S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

3 zajímavé akcie na začátku října

Redakce Bulios
3. 10. 2023
5 min read

Ztrátové září máme konečně za sebou a vstupujeme do (dle historie) ziskového období roku. Říjen i listopad jsou měsíce, kdy se akciím většinově daří vracet zisky, které jim léto odebralo. To by se mohlo týkat i těchto tří společností.

UnitedHealth Group $UNH-0.1% 

UnitedHealth Group je americká nadnárodní společnost působící v oblasti zdravotní péči a zdravotního pojištění. Byla založena v roce 1977 a sídlí v Minnesotě. Společnost je jednou z největších a nejvlivnějších firem v oblasti zdravotního pojištění a zdravotní péče na světě.

Poskytuje pojištění více než 150 milionům lidí prostřednictvím komerčních a sociálních programů. Velikost $UNH-0.1% jí poskytuje několik výhod jako jsou především lepší podmínky pro pacienty, než u konkurence. Se systémem zdravotní péče se firma neustále rozrůstá a stala se obrovskou společností s ročními příjmy téměř 350 miliard dolarů.

UNH
$492.45 -$0.52 -0.11%

Akcie se nyní obchoduje za P/E 20. Do budoucích let se očekává, že by zisky mohly růst o 14 % ročně. Za posledních několik let se akcie dostala na nová maxima a stále se drží na těchto vysokých úrovních. To svědčí o stabilitě společnosti a jejím podnikání. Od vrcholu jí dělí „pouze“ necelých 9 %.

Pokud k tomuto potenciálu připočteme pěknou dividendu, která je momentálně ve výši 1,46 % a společnost jí vyplácí již několik let, může tato akcie vypadat z dlouhodobého pohledu velmi zajímavě.

Členové Bulios Black k tomu všemu vědí, že akcie $UNH-0.1% jsou momentálně stále podhodnocené o více než 10 %. Aby se akcie dostala na svoji férovou hodnotu, musela by překonat dosavadní vrchol a vytvořit nový. To si asi nikdo nechce nechat ujít.

Férová cena akcií $UNH-0.1% 

Pfizer Inc. $PFE+0.4% 

Společnost Pfizer se dostala do širšího povědomí hlavně díky pandemii Covid-19, kdy byla jedna z prvních firem, které přišly s očkováním proti tomuto viru.

Její vakcíny se prodávaly takřka po celém světě a společnost tak vydělala vysoké desítky miliard dolarů. Dohromady to bylo 56,7 miliardy USD za loňský rok, což bylo více než 56 % z celkových příjmů společnosti.

Nyní ale pandemie není to hlavní a firmě tak logicky klesají příjmy, které musí hledat jinde. S tím šla dolů i cena akcií, která od vrcholu klesal o více než 45 %. To se na první pohled může zdát jako děsivé číslo, ale cena se pouze vrátila do svých starých kolejí.

PFE

Pfizer

PFE
$27.81 $0.11 +0.40%

Trh předpokládá, že zisk na akcii (EPS) společnosti Pfizer letos dosáhne 3,33 USD, což je 50% pokles oproti zisku společnosti v roce 2022. Přesto se akcie obchodují „jen“ s desetinásobkem těchto zisků.

Pokud do toho přidáme akvizici firmy Seagen ve výší 43 miliard dolarů, mohla by se firma pomalu vrátit k ziskům z předešlých let. Není to samozřejmě jednoduchý úkol a nějakou dobu to bude trvat, ale pokud se to povede, můžou na tom investoři solidně vydělat. Firma nadále vyplácí dividendu, která je nyní na úrovni 4,8 % a stabilně se zvyšuje již několik let.

AbbVie Inc. $ABBV+1.9%

AbbVie je globální farmaceutická společnost. Byla založena v roce 2013 jako část společnosti Abbott Laboratories od které se odtrhla. Od té doby se stala jednou z předních společností v oblasti výzkumu, vývoje a výroby léčiv.

Letos vypršela firmě platnost patentu Humira (protizánětlivý lék) což společnosti sebralo prodeje ve výši téměř 7 %. Prodej jejích dalších protizánětlivých léků Skyrizi a Rinvoq ale meziročně vzrostl o 49 %, respektive 51 %. AbbVie také zaznamenává dvouciferný růst v menších produktových segmentech, jako je neurověda (meziroční nárůst o 14 %) a péče o oči (meziroční nárůst o 15 %).

ABBV

AbbVie

ABBV
$163.79 $2.98 +1.85%

Dnes se akcie obchodují za P/E 13 a cena se stále drží na vyšších hodnotách. Poslední téměř 2 roky se nachází v bočním trendu ze kterého zatím nevystoupila a nevypadá to, že by se to v blízké budoucnosti mohlo stát.

Za jednu akcii $ABBV+1.9% dnes musíme platit více než 148 dolarů, a to není malá částka na to, že jí nyní klesají zisky. Dividendy ale vyplácí, a to ve výši 4 %. Postupem času se také zvyšují ale poslední roky se s nimi zvyšovala výrazně i cena akcií.

⚠ Na Buliosu najdete mnoho inspirace, konečný výběr akcií a stavba portfolia je však samozřejmě pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu. Praktické nástroje v rámci členství Bulios Black jsou vám vždy k dispozici.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.