S&P 500 ^GSPC
4,984.17
-0.54%
Nvidia NVDA
$808.98
-4.46%
Meta META
$483.30
-3.69%
Amazon AMZN
$174.79
-2.47%
Alphabet GOOG
$155.10
-1.50%
Microsoft MSFT
$399.33
-1.22%
Apple AAPL
$165.20
-1.10%
Tesla TSLA
$148.84
-0.73%

Metaverse: Poslední a nejdůležitější investice, kterou budete muset v životě udělat

Nedávno jsem přidával příspěvek, ve kterém jsem popisoval, jak je možné konsistentně hledat akcie s potenciálním 1000% zhodnocením. Neboli investice, které jsou schopny vám vydělat dostatek peněz na zbytek celého vašeho života. Jednalo se však o akcie s menší kapitalizací, často extrémně volatilní, a ne všichni jsou schopni do takových společností zainvestovat nebo podstoupit potřebné riziko. Proto se dnes podíváme na druhý způsob, jak dosáhnout výjimečného, klidně i 1000% zhodnocení, a to investicí do nového lukrativního odvětví ještě v plenkách, které je schopno se v následujících letech bez problému zdesetinásobit.

 

 

Metaverse, co to je? 

Jednoduše řečeno, metaverse je virtuální svět, který využije sílu nově vznikajících technologií, včetně rozšířené reality (AR), virtuální reality (VR) a videa, a umožní uživatelům interakci v novém digitálním světě. Ačkoli se to může zdát jako science fiction, mnoho prvků již existuje a společnosti se předhánějí, aby si v tomto odvážném novém světě vydobyly své místo. 

 

Potenciál

Akcie metaverse se staly jedním z nejsledovanějších trendů na Wall Street. Díky rychlému pokroku v oblasti technologií virtuální reality a výpočetního výkonu se prostor metaverse pomalu vymaňuje ze sci-fi románů, filmů a stává se realitou.

 

Společnosti se stále více zaměřují na pokrok v této technologii a posouvají hranice metaverse. Například agentura Bloomberg Intelligence předpovídá, že velikost trhu by mohla do roku 2024 dosáhnout až 800 miliard dolarů

 

Metaverse trh, počítaje jak hardware, tak software byl přitom ještě v roce 2020 odhadován na pouhých 47 miliard dolarů, což by podle čísel Bloomberg Inteligence znamenalo, že v následujících 3 letech vzroste zhruba 17krát

 

Existuje spousta společností, které se na metaverse již zaměřují a budou se na tomto růstu podílet. My se proto společně podíváme na 3 potenciální investice, pomocí kterých se do akce okolo metaverse můžete zapojit i vy.       

 

Meta (Facebook) $FB+0.5% 

Žádná diskuse o metaversu by nebyla kompletní bez zahrnutí meta platforem. Společnost dříve známá jako Facebook $FB+0.5% dala nedávnou a velmi medializovanou změnou názvu najevo, že se do metaversu vrhá po hlavě.

 

Koncem minulého měsíce na úvodní řeči na vývojářské konferenci společnosti generální ředitel Mark Zuckerberg řekl: "Od této chvíle budeme především metaversem, nikoliv Facebookem." 

 

Meta se zaměřuje na vytváření produktů a služeb, které zahájí éru metaverse, a popisuje ji jako "další evoluci sociálního propojení ...". [kde] budete moci komunikovat, učit se, spolupracovat a hrát si způsoby, které přesahují dnešní možnosti." 

 

Zuckerberg jde ještě dál a tvrdí, že v příštích 10 letech by se k metaversu mohla připojit až 1 miliarda lidí. Společnost Meta Platforms $FB+0.5% již investovala do řady produktů, které by nakonec mohly sloužit jako brána do metaverse. 

 

Náhlavní souprava pro virtuální realitu Oculus, chytré sluneční brýle ve spolupráci s Ray-Ban a zařízení pro videohovory Portal jsou pravděpodobně jen začátkem. Facebook Reality Labs dokonce pracuje na haptických rukavicích, které by uživatelům mohly pomoci osahat si virtuální objekty v metaversu.

