S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Investiční zajímavosti (2): Muži, kteří se nebáli vydělat stovky miliard - 5 nejlepších investorů všech dob

V investicích platí jedna věc - překonat trh je vždycky extrémně těžké. Většině lidí se to nikdy nepodaří. Několika šťastným se možná občas podaří ho krátkodobě překonat. A pouze jednotkám lidí se daří trh překonávat dlouhodobě. Pojďme si představit 5 největších investorů historie, které spojuje jedno - dlouhodobě souboj s trhem vyhrávají.

Wall Street - středobod finančního světa

Jen bych chtěl říct, že jde o můj osobní výběr. Asi neexistuje objektivní měřítko, dle kterého by se dalo spravedlivě hodnotit investory. Výnos v procentech? Objem peněz pod svou správou? Počet let, ve kterých překonali trh? To všechno jsou měřítka, do kterých vstupuje tak obrovské množství proměnných, že to asi nejde zohlednit. Zmíním tedy 5 jmen, která považuji za nejlepší investory všech dob. Prosím, nehledejte v tom nějakou objektivitu. Článek slouží jen pro pobavení 😇 Nebudu to už dále zdržovat. Pojďme se podívat na 5 největších jmen investiční historie.

5. Peter Lynch

Peter Lynch řídil fond Fidelity Magellan Fund v letech 1977-1990, během nichž se aktiva fondu zvýšila z 18 milionů dolarů na 14 miliard dolarů. A co je ještě důležitější, Lynch údajně v 11 z těchto 13 let překonal referenční hodnotu indexu S&P 500 a dosáhl průměrného ročního výnosu 29 %. Neuvěřitelná hodnota.

https://www.youtube.com/watch?v=iX_8UI9frjE

Peter Lynch, často označovaný za chameleona, se přizpůsobil jakémukoli investičnímu stylu, který v danou chvíli fungoval. Pokud však šlo o výběr konkrétních akcií, Peter Lynch se držel toho, co znal a/nebo čemu snadno rozuměl. Toho by se myslím měl držet každý :)

4. George Soros

George Soros byl mistrem v převádění rozsáhlých ekonomických trendů do vysoce pákových, zabijáckých her s dluhopisy a měnami. Jako investor byl Soros krátkodobým spekulantem, který uzavíral obrovské sázky na vývoj finančních trhů. 

https://www.youtube.com/watch?v=nXHfPBHeOJU

V roce 1973 George Soros založil hedgefund Soros Fund Management, která se nakonec vyvinula ve známý a uznávaný fond Quantum Fund. Tento agresivní a úspěšný hedgefond vedl téměř dvě desetiletí a údajně dosahoval výnosů přes 30 % ročně a ve dvou případech dosáhl ročních výnosů přes 100 %. 

3. Benjamin Graham

Ben Graham vynikal jako investiční manažer a finanční pedagog. Je mimo jiné autorem dvou klasických investičních děl, která nemají obdoby. Je také všeobecně uznáván jako otec dvou základních investičních disciplín - analýzy cenných papírů a hodnotového investování.

https://www.youtube.com/watch?v=npoyc_X5zO8

Podstatou Grahamova hodnotového investování je, že každá investice by měla mít podstatně vyšší hodnotu, než jakou za ni investor musí zaplatit. Věřil ve fundamentální analýzu a vyhledával společnosti se silnými rozvahami, resp. společnosti s malým zadlužením, nadprůměrnými ziskovými maržemi a dostatečným cash flow. Tedy podobně jako nyní praktikuje Warren Buffett.

2. Carl Icahn

Carl Icahn je aktivní a rázný investor, který využívá vlastnické pozice ve vlastněných společnostech k prosazení změn, které zvýší hodnotu jeho akcií. Icahn začal se svými nájezdy na společnosti koncem 70. let a v roce 1985 se dostal do první ligy převzetím společnosti TWA.

https://www.youtube.com/watch?v=GsN0WVLjpcs

 Icahn se nejvíce proslavil "Icahnovým výtahem". To je hláška z Wall Street, která popisuje vzestup ceny akcií společnosti, k němuž obvykle dochází, když Carl Icahn začne nakupovat akcie společnosti, která je podle něj špatně řízena. Možná trochu kontroverzní, ale rozhodně funkční.

1. Warren Buffett

Na prvním místě jste asi nemohli čekat nikoho jiného. Warren Buffett, označovaný jako "Věštec z Omahy", je považován za jednoho z nejúspěšnějších investorů v historii.

Warren Buffett musí jednoznačně obsadit první příčku mého žebříčku. Zdroj

Podle zásad Benjamina Grahama nashromáždil mnohamiliardové jmění především díky nákupu akcií a společností prostřednictvím společnosti Berkshire Hathaway $BRK-B-0.7%. Ti, kteří v roce 1965 investovali do společnosti Berkshire Hathaway 10 000 dolarů, dnes přesahují hranici 165 milionů dolarů. Buffettův styl investování založený na disciplíně, trpělivosti a hodnotě již po desetiletí trvale překonává výsledky trhu.

Doufám, že se vám můj výčet líbí a alespoň trochu vás zaujal. Určitě mi klidně do komentáře napište, jaké další téma by vás zajímalo v investičních zajímavostech 😇🔥🔥

První díl investičních zajímavostí: Investiční zajímavosti (1): 3 historicky nejlepší investice Warrena Buffetta

Toto není investiční doporučení. Jde pouze o můj výčet zajímavostí z investičního světa a života zmíněných osobností. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 322 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Chyba mi trosku Ray Dalio a jeho najvacsi hedgeovy fond kt. riadi...Bridgewater, inak Ok..

Kdo četl Inteligentního investora? 😃

Podle mne by to měl přečíst každý, kdo to myslí s investováním vážně 👍

Asi jo, určitě to neuškodí. Ale některý kapitoly jsem četl tak napůl teda 😅

Jako ten Icahn je zrovna vážně dost kontroverzní... ale Buffett na jedničce jednoznačně 🔥

Kdo jiný, že 😂

Super content, díky!

Já děkuju :)