S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Top 4 akcie Warrena Buffetta s nejvyšším dividendovým výnosem

Od roku 1965, kdy se Warren Buffett ujal vedení společnosti Berkshire Hathaway, činí průměrný roční výnos neuvěřitelných 20,1 %. Částečný podíl na tom mají i výnosy z dividend. Buffett je totiž velkým milovníkem dividendovým akcií, díky kterým v příštích 12 měsících obdrží více než 6 miliard dolarů. Z více než čtyř desítek akcií v Buffettově portfoliu však nejvyšší výnosy poskytují následující čtyři.

Warren Buffett a dividendové akcie 

Citigroup: 4 % výnos

Čtvrtou nejvýnosnější akcií věštce z Omahy je jedna z nejnovějších akcií společnosti Berkshire, Citigroup $C+0.8%. Čtyřprocentní výnos Citi je nejvyšší mezi americkými bankami s peněžním centrem.

Citigroup Inc.

Neexistuje sektor, do kterého by Warren Buffett investoval tak rád jako do bankovních akcií. Přestože banky jsou cyklické, a tudíž podléhají oslabení během hospodářských poklesů, období hospodářské expanze trvají podstatně déle než recese nebo poklesy. Nákup bankovních akcií, jako je Citigroup, by měl investorům umožnit využít přirozené expanze americké a světové ekonomiky v čase. Pro banky to obvykle znamená stabilní růst úvěrů a vkladů.

Dalším faktorem, který působí ve prospěch Citigroup, jsou rychle rostoucí úrokové sazby. Historicky vysoká inflace na domácím trhu i v zahraničí nutí centrální banky zvyšovat sazby úvěrů. Když úrokové sazby rostou, banky z toho těží, protože inkasují více čistých úrokových výnosů. 

Kraft Heinz: výnos 4,3 %

Gigant v oblasti balených potravin a občerstvení Kraft Heinz $KHC-1.0% dosahuje třetího nejvyššího dividendového výnosu v portfoliu Berkshire Hathaway, a to 4,4 %. Společnost si od začátku pandemie vedla docela dobře. Vzhledem k výlukám, které nutily lidi zůstat doma, se výrazně zvýšil prodej jídel v krabičkách a rychlého občerstvení.

The Kraft Heinz Company

Navíc společnost Kraft Heinz je domovem desítek známých světových značek v uličce s balenými potravinami, pochutinami a kořením v místním obchodě s potravinami. Snadno rozpoznatelné značky jsou v době, kdy inflace dosahuje čtyřicetiletých maxim, výhodou. To by mělo společnosti pomoci zvýšit ceny, které předstihují tempo inflace.

Na druhou stranu je společnost Kraft Heinz pravděpodobně nejhorší investicí Warrena Buffetta za posledních deset let! Na začátku roku 2019 společnost provedla mamutí odpis hodnoty svých značek ve výši 15,4 miliardy USD. Zpětně Buffett uvedl, že Heinz v roce 2016 za Kraft Foods přeplatil. Zatímco výplata společnosti Kraft Heinz vypadá v tuto chvíli bezpečně, rozvaha společnosti by mohla v dohledné budoucnosti omezovat růstové iniciativy.

Verizon: 5% výnos

Druhou nejvýnosnější akcií Warrena Buffetta je shodou okolností společnost, kterou on a jeho investiční tým během prvního čtvrtletí téměř celou prodali: telekomunikační akcie Verizon Communications $VZ-0.1%. Ta nyní přináší výnos 5 %, který bojuje s inflací.

Verizon Communications Inc.

Důvodem, proč většina lidí ukládá své peníze do vyspělých telekomunikačních společností, jako je Verizon, je nadprůměrná čtvrtletní výplata. Vzhledem k tomu, že chytré telefony a bezdrátové připojení se postupem času vyvinuly v základní potřeby, neměly by mít recese na provozní segment bezdrátových sítí společnosti příliš nepříznivý dopad, pokud vůbec nějaký.

Největším katalyzátorem společnosti Verizon je v současné době snaha o přechod na 5G. Je to zhruba deset let, co byla telekomunikační infrastruktura modernizována tak, aby vyhovovala vyšším rychlostem bezdrátového stahování. Výdaje společnosti Verizon na modernizaci infrastruktury ve velkém rozsahu by se tak měly promítnout do několikaletého období, kdy spotřebitelé a podniky vymění svá zařízení. Klíčové je, že by se měla zvýšit spotřeba dat, což bude přínosem pro jeho bezdrátové operace s vyšší marží.

STORE Capital: výnos 5,7 %

Nejlepší z nejlepších vysoce výnosných akcií v portfoliu Warrena Buffetta je realitní investiční fond (REIT) STORE Capital $STOR. Vzhledem k tomu, že REIT musí většinu svých zisků vyplácet jako dividendu, aby se vyhnul běžným sazbám daně z příjmu právnických osob, dosahuje STORE v posledních pěti letech v průměru 4 až 5 % výnosu. Současný výnos společnosti ve výši 5,6 % je vyšší než její historický standard.

Společnost STORE Capital se při akvizici a pronájmu nemovitostí zaměřuje na jedinečné aktivity. Vyhledává zejména společnosti působící na středním trhu a využívá pronájmy s trojnásobnou čistou hodnotou. Nájemní smlouva s trojnásobnou čistou hodnotou přitom vyžaduje, aby nájemce hradil veškeré náklady na nemovitost (např. služby, daň z nemovitosti, pojištění a údržbu). Ačkoli trojnásobně čisté nájemní smlouvy obvykle vedou k nižším nájemným, protože nájemce přebírá další povinnosti, podstatně snižují riziko pro vlastníka nemovitosti. To znamená stabilní příjem a předvídatelnou dividendu pro akcionáře.

Nejvyšší dividenda se nutně nemusí rovnat nejvyššímu celkovému výnosu, o tom jsme se přesvědčili právě u investice do Kraft Heinz, která Buffettovi jednoduše příliš nevyšla. Na závěr upozorňuji, že se nejedná o investiční doporučení a vždy si dělejte vlastní analýzu. Analytikem těchto akcií je Sean Williams. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$VZ-0.1% teda moc dlouho nedržel

to teda ne :dd

Jsem zvědavěj na především na $C+0.8%, hezká dividenda sice je. Ještě by to chtělo ten růst

Věřím, že se akcie časem vzpamatují :))

trh teď bankovní tituly oceňují níže, kvůli možné recesi