S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

5 stále levných akcií, které se v budoucnu povezou na vlně metaverse revoluce

Stejně jako jakékoli jiné revoluční odvětví v minulosti i metaverse čeká období, kdy bude nejen zpochybňováno, ale hlavně předem označováno za neúspěšné. Zažily si to první počítače, internet, sociální sítě a nedávno i elektromobily. Tyto typy extrémně lukrativních investic nejsou sice časté, pár se jich ale v každém desetiletí najde. A právě metaverse je podle mě jednou z nich!    

 

 

Stala se nám z toho taková menší série 😄, proto je tohle už můj třetí příspěvek ohledně metaverse. V předchozích jsme se podívali na potenciál růstu metaverse a 7 klíčových věcí, které z něj dělají největší investici tohoto desetiletí. Pokud si tedy nejste jistí tím, co to metaverse vlastně je, rozhodně vám doporučuji začít právě těmito příspěvky. 

 

@martinhofmann se v komentářích ptal, jak lze do metaverse již nyní zainvestovat a podobný dotaz měl i @marcoboggian, kterého zajímaly zase spíše netradiční možnosti investování v již existujících metaverse světech. Rozhodl jsem se proto rozdělit možnosti investicí na dvě části s tím, že se dnes podíváme na 5 akciových titulů, které by se v následujících letech mohly na vlně metaverse revoluce úspěšně svézt a příště zase na alternativní druhy investic, které nebudou s akciovým trhem nijak souviset...Tak jdeme na to 😁. 

 

Unity Software $U-1.1%

Unity Software provozuje softwarovou platformu, která pomáhá herním designérům vytvářet a zpeněžovat 3D obsah v reálném čase pro mobilní telefony, tablety, konzole, PC a VR zařízení.

 

Vedení společnosti zveřejnilo výsledky za 3. čtvrtletí 9. listopadu. Tržby meziročně vzrostly o 43 % na 286 milionů dolarů. Volný peněžní tok činil 34 milionů dolarů. Peněžní prostředky a ekvivalenty skončily v daném období ve výši 766 milionů dolarů.

 

Na technologii Unity se spoléhají téměř všechna přední jména na světovém trhu videoher. Ve skutečnosti bylo 71 % z 1 000 nejprodávanějších mobilních her vyvinuto s využitím platformy Unity. Pokud se tedy chystáte vsadit na gamifikaci v metaverse, akcie společnosti $U-1.1% si definitivně zaslouží vaši pozornost.

 

Unity platforma ukázka

 

Společnost spustila platformu Unity Gaming Services, která pomáhá vývojářům vytvářet 2D a 3D obsah pro zařízení s rozšířenou realitou (AR) a VR. Kromě toho oznámila společnost partnerství se společností Tripolygon, která poskytuje služby 3D modelování pro aplikace metaverse.

 

Vzhledem k tomu, že skupina roste i do dalších segmentů kromě videoher, nemělo by trvat příliš dlouho, než Unity $U-1.1% začne generovat zisk. Platforma se ale jinak stále častěji používá pro průmyslové aplikace, film, animaci a inženýrské projekty, takže je $U-1.1% sama o sobě velmi zajímavou akcií k nákupu. 

 

Fastly $FSLY+2.6% 

Společnost Fastly provozuje síť pro doručování obsahu (CDN - content delivery network) v reálném čase, což je jednoduše řečeno podle společnosti Cloudflare $NET+0.3% "geograficky distribuovaná skupina serverů, které spolupracují na rychlém doručování internetového obsahu". Fastly nabízí také řadu cloudových služeb souvisejících s doručováním, zabezpečením, výpočty a výkonem. 

 

Vedení společnosti zveřejnilo výsledky za třetí čtvrtletí 3. listopadu. Tržby meziročně vzrostly o 23 % na 87 milionů dolarů. Čistá ztráta dosáhla 56 milionů dolarů, tj. 48 centů na akcii, ve srovnání s čistou ztrátou 24 milionů dolarů, zhruba 22 centů na akcii, v předchozím čtvrtletí. Peněžní prostředky a ekvivalenty skončily v tomto období na 282 milionech.

 

Fastly nabízí infrastrukturu jako službu (IaaS - infrastructure-as-a-service), která přináší servery a zařízení ke zdroji vytváření dat. Vzhledem k tomu, že k vytvoření virtuálního světa v reálném čase je zapotřebí obrovské množství přenesených dat, je společnost Fastly $FSLY+2.6% v dobré pozici pro využití výhod metaverse. 

 

Její platforma pomáhá minimalizovat zpoždění a latenci decentralizace a dokáže přesunout 167 terabytů dat za sekundu napříč mnoha zeměmi. Podle nové zprávy o průzkumu trhu se očekává, že hodnota edge computingu bude do roku 2026 činit přibližně 87 miliard dolarů se složenou roční mírou růstu (CAGR) 19 %. 

