reagovat na různé potřeby a trendy v různých regionech.

Rizika

Jako každá investice, i investice do akcií společnosti Unum Group nese určitá rizika, která by investoři měli brát v úvahu:

Riziko hospodářského cyklu: Unum Group jako pojišťovací společnost může být zasažena hospodářskými cykly a recesemi, které mohou vést ke zhoršení podmínek na trhu a snížení poptávky po jejích produktech a službách.

Riziko investičních ztrát: Unum Group investuje část svých příjmů do finančních aktiv, jako jsou například akcie a dluhopisy. Pokud by tyto investice nebyly úspěšné, mohlo by to mít negativní dopad na výkonnost a ziskovost společnosti.

Riziko konkurence: Trh s pojištěním invalidity a životního pojištění je velmi konkurenční. Pokud by se na trhu objevila nová konkurence nebo by se stávající konkurence zlepšila, mohlo by to vést ke ztrátě zákazníků a snížení tržního podílu společnosti.

Finance

Hlavní body z výkazu zisku a ztráty jsou:

- Celkové tržby se v posledních čtyřech letech pohybovaly mezi 11,8 a 13,2 miliardami dolarů. V posledním roce (TTM) dosáhly hodnoty 11,9 miliard dolarů.
- Celkové náklady se v posledních čtyřech letech pohybovaly mezi 10,2 a 12,2 miliardami dolarů. V posledním roce dosáhly hodnoty 10,3 miliard dolarů.
- Před zdaněním dosáhla společnost zisku 1,6 miliardy dolarů v posledním roce, což je výrazné zlepšení oproti předchozím třem letům.
- Hmotný zisk na akcii v posledním roce dosáhl hodnoty 6,50 dolarů a zlepšil se oproti předchozímu roku.

Celkově lze říci, že společnost dosáhla stabilního výkonu, když se tržby a náklady držely v podobných hodnotách v posledních několika letech. Přestože zisk před zdaněním v posledním roce výrazně vzrostl, čistý zisk rostl pouze mírně. To může být způsobeno vývojem daní z příjmů a jinými vlivy na hospodaření společnosti.

Balance Sheet

  • Celková aktiva se v posledních čtyřech letech pohybovala mezi 61,4 a 70,6 miliardami dolarů. V posledním roce dosáhla hodnoty 61,4 miliard dolarů, což je mírný pokles oproti předchozímu roku.
  • Celkové závazky se v posledních čtyřech letech pohybovaly mezi 52,2 a 59,8 miliardami dolarů. V posledním roce dosáhly hodnoty 52,2 miliard dolarů, což je mírný pokles oproti předchozímu roku.
  • Celkový kapitál se v posledních čtyřech letech pohyboval mezi 12,6 a 14,9 miliardami dolarů. V posledním roce dosáhl hodnoty 12,6 miliard dolarů, což je mírný pokles oproti předchozímu roku.
  • Vlastní kapitál se v posledních čtyřech letech pohyboval mezi 9,2 a 11,4 miliardami dolarů. V posledním roce dosáhl hodnoty 9,2 miliard dolarů, což je mírný pokles oproti předchozímu roku.
  • Celkový dluh se v posledních čtyřech letech pohyboval mezi 3,1 a 3,4 miliardami dolarů. V posledním roce dosáhl hodnoty 3,4 miliard dolarů, což je mírný nárůst oproti předchozímu roku.

Celkově lze říci, že společnost má stabilní bilanci a udržuje si přiměřenou úroveň dluhu. Vlastní kapitál a celkový kapitál se mírně snížily, což může být důsledkem nákupu vlastních akcií nebo vyplácení dividend. Celková aktiva se mírně snížila, což může být důsledkem změn v investiční strategii společnosti. Celkový dluh se mírně zvýšil, ale stále zůstává na přiměřené úrovni vzhledem k celkovým aktivům společnosti.

  • P/E poměr je 6,13, to naznačuje, že akcie může být relativně levná v porovnání s jinými společnostmi v odvětví s vyššími P/E poměry.
  • EPS za posledních 12 měsíců je 6,50 dolarů, což je solidní.
  • Tržní kapitalizace společnosti je 8,27 miliard dolarů.
  • PEG (Price/Earnings to Growth) poměr je 0,62, což naznačuje, že akcie může být relativně levná v porovnání s očekávaným růstem zisku.
  • Dividendový výnos je 3,31% při výplatním poměru 19,20%.
  • Společnost má poměrně nízký P/B (Price/Book) poměr, což znamená, že cena akcie je relativně nízká.
  • ROI (Return on Investment) je 11,90%, což naznačuje, že společnost dosahuje poměrně dobrých výnosů ze svých investic.

Celkově lze říci, že společnost má solidní finanční výkonnost s nízkými P/E a P/B poměry, což by mohlo naznačovat, že akcie je relativně levná. Nicméně, vysoká volatilita a nízká likvidita mohou být rizikovými faktory pro investory.

  • Jak se líbí společnost vám? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.