S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 dividendové akcie s největším zastoupením v portfoliu Warrena Buffetta

Je dobře známo, že generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett ví, jak vydělávat peníze v dobrých i špatných časech. V tom mu pomáhají právě akcie vyplácející dividendy, kterých je v portfoliu Berkshire Hathaway desítky. Zde jsou tři z největších podílů v portfoliu, které vyplácejí dividendy.

Recese, válka a vysoká inflace jsou výzvy, které Buffett v minulosti překonal

Apple

Buffett obecně není technologickým investorem, ale když vidí silnou konkurenční výhodu, pozná ji. Všudypřítomný iPhone a další populární produkty Apple $AAPL-0.3% jsou stále důležitou součástí podnikání, ale právě stále populárnější předplacené služby společnosti inspirovaly Buffetta k tomu, aby z nich učinil jediný největší podíl v portfoliu Berkshire Hathaway $BRK-B-0.7%, $BRK-A-0.8%

Společnost Apple zvýšila výplatu dividendy alespoň jednou v každém z posledních 10 let a od roku 2013 vzrostla o 143 %. Společnost za posledních 12 měsíců vygenerovala neuvěřitelných 105,8 miliardy dolarů volného peněžního toku, zatímco její roční dividendová povinnost v současnosti činí pouhých 14,4 miliardy dolarů.

Větší příjmy plynoucí z vlastních předplatitelských služeb společnosti Apple plus nejméně 15 % všech prodejů a předplatného třetích stran, které se odehrávají v neuvěřitelně lukrativním App Store. To znamená, že investoři se pravděpodobně mohou těšit na nejméně další desetiletí každoročního zvyšování výplat.

Chevron

Warren Buffett sází ve velkém na pokračující poptávku po ropě a zemním plynu. Za tímto účelem získal v prvním čtvrtletí roku 2022 přes 120 milionů akcií společnosti Chevron $CVX+0.4%

Chevron je integrovaná ropná a plynárenská společnost, součástí  jejího podnikaní jsou však i rafinérie. Společnost Chevron má také ropovody a skladovací zařízení, které přinášejí stabilní peněžní toky téměř v jakémkoli prostředí.

Chevron je již nyní jedním z největších hráčů v energetickém sektoru, takže pravděpodobně nebude růst skokově. Přesto by mohl v dohledné budoucnosti přinášet stabilně rostoucí dividendové příjmy. Ať se nám to líbí nebo ne, fosilní paliva tu budou ještě hodně dlouho. 

Bank of America

I přesto, že v prvním čtvrtletí Buffett prodal přibližně 3 miliony akcií Bank of America $BAC-0.2%, stále se jedná o jeden z největších podílů Berkshire Hathaway.

Roční graf akcie BAC, Zdroj: Google Finance 

Pokud jde o rostoucí úrokové sazby a peněžní toky spotřebitelských bank, existuje mnoho vnitřních i vnějších souvislostí. Nejdůležitější je si uvědomit, že vyšší sazby jsou pro banky obecně lepší. Federální rezervní systém hodlá v letošním roce nejméně několikrát zvýšit úrokové sazby o 0,5 %, aby bojoval proti rostoucí inflaci. Za předpokladu, že sazby na krátkodobých a dlouhodobých aktivech porostou souběžně, BofA očekává, že čistý úrokový výnos se zvýší o 5,4 miliardy dolarů za každé 1 % zvýšení úrokových sazeb.

Vždy si dělejte vlastní analýzu a počítejte vnitřní hodnotu akcie. I přesto, že se jedná o prvotřídní společnosti, není na místě za ně předplácet. Na závěr upozorním, že se nejedná o investiční doporučení. Analytikem akcií je Cory Renauer.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tento výběr dává určitě smysl, akorát by to ještě chtělo mít peníze abych toho nakoupil trochu víc :D

Přesně tak :D

Geniální výběr👌 Apple a Chevron sám držím, v bankovním sektoru mám však jiná jména.

Já držím všechny 3 společnosti :D Ale bohužel v menším množství.

například?

Osobně chovám veliké sympatie k $NU+1.7%, kterou pro zajímavost Buffett taktéž nakupoval. Aktuální cena je stále neodolatelná. Až čas mi ukáže, jak výhodná tato cena byla😄 Z krátkodobých pohybů, oslovitelného trhu, levnějších a lepších podmínek pro obyvatele a kryptobudoucnost mě dělají býčím. Nadále však věřím i JPM.

Úplně se mi nechce kupovat $CVX+0.4% na ath, počkám si na pullback

Cílem není hned jít a tyto akcie nakoupit, naopak mít o nich povědomí a sledovat je až budou padat :))

Také bych čekal.