S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Stačí když držím jen akcie 4 různých společností?

Zhruba 70 % mého portfolia tvoří akcie $MSFT-0.5%, $AAPL+0.1% a $GOOGL+0.9%

Posledních 30% pak tvoří posledních několik měsíců $NVDA-0.3%, do které jsem zainvestoval těsně před splitem. 

 

Nemůžu si stěžovat poslední rok se mi daří opravdu dobře, ale chtěl jsem se zeptat jak jsem na tom, protože si začínám uvědomovat, že je poměrně nebezpečné mít tak málo akcií.....Byl jsem pravděpodobně jeden z těch kterým říkáte retailový investoři co přišli v průběhu krize. Když přišel koronavirus a trhy se najednou v březnu propadly o asi 30 %, vzpomněl jsem si na to, co mi všichni okolo vždycky připomínali a to, že si nemám takou investiční příležitost ujít. A tak jsem tenkrát vzal většinu úspor a vsadil je na již zmíněné společnosti. Nebudu lhát, tenkrát to bylo poměrně děsivé a navíc jsem znal snad jen právě $MSFT-0.5%, $AAPL+0.1% a $GOOGL+0.9%.

 

Myslíte si, že jsem na příštích 5 let v pohodě, nebo se mám bát? Popřípadě bych uvítal jakékoliv rady...předem díky!

 

Jak jste na tom jinak vy? 

Votează pentru a vedea rezultatele! 19 answers already!

Měl jste štěstí jako každý, kdo loni nakoupil téměř cokoli (z těch profláklých jmen rostlo všechno). Otázkou teď je, jak jsou na tom vaše finance. Pokud si můžete dovolit diverzifikovat mimo tyto pozice, určitě není důvod je likvidovat, máte pravděpodobně velmi solidní vstupy. Pokud ale ne, zřejmě by bylo na místě malou část pozic zlikvidovat a přelít kapitál do dalších sektorů - a tady je samozřejmě otázka, kam. A odpověď se odvíjí od vašeho rizikového profilu - jestli byste spíš raději konzervativnější giganty spotřebitelského průmyslu (potraviny, kosmetika, utility,...), anebo nějaké růstové zavedené společnosti... zase bych to ale nepřeháněl, reálně držíte sice jenom 4 společnosti, ale jsou to světové špičky, které se zřejmě v následujících letech jen tak někam nechystají zmizet. Takže není důvod nutně panikařit. Spíš pokud začnou třeba růst úrokové sazby a akcie zažijí kolaps, můžou ty technologické, které v posledním roce rostly nejvíc, zažít pro změnu největší pád a vy to pocítíte na 100% portfolia.

Můj názor je, že toho máte až moc v tech. akcií. Chtělo by to více diverzifikace i jinam. Třeba kovy, služby, telekomunikace etc... Osobně bych trochu zkrouhl (o 10 - 20 %) vaše portfolio a přikoupil akcie z jiného segmentu. :)

díky pokusím se a podívám se na to

Gratuluji k tomu rozhodnutí v březnu minulého roku. Určitě si výnosy na zmíněných firmách užíváte, ale obávám se, že se vystavujete zbytečně velkému nebezpečí. Mít jen 4 akcie se z krátkodobého hlediska může zdát jako dobré rozhodnutí, ale dlouhodobě si myslím, že vám to jen uškodí. Naprosto rozumím investici do takto silných technologických gigantů, protože jsou přece jen stabilní a pravděpodobně porostou, ale myslím si, že byste pozice na nich měl snížit a raději nakoupit alespoň dalších 5 až 8 akcií (klidně také silných), z různých sektorů, abyste dosáhl širší diverzifikace.

ono, já jsem vážně tak nějak něco věděl jen o těchto 3 zpátky v březnu...takže to nebylo ani, že bych chtěl jen tech odvětví. Ale díky za radu, přesně toho jsem se obával...že jich mám v portfoliu moc málo no

Autor @spicka.karel93 má karmu 0 a je členem této skupiny od 16/08/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.