 

Vzhledem k takovému potenciálu růstu můžete dnes nakupovat akcie $FSLY+2.6% za velmi nízké ocenění. V současné době se cena akcie pohybuje kolem 49 dolarů, což je od počátku roku navíc pokles o 45 %. Akcie $FSLY+2.6% jsou zhruba o 60 % níže než na svém vrcholu z konce ledna a obchodují se za 17,1x budoucích tržeb.


Immersion $IMMR-0.5% 

Společnost Immersion je předním vývojářem haptiky neboli technologie dotykové zpětné vazby. Její inovativní technologie využívají hmat uživatelů, proto se její produkty používají v oblasti mobility, her, automobilů nebo také dokonce spotřební elektroniky. 

 

Myslím, že není potřeba důkladně vysvětlovat, jak důležitá hmatová technologie v metaverse bude, takže je $IMMR-0.5% ideální společností, která bude jednou z metaverse boomu těžit 😎. 

 

 

Společnost $IMMR-0.5% zveřejnila výsledky za 3. čtvrtletí také 3. listopadu 🤔. Celkové tržby se meziročně snížily o 5 % na 7,2 milionu dolarů, což je méně než 7,6 milionu dolarů v předchozím čtvrtletí. Čistý zisk mimo GAAP však meziročně vzrostl o 14 % na 4,7 milionu dolarů, tj. 15 centů na akcii, oproti 4,1 milionu dolarů v předchozím čtvrtletí.

 

Peněžní prostředky (rezervy) a krátkodobé obchodovatelné cenné papíry skončily ve čtvrtletí ve výši krásných 119 milionů dolarů. Společnost generuje konzistentní cash flow, protože více než 90 % příjmů je pravidelně se opakujících. Nemá také žádné dluhy.

 

Immersion $IMMR-0.5% si upevnila vedoucí postavení v oblasti haptických technologií díky svým haptickým ovladačům DualSense, které se používají ve hře PlayStation 5 od Sony $SONY-0.9%. Většina příjmů však stále pochází ze segmentu mobility a odvětví, které jsem zmiňoval výše.

 

V srpnu firma oznámila dohodu s kanadskou společností Titan Haptics. Své licence na haptické patenty nyní zpřístupní výrobcům mobilních telefonů a zařízení, kteří využívají aktuátory TITAN, neboli zařízení, která vytvářejí "pohyb přeměnou energie a signálů vstupujících do systému".

 

Akcie společnosti $IMMR-0.5% od začátku listopadu klesly o více než 37 %. V současné době se pohybuje těsně pod hranicí 6 dolarů za akcii, což představuje meziroční pokles o zhruba 46%. 


Matterport (MTTR)

Společnost Matterport se zabývá digitalizací a indexací prostorových dat. V posledních letech se krásně ukázalo, že je v podnikání prostorová analýza stále důležitější. Ještě větší roli bude ale hrát v metaverse, kde bude na prostoru a datech celý tento virtuální svět prakticky závislý.   

 

Pro pochopení, co to prostorová analýza vlastně je bude možná jednoduší, když se podíváme na webové stránky společnosti Aspectum, která se tímto tématem také zabývá. 

 

"Většina datových souborů má jeden společný prvek - polohu. A právě tento prvek umožňuje organizacím a subjektům pěkně uspořádat datové body na mapách prostorové analýzy."

 

 

Matterport byla založena v roce 2011 a v červenci vstoupila na burzu prostřednictvím SPAC akvizice. Její 3D datová platforma umožňuje jednotlivcům proměnit prostor v přesné a digitální dvojče neboli "digitální kopii místa nebo objektu v reálném světě".

 

Digitální dvojčata budou pravděpodobně využívat firmy, které pracují ve stavebnictví nebo v oblasti nemovitostí. Například Matterport (MTTR) umožňuje realitním firmám vytvářet digitální dvojčata svých budov. 

 

Potenciální kupci nebo nájemci si pak mohou pohodlně z pohodlí domova udělat virtuální prohlídku v rámci digitálního prostoru. Kromě toho společnost nedávno oznámila "Matterport for Mobile", který umožňuje volné pořizování 3D snímků na mobilních zařízeních.

 

Vedení společnosti zveřejnilo výsledky za 3. čtvrtletí shodou okolností také 3. listopadu jako (MTTR) a $FSLY+2.6% 😂. Tržby se meziročně zvýšily o 10 % na 27,7 milionu dolarů. Peněžní prostředky a ekvivalenty skončily ve čtvrtletí na hodnotě 149 milionů dolarů.

