S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Jak je možné, že výrobce vakcín za jediný den dosáhl 120% růstu?

Redakce Bulios
10. 5. 2024
5 min read

V současné době se na trhu vakcín objevuje zajímavá spolupráce, která by mohla přinést zásadní změny v boji proti infekčním chorobám. Hlavní roli v této spolupráci hraje společnost Novavax, která dnes zaznamenala pozoruhodný růst o více než 120 % a firma Sanofi.

Společnost Novavax $NVAX-1.4% dnes zaznamenala výrazný vzestup akcií poté, co podepsala licenční dohodu v hodnotě 1,2 miliardy dolarů s firmou Sanofi, která zahrnuje komercializaci kombinované očkovací látky proti Covid-19 a chřipce.

Novavax obdrží 500 milionů dolarů jako předplatné a dalších 700 milionů dolarů, pokud budou splněny všechny milníky vývoje, regulace a uvedení na trh, uvedla společnost ve vyjádření. Novavax, který bude dostávat progresivní licenční poplatky z prodeje vakcín, uvedl, že Sanofi také získá menšinový podíl asi 5% ve společnosti působící v USA.

Akcie Novavaxu vzrostly až o 217 % v předobchodním obchodování, než se tyto zisky snížily na přibližně 120 %. Pokud tento skok přetrvá během dnešní obchodní seance, bude to největší jednodenní nárůst akcií v historii společnosti.

Tato dohoda spojuje dva velké hráče ve světě vakcín, kteří při pandemii nestíhali rychle vyvíjet a komercializovat očkovací látky proti Covidu. Sanofi a Novavax přišly o desítky miliard dolarů z prodeje na rychlejších vývojářích messenger-RNA, včetně aliance Pfizer-BioNTech a společnosti Moderna.

Co z toho Sanofi má?

Sanofi získá práva na prodej vakcíny proti Covidu-19 od Novavaxu po celém světě od příštího roku, s výjimkou Indie, Japonska a Jižní Koreje, kde Novavax již má smlouvy o předkupním právu. Francouzský výrobce léků také získá jedinou licenci k použití proteinové vakcíny proti Covidu od Novavaxu ve spojení se svou vakcínou proti chřipce, což pacientům poskytne "vylepšenou pohodlnost a ochranu proti dvěma závažným respiračním virům".

Sanofi bude také mít neexkluzivní licenci k použití adjuvansu Matrix-M od Novavaxu v jiných vakcínových produktech. Novavax však stále bude mít právo vyvíjet svou vlastní kombinovanou vakcínu proti Covidu a chřipce na své náklady.

Obří záchrana pro $NVAX?

NVAX
$15.04 -$0.21 -1.38%

Společnost Novavax, která vyrábí vakcínu Nuvaxovid používanou k léčbě onemocnění Covid-19, zaznamenala za poslední tři roky během vrcholu pandemie obrovský nárůst prodeje. Společnost však nyní čelí vážným finančním problémům – a dokonce v březnu 2023 varovala, že nemusí být schopna přežít.

Společnost se sídlem v Gaithersburgu v Marylandu uvedla, že čelí značné nejistotě, zejména pokud jde o budoucí prodeje a financování od americké vlády.

CEO v roce 2023 uvedl, že společnost za každou cenu musí "dodat konkurenceschopný produkt pro nadcházející podzimní očkovací sezónu", snížit míru výdajů a lépe řídit své peněžní toky a najít způsoby, jak zvýšit prodej nad rámec samotné vakcíny Nuvaxovid.

Tato dohoda je tedy posílením pro společnost Novavax, která se nachází uprostřed restrukturalizace svého podnikání po obtížném roce 2023, kdy musela vydávat varování o pochybnostech ohledně své schopnosti pokračovat v činnosti.

Společnost dnes také reportovala své výsledky 👇

Novavax oznámil čistou ztrátu ve výši 148 milionů dolarů za první čtvrtletí, ve srovnání se ztrátou 294 milionů dolarů o rok dříve. Navíc společnost Novavax vykázala za první čtvrtletí ztrátu na akcii ve výši -1,050 USD, což je o 0,13 USD horší než odhad analytiků ve výši -0,920 USD. Tržby za čtvrtletí dosáhly 93,85 mil. USD oproti konsensuálnímu odhadu 141,16 mil. USD.

Prezident a generální ředitel společnosti Novavax John Jacobs okomentoval výsledky a spolupráci následovně:

"Dnes oznamujeme začátek nové vzrušující kapitoly společnosti Novavax zahájením strategicky důležitého partnerství s jednou z předních světových společností vyrábějících vakcíny. Věříme, že společná síla společností Novavax a Sanofi nám umožní lépe plnit naše poslání vyvíjet a zlepšovat přístup k život zachraňujícím vakcínám."

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.