S&P 500 ^GSPC
5,261.1
+0.24%
Tesla TSLA
$176.11
-2.07%
Meta META
$489.22
-0.94%
Apple AAPL
$171.93
-0.80%
Nvidia NVDA
$906.32
+0.42%
Amazon AMZN
$180.54
+0.39%
Alphabet GOOG
$152.46
+0.35%
Microsoft MSFT
$421.17
-0.06%

Proč jsou akcie Alibaba rizikovější než kdykoli předtím?

Za posledních 5 dní si připisují akcie Alibaba $BABA+1.2% ztrátu dalších 13%, což prohlubuje propad na ATH o 70%. Někdo zde možná vidí příležitost a kupuje dip, ale můj názor je trochu odlišný. V tuto chvíli bych ani při sebelepším ocenění nepřikupoval a neinvestoval do $BABA+1.2%. Odůvodnění a s tím spojená rizika této investice vám představím v dnešním článku.

$BABA+1.2% 

Zas a znova je to tady - Kauza známá také jako Alibaba x SEC opět nabírá na obrátkách. Chvíli to vypadalo, že rizika ohledně delistování z americké burzy jednoduše vyšumí a konečně uvidíme $BABA+1.2%, která bude těžit ze svého potenciálu. Bohužel to prozatím není možné, jelikož v pátek nám SEC představila seznam společností, které nesou riziko možného delistování.

Regulátoři přidali akcie $BABA+1.2% na rostoucí seznam čínských firem, které by mohly být vyřazeny z Wall Street. Delistování většinou přichází s tím, že daná společnost vykazuje nízké ceny akcií, bankrot nebo nějaký účetní skandál. V tomto případě to ale není ani jedna ze zmíněných hrozeb. Jedná se ''pouze'' o další politické neshody mezi představy USA a Číny.

Pro upřesnění - Amerika zastává názor, aby společnosti vykazovaly co nejvíce informací a finančních či citlivých dat, zatímco Čína chce, aby citlivé údaje zůstaly veřejnosti skryty.

  • Alibaba může být opravdu skvělá společnost (tak jak to vidí třeba Charlie Munger), ale máme zde příliš negativ:  Jednu dobu zásahy Číny proti domácím společnostem, pravidelné rizika ohledně delistování a na závěr covid mánie.
  • Je to poměrně smutný příběh společnosti, která měla (a má) potenciál, ale protivětrů je víc než dokáže zvládat, a proto ani při koupi akcie za rozumnou cenu nemáte žádnou jistotu v růst společnosti.

 

Kompletní a nejnovější seznam společností, které nesou riziko delistování dle SEC: SEC.gov | Zákon o odpovědnosti zahraničních společností ("HFCAA")

Pamatuju si dobu (v roce 2021), kdy se mluvilo o $BABA+1.2% na 150$ za akcii jako o extra výhodné koupi. Dnes jsme na 90$.... Máte stále stejný názor?

Novinky

Akcie Alibaby klesly v pátek (o 11%) poté, co američtí regulátoři přidali akcie na rostoucí seznam čínských firem, které by mohly být delistovány, pokud američtí auditoři nebudou moci zkontrolovat jejich finanční výkazy.

  • To značí přetrvávající problémy mezi smýšlením regulátorů USA a Číny.
  • Alibaba sice tvrdí, že se bude snažit o udržení na americké burze, ale riziko stále víc stoupá, což je zaznamenáno i v ceně akcií.

Proč je vůbec delistování z americké burzy špatné, když je $BABA+1.2% vedená i v Hongkongu?

  • Společnosti by se lehce zavřely dvířka k USA a dostupným finančním prostředkům.
  • Společnost by přišla o svou ''viditelnost''. Co si budeme - Mít společnost na burze v USA je taková známka dominance nebo prestiže.
  • Vyřazení by také znamenalo, že vztah Čína x USA dosáhl mrtvého bodu, což rozhodně nikdo nechce. Spolupráce těchto dvou velmocí je žádaná a potřebná. 

Jeden zádrhel za druhým se přenáší i do výsledků společnosti 👇

  • Tvrdý zákrok spolu s oslabující ekonomikou zpomalil růst příjmů mnoha technologických společností a vymazal miliardy dolarů z tržní kapitalizace čínských společností.

Proč se Čína stále brání k ústupu?

Čína po léta odmítala americké audity svých firem s odvoláním na obavy o národní bezpečnost. Vyžaduje, aby společnosti, které jsou obchodovány v zahraničí, měly své auditní dokumenty v pevninské Číně, kde nemohou být přezkoumány zahraničními agenturami.

Vyjádření $BABA+1.2% 

V pondělí Alibaba uvedla, že bude sledovat vývoj na trhu a "usilovat o udržení svého statusu kótování jak na NYSE, tak na hongkongské burze cenných papírů".

