S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Americká celková inflace za březen pouze na 5 %!

Celková inflace ve Spojených státech překonala očekávání a vykázala pouze 5% růst a to hlavně vlivem zlevňujících energií a pohonných hmot.

Celková inflace v USA byla za měsíc březen pouhých 5,0 % na meziroční bázi, což je lepší, než očekávaných 5,2 % a výrazně lepší, než únorových 6,0 %. Meziměsíčně analytici předpokládali růst o 0,2 %, kdežto reálný růst také lehce překvapil a vyšel na 0,1 %. K výraznějšímu poklesu pomohla mimo jiné i příhodná srovnávací základna z předešlého roku, kdy březnová inflace výrazně vyrostla o 0,6 % ze 7,9 % na 8,5 % meziročně. Hlavním činitelem pro pokles americké inflace byly ceny energií, pohonných hmot a souvisejících služeb. Také pomohla nulová inflace cen potravin a lehce zlevňující zdravotnické služby. Naopak směrem nahoru inflaci pořád tlačí ceny transportu, služby spojené s bydlením, ceny tabáku, nových vozidel, oblečení a zdravotnických potřeb. Méně potěšila březnová jádrová inflace, která meziměsíčně rostla o 0,4 % a meziročně o 5,6 %, přesně podle očekávání a je tak téměř identická k únorovým hodnotám. Jádrová inflace, která vylučuje ceny energií a potravin padá oproti celkové inflaci jen velmi pomalu. Od počátku roku se pohybuje na stejné úrovni kolem 5,6 % s tím, jak americká ekonomika začala lehce expandovat. Americký Fed dbá na jádrovou inflaci a absence jejího poklesu může být interpretována, jako pokračující potřeba ve zvyšování úrokových sazeb.

Celková inflace – vývoj jednotlivých položek

Potraviny tvoří 13,5 % indexu a jejich ceny přestaly růst v březnu, meziměsíčně tak změna na 0 %. Ve skupině potravin nejvíce meziměsíčně padaly ceny masa, ryb a vajec (-1,4 %) a také ovoce a zeleniny (-1,3 %). Naopak rostly ceny obilovin (+0,6 %). Ceny pohonných hmot a energií (-3,5 %) a s tím spojených služeb (-2,3 %), jež dohromady tvoří 10,5 % celého indexu zaznamenaly ostrý meziměsíční pokles. Mírně rostly ceny komodit, jež tvoří 21,3 % indexu. Rostly také ceny oblečení, nových vozů, zdravotnických pomůcek a tabáku. Služby spojené s bydlením (+0,6 %) tvoří 34 % indexu a tempo růstu cen v této oblasti pomalu klesá. Zdravotnické služby a transport tvoří zhruba 6 % indexu inflace každý a jejich vývoj byl smíšený. Přeprava meziměsíčně zdražuje (+1,4 %), kdežto zdravotnické služby zlevňují (-0,5 %).


No jo, tak to bychom měli. Teď už "jenom" ten Pivot a bude to. A pokud ne, tak budeme alespoň ve vyšší volatilitě což je pro trady jako stvořené. Už se těším😂

Čísla super! Teď uvidíme jak na to bude reagovat FED. Zpomalí se zvedáním sazeb nebo bude pokračovat? Minutes nic nenapoví, ty budou o ničem.

Ještě bych to na těch 25bps asi i viděl. Co si myslíš ty?

To je těžké. 25bps se nebudu divit a budu s nimi v pohodě. Spíše bych byl velmi překvapen, kdyby se stalo cokoli jiného😅 Zásadní bude, jak dlouho se budou sazby držet na těchto vysokých úrovních. Ale se zvýšením na nejbližším zasedání počítám. Trh bude ale očekávat ten pivot, takže to může být divoké.