S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Legendární Michael Burry, který předpověděl obří krach v roce 2008 znovu varuje: "Říkám vám, že tohle bude katastrofa"

Michael Burry, investor proslavený událostmi, které byly zvěčněny ve filmu "The Big Short", v pondělí večer na Twitteru varoval, že americké akcie jsou silně nadhodnocené a připravené na pád. Burry se proslavil svým hlasitým varováním před krachem, který mu opravdu vyšel. Burry se extrémně proslavil a zbohatl. Od té doby mu ale již několik dalších katastrofických předpovědí nevyšlo. Plete se i tentokrát?

Plete se Burry tentokrát?

"Nigh perched with a multiple problem," napsal Burry na Twitteru a připojil graf sledující poměr ceny k prodejům indexu S&P 500 equal-weight. Po většinu devadesátých a dvacátých let minulého století se tento poměr pohyboval pod úrovní 1,0, ale za posledních deset let se téměř zdvojnásobil a dnes se pohybuje severně od 1,9, ukázal graf.

Zajímavých Tweetů se u něho vyskytuje víc:

https://mobile.twitter.com/michaeljburry/status/1513906495695597568

Burry chtěl pravděpodobně ukázat, že index se obchoduje za téměř dvojnásobek tržeb svých složek - což naznačuje, že násobky ocenění největších amerických veřejných společností se natáhly do neudržitelné výše.

Mediálně známý investor pravděpodobně použil poměr ceny k tržbám, protože je spekulativnější než poměr ceny k zisku nebo ceny k účetní hodnotě. Porovnává tržní kapitalizaci společnosti s jejími tržbami, nikoli se zisky nebo čistými aktivy.

https://www.youtube.com/watch?v=bluUxKIB4pA&t=53s

Burry je nejznámější svou masivní sázkou na americkou realitní bublinu z minulého desetiletí, která byla zvěčněna v knize a filmu "The Big Short". Rovněž připravil půdu pro meme-akciové šílenství tím, že investoval do společnosti GameStop $GME+29.4%  předtím, než její akcie v lednu 2021 prudce vzrostly, a v loňském roce provedl vysoce významné sázky proti společnosti Tesla $TSLA+0.6% Elona Muska a vlajkovému ETF Ark Innovation $ARKK+1.2%  Cathie Woodové.

Šéf společnosti Scion Asset Management v posledních 18 měsících v mezitím smazaných tweetech opakovaně bil na poplach kvůli nadměrnému ocenění aktiv a předpovídal historický výprodej trhu.

"Největší spekulativní bublina všech dob ve všech věcech," prohlásil Burry v červnu. Ten měsíc také předpověděl "matku všech krachů" a v únoru 2021 varoval, že trh "tančí na ostří nože". Od někoho, kdo předpověděl rok 2008 to zní o to víc děsivě 😥😥

Kromě toho Burry v červnu 2021 varoval, že ceny bitcoinu, akcií meme a společností vyrábějících elektromobily "vyhnal spekulativní zápal do šílených výšin, z nichž pád bude dramatický a bolestivý". 

Tak doufejme, že se tentokrát plete 😯

Dle analytiků kráčí tahle společnost vstříc zářné budoucnosti: Růst o 90 % je prý naprosto reálný

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o moje shrnutí dat dostupných na internetu a zprávy Therona Mohameda.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @bikowy má karmu 47 a je členem této komunity od 23/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Na druhou stranu akciový trh je tak nevypočitatelný, že i Michael Burry se aspoň jednou trefí. ;)

Ježišmarja zase tenhle 😂 trefil se vůbec někdy od toho roku 2k8? Přijde mi, že doma hází na terč a co trefí, to pak hrozně nahlas veřejně prezentuje 😂

Tož je pravda, že to svoje jméno asi využívá celkem dost

No a podle mě ne teda vůbec dobře🤔

Člověk, kterej sází proti $TSLA+0.6% to nemůže mít v hlavě v pořádku 🤦

Je pravda, že ze začátku to mohlo asi dávat smysl, obecně i teď z pohledu ocenění to skoro láká. Ale když člověk vidí, jak moc se Tesla vymyká všem zaběhnutým kritériím, tak je to fakt docela hrdinskej čin

Nemůžu než souhlasit...

Big Short miluju, je to super film. A krach už předpovídá skoro každý na WS, tak mě trochu začíná přecházet úsměv 😂 ale je to part of the game, takže STAY CALM a jedeme dál

Jop, hlavně je teda nutné opravdu zdůraznit, že od té jedné povedené predikce kolem let 2005- 2010 udělal hodně dalších, katastrofických a většina mu nevyšla