S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Bankovní sektor se otřásá. I navzdory tomu kupují insideři akcie těchto 3 bank.

Martin Bartkovský
20. 3. 2023
8 min read

Bankovní sektor se nyní otřásá v základech. Malé regionální banky jsou pod tlakem, a většina investorů je v tuto chvíli opatrná. Je zde ale skupina jistých lidí, kteří mají přístup k informacím z první ruky, a ti se rozhodli začít budovat základy pro budoucí zbohatnutí.

Tak schválně víte kdo má nejlepší přehled o společnostech, nyní se tedy bavíme o bankách? Jsou to insideři, neboli zaměstnanci banky. Zpravidla se jedná a vrcholný management. Ať chceme nebo ne, tak tito lidé mají ohledně stavu dané firmy, nebo v našem případě banky daleko lepší informace, než kterýkoliv externí investor. Myslím si, že v této době se vyplatí tyto lidi sledovat. Jak už jsme totiž viděli u bankrotu $SIVB tak se těsně před bankrotem vedení společnosti zbavovalo části svých akcií.

My ale dneska nebudeme hledat další potenciální bankrot, ale podíváme se kterým bankám jejich insideři věří a i v aktuální době nakupují jejich akcie.

Fifth Third Bancorp $FITB-1.1% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Fifth Third Bancorp je společnost poskytující finanční služby se sídlem v Cincinnati, Ohio. Společnost poskytuje řadu bankovních, investičních a pojišťovacích služeb jednotlivcům, podnikům a vládním subjektům v 10 státech Spojených států.

Hlavními obchodními segmenty společnosti jsou komerční bankovnictví, pobočkové bankovnictví, spotřebitelské úvěry a správa majetku.

  • Segment komerčního bankovnictví slouží velkým a středním podnikům s řadou produktů a služeb v oblasti půjček, vkladů a správy pokladny. 
  • Segment Branch Banking nabízí služby retailového bankovnictví spotřebitelům a malým podnikům prostřednictvím sítě poboček a bankomatů. 
  • Segment spotřebitelských půjček poskytuje jednotlivcům hypotéky, úvěry na bydlení a další splátkové úvěry. 
  • Segment Wealth & Asset Management nabízí investiční poradenství, makléřské služby a další služby správy majetku vysoce hodnotným jednotlivcům a institucionálním klientům.

Mezi výhody společnosti Fifth Third Bancorp patří její silné uznání značky na jejích trzích, její diverzifikovaný obchodní model a její závazek k sociální odpovědnosti firem. Společnost byla oceněna za své úsilí v oblasti udržitelnosti, diverzity a rozvoje komunity.

Některé z nevýhod Fifth Third Bancorp však zahrnují její relativně omezenou geografickou stopu ve srovnání s některými jejími většími konkurenty, což může omezit její růstový potenciál. Společnost také v minulosti čelila zkoumání problémů souvisejících s jejími úvěrovými praktikami a dodržováním předpisů proti praní špinavých peněz. A konečně, stejně jako mnoho jiných finančních institucí, může společnost čelit výzvám při přizpůsobování se rychlým technologickým změnám v odvětví.

Rostoucí úrokové sazby pomohly společnosti dosáhnout velkého rozšíření úrokových marží, což je rozdíl mezi sazbami banky pro úvěry a jejími sazbami pro vklady. Čistá úroková marže (NIM) se postupně zvýšila o 13 procentních bodů na 3,35 %. Výsledkem je, že čistý úrokový výnos se meziročně zvýšil o 32 % na 1,6 miliardy USD. Kromě toho, zatímco náklady vzrostly pouze o 1 %, vykázané tržby vzrostly o 16 % na 2,3 miliardy USD.

Ředitel společnosti Gary Heminger na začátku tohoto týdne nakoupil celkem 47 500 akcií společnosti. Aktuální hodnota je zhruba 1,19 mil. USD.

Stellar Bancorp $STEL-1.2% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Stellar Bancorp je finanční instituce, která poskytuje řadu bankovních služeb jednotlivcům a podnikům. Působí jako holdingová společnost Stellar Bank, což je komplexní komerční banka se sídlem v Marylandu ve Spojených státech amerických. Banka nabízí řadu produktů a služeb, včetně běžných a spořicích účtů, půjček, hypoték, kreditních karet, online bankovnictví a mobilního bankovnictví.

