S&P 500 ^GSPC 5,110.96 +1.24%
Alphabet GOOG $173.76 +10.01%
Nvidia NVDA $881.64 +6.69%
Amazon AMZN $179.85 +3.56%
Microsoft MSFT $409.53 +2.63%
Tesla TSLA $170.92 +0.43%
Meta META $440.22 -0.26%
Apple AAPL $169.88 +0.01%

Pohľad na Microsoft po zverejnení kvartálnych výsledkov a predpoveď cenového vývoja

Microsoft $MSFT+2.6%, technologický gigant, ktorého nemusím asi investorom veľmi predstavovať zverejnil výsledky za posledný kvartál a aj keď klesol o približne 16% za posledný rok dosahuje pozoruhodné výsledky. Mali by tento prepad využiť investori?

Kvartálne výsledky a pohľad na odhad ceny Microsoftu.

Krátka definícia spoločnosti $MSFT+2.6% 

Microsoft Corporation celosvetovo vyvíja, licencuje a podporuje softvér, služby, zariadenia a riešenia. Pôsobí v troch segmentoch: Produktivita a obchodné procesy, Inteligentný cloud a Osobné počítače. Ponúka tiež podnikovú podporu, poradenstvo spoločnosti Microsoft a profesionálne služby na pomoc zákazníkom pri vývoji, nasadzovaní a správe serverových a desktopových riešení spoločnosti Microsoft, taktiež školenia a certifikácie produktov spoločnosti Microsoft. Ponúka tiež Surface, PC príslušenstvo, PC, tablety, herné a zábavné konzoly a ďalšie zariadenia, hry vrátane hardvéru Xbox a obsahu a služieb, taktiež videohry a licenčné poplatky za videohry tretích strán a vyhľadávanie, vrátane reklamy Bing, či Microsoft.

Zdroj: Bulios

Finančné výsledky 

  • Za posledný rok pokles o 16% oproti poklesu S&P500, ktorý klesol o približne 14-15%.
  • Spoločnosť nedosiahla konsenzuálny odhad v poslednom štvrťroku fiškálneho roka 2022.
  • Výnosy narástli o 12% na takmer 52 miliárd dolárov.
  • Celkové výnosy spoločnosti vzrástli vo fiškálnom roku 2022 na 198,3 miliardy dolárov.
  • Rast zaznamenaný vo všetkých troch hlavných segmentoch: 13% nárast obchodných procesov a produktivity, významný 20% nárast v inteligentnom cloude a slabší 2% nárast v segmente osobných počítačov.
  • Celkovo spoločnosť oznámila 2% nárast čistého zisku na 16,7 miliardy USD. Odôvodnili to poklesom prevádzkovej marže, ktorá mierne poklesla zo 41,4% na 39,6%, čo bolo spôsobené nárastom nákladov.
  • Celkovo sa vyššie uvedený rast premietol do čistého príjmu 72,7 miliardy USD.

Pri takejto veľkej spoločnosti, ktorá má dominanciu vo svojom odvetví je pravdepodobné, že tempo rastu bude pokračovať aj v nasledujúcich štvrťrokoch.

Odhady na 2023

  • Konsenzuálne odhady príjmov za 1. štvrťrok 2023 sú 49,91 miliardy USD.
  • Čo sa týka tržieb sa očakáva, že dosiahnu vo fiškálnom roku 2023 hodnotu 220,7 miliardy USD, čo je nárast oproti 2022 o približne 22 miliárd. 
  • Marža čistého príjmu pravdepodobne zostane približne na rovnakej úrovni ako v 2022.
  • Výsledkom bude pravdepodobne čistý príjem 80,8 miliardy USD a ročný zisk na akciu vo výške 10,87 USD, čo je taktiež nárast oproti roku 2022 takmer o 8 miliárd čistého príjmu. 

Zdroj: Tipranks

Môžeme vidieť predikciu, založenú na počte 30 analytikov z Wall Street, ktorí sa jasne zhodli v priemernej cene za akciu na hodnote 330 USD, čo je pekný nárast oproti aktuálnej cene okolo 289 USD a možné High vidia až na 411 USD za akciu. 29 z nich dalo Microsoftu jasný status BUY a jeden dal HOLD, čo hovorí myslím samo za seba. 

Môžeme vidieť zhodu TipRanks a analytikov z Money.CNN, ktorí taktiež vidia median na hodnote okolo 330 USD a High na 400 USD, čo v oboch prípadoch ponúka pekné zhodnotenie.

Zdroj: Money.CNN

Samozrejme nachádzame sa v období neistoty a môžeme zažiť ešte pád, avšak podľa mňa je Microsoft typ spoločnosti, ktorá sa z toho dokáže rýchlo zotaviť a rásť. 

Zdroj: Money.CNN

Z tabuľky môžeme vidieť, ktoré fondy držia akcie Microsoftu. Zvučné mená ako The Vanguard, BlackRock, T.Rowe, Fidelity, či Captial Research asi nikoho neprekvapia, nakoľko toto je technologický gigant, ktorému verí asi každý investor. Pozitívne zmeny v pozíciach môžeme pozorovať u The Vanguard, BlackRock, či Geoge Capital. Naopak SSgA Funds, T.Rowe, Fidelity a ďalší sa "zbavovali" akcií. 

Za mňa osobne je toto určite zaujímavá spoločnosť, ktorú už len tak niečo nepoloží a teda nebál by som sa do nej investovať, ako sme mohli vidieť finančné výsledky sú potešujúce a odhady na rok 2023 sú taktiež priaznivé pre túto spoločnosť. Pozoruhodný je aj vysoký rast v segmente intelignetného cloudu, čo podľa mňa bude Microsoft ďalej skúmať a skúšať, ako z toho vyťažiť ešte viac prípadne rozširovať portfólio tejto oblasti, tam vidím potenciál ďalšieho rastu. Samozrejme na druhej strane sa ich môže v určitom rozmere dotknúť spor Čína-Taiwan a dodávky mikročipov, toto by som bral v úvahu. Ale myslím si, že pri tejto cene je to atraktívny vstup a mohli sme vidieť aj predikcie analytikov, ktorí očakávajú rast minimálne o 15%. Samozrejme toto nie je investičná rada, len analýza od retail investora.

Ak sa vám tento typ príspevku páčil, môžete mi dať follow, aby Vám ďalší príspevok neunikol :)

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$MSFT+2.6% mi teď z velký pětky přijde asi nejnudnější. Nic to ale nemění na tom, že dnešní svět stojí celý na microsoftu. Z podnikatelského hlediska bomba, z investorského takový kvalitní průměr, kterým nic nezkazíš, ale existují lepší volby.

Akože ano určite nájdeš aj atraktívnejšie alternatívy toto je skôr taká zaručená klasika ktorá ale neomrzi

není nad klasiku 😀

Výnosy takmer 200 miliard to je už naozaj pekne číslo :D

ale aj maržu si podľa mňa držia na pekných percentách, aj keď bol tam pokles stále za mňa fajn

Určite ☝️

Aj si buduje pozíciu akvizíciami, ako napríklad Activision Blizard :)

jasne o tom žiadna debata...za mňa dobrá spoločnosť v akutálnom výpredaji

okolo 280 vyzerá pekný support tam možno klesne ale nižšie by som nepredpokladal ak sa nič vážne nestane