S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

3 nejlepší dividendová ETF pro pasivní investory

Dividendy jsou obecně mezi investory velmi oblíbeným zdrojem pasivního příjmu. Pro někoho může být ale výběr té správné dividendové akcie hotovým peklem. Tuto starost za vás řeší právě fondy ETF zaměřující se speciálně na akcie vyplácející dividendy. Zde jsou tři z nich, které rozhodně stojí za zmínku. 

ETF je zkratkou pro Exchange Traded Fund (veřejně obchodovaný fond) 

1. Schwab U.S. Dividend Equity ETF

Pokud chcete investovat do fondu, který nabízí vysoký dividendový výnos, nehledejte nic jiného než Schwab U.S. Dividend Equity ETF $SCHD+0.2%. ETF má k 5. dubnu dividendový výnos 2,89 %. Sleduje výkonnost indexu Dow Jones U.S. Dividend 100, což je index amerických akcií s vysokým výnosem a konzistentní výplatou dividend, které jsou vybírány pro svou finanční sílu.

Fond se nejvíce soustředí na finanční, technologické a základní spotřební zboží. K 31. prosinci měl 103 podílů, z nichž největšími byly Pfizer $PFE-1.4%, výrobce polovodičů Broadcom $AVGO-0.5%, technologický konglomerát Cisco Systems $CSCO+0.4%,Coca-Cola $KO+0.4% a biofarmaceutická společnost Amgen $AMGN+0.3%.

Nákladový poměr fondu je velmi nízký, činí 0,06 %!

2. ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF

Dividendový výnos není jediné číslo, na které byste se jako dividendoví investoři měli zaměřit. Chcete společnosti, které mají historii pravidelného zvyšování dividend. V ideálním případě chcete, aby výplata dividend rostla rychleji než inflace.

ETF ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats $NOBL je jediným ETF, který investuje výhradně do fondů Dividend Aristocrats. Společnosti, které získaly status Dividend Aristocrat jsou ty, které zvyšovaly výplatu dividend 25 a více let po sobě. Fond má k 5. dubnu dividendový výnos 1,94 %.

ETF má největší váhu ve třech sektorech, a to ve spotřebním zboží, průmyslových výrobcích a materiálech. K 28. únoru má 65 podílů, z nichž největší jsou výrobní společnost A. O. Smith $AOS+0.1%, farmaceutická společnost Abbvie $ABBV-0.1%, výrobce koření a dochucovadel McCormick $MKC+0.6%, průmyslový dodavatel W.W. Grainger $GWW+0.6% a Hormel Foods $HRL+1.5%.

Jednou z nevýhod fondu je poněkud vysoký nákladový poměr ve výši 0,35 %!

Srovnání výkonosti obou ETF fondů, Zdroj: etf.com

3. Vanguard Real Estate ETF

Posledním dividendovým ETF, které bych rád zmínil je Fond Vanguard Real Estate ETF $VNQ+0.9%. Ten investuje především do nemovitostních investičních fondů (REIT). REITs jsou spolehlivým zdrojem dividendových příjmů, protože jejich daňová struktura vyžaduje, aby akcionářům vyplácely alespoň 90 % svých zdanitelných příjmů.

Jedná se o zdaleka největší REIT ETF, který spravuje aktiva v hodnotě více než 80 miliard USD a má 166 podílů. Jeho referenčním indexem je index MSCI US Investable Market Real Estate 25/50, který široce sleduje americký trh nemovitostí. Mezi jeho největší držitele patří REIT: American Tower $AMT+1.4% a Crown Castle International $CCI+0.2%, které se specializují na výstavbu mobilních věží a telekomunikační infrastruktury, Equinix $EQIX+2.6%, REIT zaměřený na datová centra, a Public Storage $PSA+1.5%, který je největším vlastníkem, developerem a provozovatelem self-storage nemovitostí na světě.

Fond má nákladový poměr 0,12 % a jeho dividendový výnos je 2,78 %!

ETF jsou v dnešní době nedílnou součástí trhu a ať se nám to líbí nebo ne, pomalu válcují aktivní investovaní. Dividendová ETF bych doučil spíše pasivním investorům, kteří by se rádi více zaměřili na dividendy. 

Nejedná se o investiční doporučení, nýbrž o můj názor. Případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Informace použité ve článku jsem čerpal z portálu The Motley Fool.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

v případě dividend bych asi sáhnul po jednotlivých vytipovaných akciích

Všechny ETF mají dost mizerný yeld. Navíc tam dochází ke dvojímu zdanění dividend. Mnohem lepší je nakoupit si vlastní akcie přímo.

Daňové to je určitě neefektivní jak říkáte

Osobně také preferuji výběr jednotlivých akcií namísto ETF

To REIT ETF by mohlo být velmi zajímavé, pokud tam mají kvalitní společnosti

a ty tam rozhodně mají

@halasz13 co ty a dividendová ETF?

nejvíce preferuji $SCHD+0.2% a to především kvůli drženým akciím

Za mě mají všechny 3 ETF něco do sebe