S&P 500 ^GSPC 5,116.17 +0.32%
Tesla TSLA $194.05 +15.31%
Alphabet GOOG $167.90 -3.33%
Apple AAPL $173.50 +2.48%
Meta META $432.62 -2.41%
Microsoft MSFT $402.25 -1.00%
Amazon AMZN $180.96 +0.75%
Nvidia NVDA $877.47 +0.01%

Analýza Southwest Airlines: Jedna z mála aerolinek, která nabízí dividendu

Dominik Petrnoušek
8. 4. 2023
7 min read

Aerolinky zažily těžkých 5 let. Nejdříve celosvětový lockdown a poté vysoká inflace, která mnoho lidem zamezila v cestování. I přes to se zdá, že některým společnostem se daří dobře. Bude i nadále?

Southwest Airlines $LUV-0.7% je americká nízkonákladová letecká společnost se sídlem v Dallasu. Byla založena v roce 1967 a je to největší nízkonákladová letecká společnost na světě měřeno počtem přepravených cestujících.

Southwest má jedny z nejnižších nákladů na jedno sedadlo v odvětví. Díky efektivnímu provozu a jednoduchému provoznímu modelu dokáže nabízet nízké ceny letenek. Southwest má velmi loajální zákaznickou základnu, která oceňuje nízké ceny, skvělou zákaznickou zkušenost a bezplatná zavazadla.

Southwest má také silnou rozvahu a generuje silné provozní peněžní toky, které jí umožňují investovat do růstu a zůstat finančně stabilní v obtížných časech. Southwest operuje pouze v rámci USA a její trasy jsou zaměřeny na menší města a regionální letiště. Chybí jí síť mezinárodních a dálkových tratí.

Sektor

Southwest Airlines působí v sektoru letecké dopravy, konkrétně v segmentu letecká doprava na krátké a střední vzdálenosti. Tento sektor se vyznačuje následujícími charakteristikami:

Je to tradičně silně konkurenční odvětví s nízkými maržemi. Southwest Airlines patří ke konkurenčním aerolinkám s nízkými náklady (low-cost carriers), která se snaží cenově situovat výrazně pod konkurenty.

Výrazné sezónní výkyvy a ovlivnění poptávky faktory jako cena ropy, ekonomická situace nebo události typu teroristické útoky. Tyto nestability mají významný dopad na výkonost společností v sektoru.

Růst segmentu nízkonákladových aerolinek v posledních dekádách vedl ke zlepšení dostupnosti letecké dopravy pro široké masy a rozšíření leteckého cestování na krátké vzdálenosti. Tento trend podpořil rychlý růst Southwest Airlines. Má vysoké fixní náklady, zejména na moderní letadlový park, což vede k nutnosti udržovat vysokou obsazenost letů, aby byla zajištěna ziskovost.

Konkurence

American Airlines $AAL+0.7%: Jedna z největších společností v sektoru, provozuje širokou flotilu letadel a obsluhuje velké množství tras. Ceny jsou mírně nad Southwest Airlines.

Delta Air Lines $DAL+1.1%: Další z velkých tradičních aerolinek s moderní flotilou. Nabízí širokou síť linek včetně linků na dálkových trasách. Ceny odpovídají průměru trhu.

United Airlines $UAL+0.2%: Velká společnost nabízející stejně jako konkurenti širokou síť linek včetně mezikontinentálních spojů. Ceny a služby se pohybují na úrovni průměru trhu.

JetBlue $JBLU+2.1%: Nízkonákladová aerolinka s moderní flotilou, která operuje zejména na trasách na východním pobřeží USA. Ceny jsou srovnatelné se Southwest Airlines. Představuje největší hrozbu pro Southwest Airlines.

Spirit Airlines $SAVE+6.2%: Provozuje nejlevnější lety v USA s extrémně nízkými cenami, ale i poměrně omezenými službami. Není přímým konkurentem pro Southwest Airlines, ale může ovlivňovat cenotvorbu na trhu.

Výhodou Southwest Airlines je dlouholetá zkušenost v segmentu, stabilní finanční pozice a strategie nízkonákladového provozu s vynikajícím poměrem ceny a kvality služeb. K úspěchu společnosti přispívá schopnost pružně reagovat na konkurenci a poptávku zákazníků.

Aktuální situace

Vzhledem k tomu, že se nepředpokládá, že by společnost zlepšila čistý zisk více než jiné letecké společnosti, je těžké pochopit, proč jsou jejich násobky tak vysoké.

Pokud společnost bude zvyšovat své tržby rychleji než konkurenti a nakonec se jí podaří dosáhnout bodu, kdy bude mít podobné marže jako tito konkurenti, je pravděpodobné, že tyto společnosti překoná i co se týče zisku na akcii - a tím ospravedlní vyšší P/E.

EPS nebylo v poslední době úplně vysoké. Zdroj

Společnost Southwest zatím nedostala své hrubé marže na podobnou úroveň jako před pandemií. V současné době se hrubá marže společnosti pohybuje kolem 25 %, zatímco v roce 2019, tedy celý rok před globální pandemií, činila něco málo přes 31 %.

Marže se pohybuje kolem 25 %. Zdroj

Největší podíl na tom mají ceny letenek a není jasné, zda ceny letenek budou po tomto dlouhém období inflace, které jsme svědky, nadále směřovat vzhůru. Provozní náklady byly rovněž zasaženy vysokou inflací a zvýšení mezd bude mít také určitý dlouhodobější vliv na provozní náklady.

Výnosy v roce 2022 vzrostly oproti roku 2021 o 50,8 % a provozní náklady za stejné období vzrostly o 46,4 %. Je však pozoruhodné, že v minulém roce společnost vykázala zhruba stejný objem příjmů, provozní náklady byly o 20 % nižší, a to díky takovým věcem, jako je inflace mezd, obecná inflace, vyšší náklady na údržbu a další faktory.

P/E je opravdu vysoké

Při porovnání se srovnatelnými společnostmi se sice předpokládá mírně rychlejší růst výnosů než u konkurence, ale náklady na výnosy a provozní náklady zůstávají vyšší než u ostatních - což způsobuje nižší růst čistého zisku.

I přes to jsou analytici pozitivní. Zdroj

Southwest má svou jedinečnou sílu v rozvaze, protože rozvaha společnosti je silnější než u ostatních velkých leteckých společností včetně Delta, United a American Airlines.
Při porovnání celkového čistého dlouhodobého dluhu společností American, United, Delta a Southwest Airlines je Southwest jedinou společností se záporným číslem, což znamená, že společnost nemá čistý dluh. Na rozdíl od společností United, Delta a American Airlines je hotovostní pozice společnosti Southwest o 4,2 miliardy USD vyšší než její celkový dluh, což ukazuje sílu rozvahy společnosti Southwest.

Díky silné rozvaze a provozním maržím je Southwest jednou z mála leteckých společností, která nabízí dividendy - konkrétně 1,14 %. 

Byť její historie je trochu divočejší. Zdroj

Nejenže více leteckých společností předpovídá pro rok 2023 silné poptávkové prostředí, ale také cena ropy vykazuje klesající trend. Dále má Southwest Airlines ve srovnání s United, American a Delta Air Lines nejsilnější rozvahu, což dává společnosti větší volnost, aby se nadále soustředila na modernizaci své flotily na nový a efektivní model namísto splácení dluhu s vysokou úrokovou sazbou.

Osobně žádného kandidáta v sektoru nehledám - LUV mi ale přijde hned z několika důvodů jako zajímavý kandidát.

Co vy? Máte nějakého zástupce mezi aerolinkami? Kterého a proč?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.