  • Minulý týden společnost oznámila, že bude usilovat o primární kótování na hongkongské burze cenných papírů, což je krok, který mnozí analytici považují za přípravu na potenciální ztrátu přímého přístupu na americký kapitálový trh.
  • V současné době má Alibaba sekundární kótování na burze cenných papírů v Hongkongu.

"Primární status kótování v Hongkongu dává čínským ADR (american Depository Shares) možnost diverzifikovat své riziko kótování a udržet si přístup na veřejný akciový trh", pokud budou nuceni opustit Spojené státy, uvedli analytici Goldman Sachs ve zprávě z minulého týdne.

  • Hladký přechod společnosti Alibaba na status kótování by také mohl "nastavit cestu" pro mnohem více čínských ADR, aby usilovali o podobný přechod.

Když se tak dívám celkově na historii a vývoj $BABA+1.2%, tak se ani nedivím krokům bývalého předsedy a zakladatele Jacka Ma.

Jack Ma

Zakladatel $BABA+1.2% Jack Ma v roce 2020 prohlásil, že státní regulační mechanismy zabraňují inovacím a technologickému rozvoji. Řekl bych, že po dvou letech se dá totéž klidně opakovat a stále to bude pravda. 

Zajímavostí je, že Jack Ma skrz tento výrok musel uprchnout a aktuálně se snaží zbavovat svých čínských společností a podílů, jelikož se chce na dobro zbavit komunistické Číny, kterou má neustále za zády.

Závěr

Za normálních okolností bych řekl, že Alibaba na 90$ je unikátní příležitost. Bohužel je doba taková, že vnímám až příliš mnoho rizik, které mi za tuto investici nestojí. I kdybych pominul možnost delistování z USA, tak by mi neustále vadilo, že společnost nemusí ukazovat veškerá potřebná data (skrz citlivost a bloky ze strany Číny). Čínu jako takovou vnímám jako velmoc se supersilným potenciálem pro růst. V současnosti je tento trh stále nevyzpytatelný a proto se držím jen malé hrstky akcií. 

  • Jaký názor na to máte vy? 
  • Je Alibaba dobrou koupí na 90$ za akcii?
  • Dojde nakonec k vyřazení z americké burzy?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Co převažuje u vás při pohledu na akcie $BABA?

Vote to see the results! 18 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1315 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Proč jsou rizikovější? No protože jsem je rok zpátky nakoupil já. To dělá automaticky z jakkoliv bezpečný investice investici odsouzenou k záhubě 😅😅

Tak to mi příště řekni až budeš nakupovat a já budu shortovat😅😅

Aby nás pak nevyšetřovala Komise pro cenné papíry... to je už skoro shady business 😁 Taková obskurní verze insider tradingu 😂

Dal bych tomu ještě nějaký časový odstup (pokud se nestane vyloženě nějaká katastrofa), za pár let to bude ok a 90$ bude pěkný začátek.

Vše bude záležet na okolnostech a vývoji událostí ve světě.

Kdybych přemýšlel o investici do $baba tak asi jedině přes Hongkongskou burzu... Ale na to bych si ještě počkal. Očekávám že další vlna covidu a nebo samotná Čína opět shodí cenu akcií níž.

Část investorů se k přiklání pro investice na Hongkongské burze. Já bych to ale nepodstupoval na žádné, ty rizika jsou pro mě stále vysoká 😅

Jednu chvíli jsem přemýšlel, že zainvestuju do Alibaby, ale naštěstí z toho nějakým způsobem sešlo. Pamatuju si že měla ale tak rok zpátky velkou oblibu mezi cz a sk investory. Pokud tu nějací tací  jsou, držíte a přikupujete jeste akcie BABA?

Já držím, ale už neprikupuji, trochu jsem ztratil nervy 😅 🤷‍♂️ dívám se radši na jiné příležitosti

Ono přikupovat rok v kuse akcie, které mají údajně vysoký potenciál, ale neustále klesají, není úplně ideální pro psychiku a udržení nějaké strategie 😄

@jiradohnal mam tam uz docela velkou pozici, takze neprikupiji a pridal jsem k tomu jeste Tencent. Pripadne delistovani by prislo az za cca 2 roky, pokud nepredlozi sve ucetni knihy a pokud by se tak stalo, tak to neznamena ze je falsuji. Kdo by se v Cine citil komfortne, tak nakoupi v Honkongu a cena pak nemusi reagovat na jejich obchodni valku a dohady se SEC. Uz jsem bohuzel jedno delistovani zazil a broker mi to po case prodal, protoze jsem mu nechtel platit drahe poplatky za presun, ale dividendy predtim jeste nejaky cas chodily.

Co jiného by to znamenalo? Když ti někdo nebude chtít prokázat čísla, tak jak víš zda je to reálné nebo tě vodí za nos a za zády si mastí kapsu?🤨 A ani se nedivím, že to požadují. Zdá se mi že už nějaké kauzy na tohle téma vznikly, kdy byla řada čísel falšovaných ... jen si nevzpomínám kdo to byl.