S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Táto Buffettova spoločnosť je stroj generujúci peniaze s atraktívnou výplatou dividendy

Blue-chip akcie sú vysokokvalitné spoločnosti, ktoré vedú vo svojom odvetví a táto spoločnosť medzi ne určite patrí, čo podporujú aj výsledky hospodárenia. Spoločnosť je stroj generujúci hotovosť a v roku 2021 minula 11,5 miliardy dolárov na dividendy a spätné odkúpenie akcií. 

Táto spoločnosť Warrena Buffetta môže byť pre vás ideálnou investičnou príležitosťou.

Pokiaľ ide o investovanie, nemôžete urobiť chybu s blue-chipovými akciami. Akcie s modrými čipmi sú dobre známe, vysokokvalitné akcie, ktoré vedú v príslušných odvetviach. Toto sú akcie, ku ktorým smeruje Warren Buffett $BRK-A+1.0%, pretože ide o dobre fungujúce podniky s preukázaným úspechom. Jednou z akcií, ktoré si dnes môžete kúpiť, je Visa $V+0.8% – platobná spoločnosť, ktorá dominuje vo svojom odvetví a je strojom generujúcim hotovosť.

Sieť Visa je silnou stránkou $V+0.8% 

Visa je vďaka svojej globálnej sieti lídrom v oblasti digitálnych platieb. Spoločnosť pomáha uľahčiť pohyb peňazí v 200 krajinách, pričom jej hlavnými produktmi sú kreditné karty, debetné karty a ďalšie platobné produkty pre klientov využívajúcich jej sieť. Zarába na autorizácii a zúčtovaní transakcií a na poplatkoch za služby pre klientov využívajúcich jej sieť. V roku 2020 spoločnosť Visa spracovala celkový objem platieb 11,4 bilióna dolárov, čo je takmer o 80 % viac ako jej najbližší konkurent, Mastercard $MA+0.3%.

Zdroj: Visa

Zisková marža je jedným z kľúčových ukazovateľov, ktorý sa používa na meranie ziskovosti spoločnosti. Táto metrika je pomer zisku, ktorý spoločnosť zarobí, k celkovej sume prijatých príjmov - alebo percento svojich príjmov, ktoré si ponechá ako zisk. Dominancia platobnej siete Visa dáva spoločnosti silné ziskové marže. Za posledných 10 rokov dosahovala zisková marža Visa v priemere 43 %, čím prekonala 39 % Mastercard a 14,7 % American Express $AXP+1.3% za rovnaké obdobie.

Visa strojom generujúcim hotovosť

Voľný peňažný tok je množstvo hotovosti, ktorú spoločnosť generuje po zaplatení prevádzkových nákladov a kapitálových výdavkov (ako sú nákupy nehnuteľností alebo zariadení). Spoločnosti s vysokým voľným peňažným tokom ľahšie splácajú dlhy, vracajú hotovosť akcionárom prostredníctvom dividend a spätného odkupu akcií a uskutočňujú akvizície.

Zdroj: Fool.com - Visa Free Cash Flow

Spoločnosť Visa za posledné desaťročie neustále vytvárala kladný voľný peňažný tok a v roku 2021 zaznamenala voľný peňažný tok vo výške viac ako 15 miliárd USD. Minulý rok spoločnosť vrátila akcionárom 11,5 miliardy dolárov prostredníctvom dividend a spätného odkúpenia akcií. Dokonca aj po vrátení toľkej hotovosti akcionárom mala spoločnosť Visa peniaze na nákup Tink, otvorenej bankovej platformy so sídlom v Európe, za 2,1 miliardy dolárov.  

Keď si to vezmete všetko dokopy, dominantná platobná sieť Visa, vysoké ziskové marže a voľný peňažný tok z nej robia hviezdnu spoločnosť, ktorú by bolo dobré vlastniť, pokiaľ ste dlhodobo zameraný investor, ktorý má rád "pomerne stabilné" spoločnosti. Avšak berte to len ako analýzu spoločnosti, nie ako investičnú radu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Já nevím, z nějakého důvodu mi tyhle payment akcie úplně nesedí. Pořád mi hlodá, že je brzy musí nahradit něco z kryptosvěta, nebo nějaká jiná, výhodnější forma payment metod pro obchodníky, kteří jsou tak nějak ponecháni ve spárech těchto společností

No akože Ja som fanúšik krypta čiže som tomu naklonený tiež

Určite dlhodobo dobrá spoločnosť na ktorú sa dá spoľahnúť

Úplne súhlasím, bezpečný pristav

$V+0.8% je istota