Jednou z výhod Stellar Bancorp je, že má silnou pověst pro poskytování vynikajících služeb zákazníkům. Banka trvale získává vysoké hodnocení od svých zákazníků za svou vstřícnost a profesionalitu. Stellar Bancorp má navíc solidní finanční pozici se silnou rozvahou a stabilní ziskovostí.

Další předností Stellar Bancorp je, že má dobře diverzifikovaný obchodní model se zaměřením na spotřebitelské i komerční bankovnictví. To umožňuje společnosti odolávat změnám ekonomických podmínek a poskytuje stabilní zdroj příjmů.

Na druhou stranu, jednou z nevýhod Stellar Bancorp je, že působí na vysoce konkurenčním trhu. Existuje mnoho dalších bank a finančních institucí, které nabízejí podobné produkty a služby, což může Stellar Bancorp ztížit odlišení se od konkurence.

Další potenciální nevýhodou je, že geografická stopa banky je poměrně omezená, se zaměřením na středoatlantický region Spojených států. To by mohlo omezit její růstový potenciál, zejména pokud se ekonomické podmínky v tomto regionu zhorší.

Celkově je Stellar Bancorp renomovaná a dobře řízená finanční instituce, která svým zákazníkům poskytuje řadu bankovních služeb. I když na konkurenčním trhu čelí některým výzvám, má solidní obchodní model a finanční pozici, které jsou dobrým znamením pro její budoucí vyhlídky.

I přes veškeré otřesy v bankovním sektoru, tak 2 insideři se nedávno vrhli na nákupy akcií této společnosti. V pondělí ředitel Joe Swinbank koupil 37 841 akcií – aktuálně v hodnotě 991 000 USD, zatímco ředitel Joe Penland koupil 10 000 akcií v hodnotě 262 000 USD.

Coastal Financial $CCB-0.6% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Coastal Financial Corporation je veřejně obchodovaná bankovní holdingová společnost se sídlem v Everettu ve státě Washington. Společnost vlastní Coastal Community Bank, která provozuje 15 poboček v okresech Snohomish, Skagit a Whatcom ve státě Washington.

Coastal Community Bank nabízí jednotlivcům a podnikům řadu bankovních a finančních služeb, včetně šekových a spořicích účtů, půjček, hypoték, kreditních karet a služeb správy majetku. Banka je známá svým zaměřením na personalizované služby zákazníkům a zapojení komunity.

Jednou z hlavních výhod Coastal Financial je její silná přítomnost na místním trhu. Jako komunitní banka dobře rozumí potřebám komunit, kterým slouží, a může tomu přizpůsobit své produkty a služby. Zaměření banky na služby zákazníkům navíc pomáhá budovat silné vztahy se zákazníky, což může vést ke zvýšení loajality a udržení.

Jako každá finanční instituce však i Coastal Financial čelí výzvám a potenciálním nevýhodám. Jednou z největších výzev je vysoce konkurenční bankovní sektor, který zahrnuje jak velké národní banky, tak další komunitní banky. Pro Coastal Financial může být obtížné vyniknout na přeplněném trhu a může mít potíže s přilákáním a udržením zákazníků tváří v tvář intenzivní konkurenci.

Celkově je Coastal Financial bankou zaměřenou na komunitu se silnou místní přítomností a odhodláním poskytovat personalizované služby zákazníkům. I když může čelit výzvám na konkurenčním trhu, její zaměření na budování silných vztahů se zákazníky a podporu komunit, kterým slouží, by jí mohlo pomoci k dlouhodobému úspěchu.

I zde akcie společnosti zaznamenaly značné poklesy v důsledku otřesu bankovního sektoru, který započal krach banky $SIVB .

I zde tohoto propadu využili hned 4 insideři, přičemž nejpozoruhodnějším nákupem byl nákup ředitele Stevena Hovdeho. V úterý nakoupil 30 000 akcií. Jejich tržní hodnota v současnosti přesahuje 1 milion dolarů.

Závěr

Jak můžeme vidět, tak zaměstnanci některých bank si úplně nemyslí, že by se mohla krize v bankovním sektoru týkat i jejich bank. Dokazují to právě vsázkami, které v poslední době provádějí. Musíme mít hlavně na paměti, že se jedná o lidi z vedení těchto společností, takže se dá předpokládat, že budou mít lepší přehled o stavu svých bank, jak my běžní investoři.

Jak tedy můžeme vidět, tak nedůvěru vůči regionálním bankám nepanuje na všech frontách, a pokud byste nějakou tu regionální banku chtěli koupit, tak toto může být jedno z vodítek do vaší skládačky.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.