 

Matterport (MTTR) generuje příjmy prodejem nástrojů potřebných pro práci ve virtuálním prostoru. Během třetího čtvrtletí bylo na platformu nahráno více než 6,2 milionu digitálních dvojčat. Celkový počet předplatitelů se meziročně zvýšil o 116 % a příjmy z předplatného vzrostly o 36 %.


Roundhill Ball Metaverse ETF (META) 

Technicky vzato není (META) akcií, ale burzovně obchodovatelným fondem. Do seznamu jsem ho zařadil pro ty z vás, co nechtějí investovat do několika samostatných akcií, které by z metaverse mohly v budoucnu profitovat, přesto by ale rádi vydělali na růstu, který toto odvětví zažije. 

 

ETF Roundhill Ball Metaverse se začalo obchodovat teprve v červnu a má 41 podílů, které zahrnují společnosti vyvíjející základní infrastrukturu pro metaverse. Další firmy, které jsou součástí ETF, se zaměřují na vývoj obsahu a zážitků. Herní platformy, cloudová řešení, počítačové komponenty a akcie sociálních sítí tvoří téměř 70 % všech držených akcií.

 

META dnes dosáhla nedávno historického maxima 16,70 dolarů. Za posledních 30 dní vzrostla zhruba o 13 %. Pokud byste rádi dlouhodobě zainvestovali do metaverse, mohlo by pro vás toto ETF být perfektní volbou.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

dikes za clanky a zaujimave informacie

Děkuji 🙏

Jak můžeš konstatovat, že je U levná společnost? 😅 vzdyt se aktuálně obchoduje za naprostý nesmysl forwardovych tržeb, jako se vidí u málo které společnosti. Je brutálně predrazena. Nicméně kvalitní společnost to je určitě, ja ji osobně taky věřím, ale v životě bych o ni neřekl, ze je levná.😅

Souhlasím, že to "levných" v titulku mělo jít asi do uvozovek 😅. 51 mld. u $U-1.1% je samozřejmě neuvěřitelně moc, takže to bylo myšleno spíše na ty 3 následující firmy...

:D v tom může být Bulios občas trochu zavádějící, tak tomu nepřispívejme. Nicméně souhlasím, že Unity je určitě kvalitní společnost a její budoucnost, i přes aktuálně vysoké ceny, může být velmi zajímavá. Nicméně bych si s nákupem radši chvíli počkal, jsou aktuálně cenově atraktivnější příležitosti. :) Já to v brzké budoucnosti vidím na PATH a FVRR a možná UPST!

v akciích už toho mám dost, možná dokonce až moc 😆, @kevinporters těším se na ty alternativní způsoby investice...

je mi to jasné 😂, také se někdy divím, kolik pozic mám už otevřených 😅

u mě je to někdy dokonce tak, že dělám pravidelné redukce pozic 😂, tak dostanu každých pár měsíců příležitost uzavřít některé + pozice 😁

Už jsem chtěl napsat, že na seznamu chybí $FB+0.5% než jsem si všimnul, že je vlastně hned ve vašem @kevinporters prvním příspěvku 😂 Tohle jsou takové méně známé firmy, ale chápu za tím tu logiku, že je pravděpodobně čeká (díky tomu, že jsou menší) mnohem větší růst než $FB+0.5%. Nemluvě o potenciálních akvizicích 😁 právě ze strany gigantů jako je $FB+0.5%. Osobně bych se vůbec nedivil, kdyby byla taková $IMMR-0.5% od někoho odkoupena 🤔

No vidíte, potenciál akvizic jsem úplně zapomněl zmínit...😅 Naprosto souhlasím 👍

Za mě teda ideálně (META), představa, že bych jinak musela kupovat tolik akcií najednou jen abych se trefila do té jedné, která vážně vystřelí nahoru mě docela děsí 😅. (META) vypadá jako super způsob, jak si nenechat ujít tu příležitost a zároveň zainvestovat prakticky risk-free. Metaverse mě jinak rozhodně zaujal, takže díky za příspěvek...😄 Ani nějak extra nepřemýšlím jestli se celý sektor chytne a uspěje, investici zakládám prakticky hlavně na hypu okolo celého toho konceptu, který vytvořil $FB+0.5% změnou jména na Metu.

To je rozhodně také možnost jak si dnes investici do metaverse odůvodnit. Jinak si ale myslím, že byste měla přece jen nějaké samostatné investice vyzkoušet 😄

No ještě uvidíme 🤔

$IMMR-0.5% vypadá skvěla a firmu jsem doteď ani neznal...díky 👍

souhlasím, skvělá společnost a už ted je jasné, jak důležitou roli bude haptiková technologie v budoucnu hrát...samozřejmě nejen v metaverse 😄

Přesně proto mám $U-1.1% v portfoliu 😁

děláte dobře 😄

🤔🤔