 

Zdroj: Reality Labs

 

Sociální sítě společnosti v čele s Facebookem $FB+0.5% poskytnou Meta Platforms kapitál, který potřebuje k nastolení této změny. Ve třetím čtvrtletí vzrostly tržby ve výši 29 miliard dolarů meziročně o 35 % a to i přes reformy ochrany osobních údajů, které zavedla společnost Apple $AAPL-1.1%

 

I uprostřed těchto nepříznivých faktorů vygenerovala Meta více než 9,1 miliardy dolarů čistého zisku a 9,5 miliardy dolarů volného peněžního toku, což jí dává dostatek prostředků na realizaci jejích virtuálních projektů. 

 

Nvidia $NVDA-4.5% 

Není pochyb o tom, že společnost Nvidia $NVDA-4.5% již v posledních letech přinesla akcionářům užitek. Tento výrobce grafických procesorů (GPU) je nespornou jedničkou v oboru a má dominantní 83% podíl na trhu grafických procesorů pro stolní počítače.

 

Schopnost provádět množství složitých matematických výpočtů bleskovou rychlostí pomáhá nejen vykreslovat realistický obraz ve videohrách, ale díky GPU se staly také základem pro budování systémů umělé inteligence (AI) a přesouvání dat v systémech cloud computingu a datových centrech. 

 

"Umělá inteligence změní svět", říká generální ředitel společnosti Nvidia Jensen Huang

 

Umožňuje také převratné technologie v autonomních automobilech. To pomohlo akciím $NVDA-4.5% vyšplhat se za předchozích 12 měsíců o více než 130 % a za posledních deset let dosáhnout ohromujícího zisku 8 800 %. Možná vás ale překvapí, když vám řeknu, že to je pro společnost jen začátek. 

 

Grafické procesory Nvidia jsou totiž základem mnoha technologických vymožeností nezbytných pro uvedení metaversu do života. Díky stejné technologii, která vytváří realistický obraz ve videohrách, plní tyto polovodiče podobnou funkci i v digitální sféře.

 

Nvidia pokračuje v ohromujícím růstu i v době, kdy se metaverse přesouvá z rýsovacího prkna do reality. Ve třetím čtvrtletí dosáhla Nvidia meziročního nárůstu tržeb o 50 %, což ani nezahrnuje obrovské příležitosti, které metaverse nabízí.

 

Firma loni dosáhla příjmů ve výši 16,7 miliardy dolarů, což však bledne ve srovnání s celkovým možných trhem, který vedení společnosti odhaduje do roku 2023 na neuvěřitelných 250 miliard dolarů. Metaverse jen rozšíří již tak obrovské příležitosti společnosti $NVDA-4.5% a v nadcházejících letech přidá další cílový trh v hodnotě 10 miliard dolarů.

 

Roblox $RBLX-0.7% 

Pokud je metaverse virtuální svět, ve kterém si uživatelé budují domovy, pracují a hrají si, pak mát společnost Roblox dnes $RBLX-0.7% už pořádný náskok. Tato online zábavní platforma již umožňuje uživatelům stavět, zkoumat a vytvářet videohry a 3D digitální světy.

 

Známí hudebníci pro své uživatele pořádají poslechové večírky a virtuální koncerty a Roblox byl zařazen na první seznam Time100 nejvlivnějších společností, které "mají mimořádný vliv na celý svět".

 

Jedním z příkladů interakce uživatelů s digitálním prostředím Robloxu je nedávno představený "Vans World". Společnost vyrábějící obuv a oblečení zaměřené na akční sporty sponzorovala virtuální prostor věnovaný svým výrobkům. 

 

Tento pohlcující zážitek umožnil uživatelům virtuálně jezdit na skateboardu, prohlédnout si obchod a podívat se, jaké nové zboží má Vans na prodej. Uživatelé si dokonce mohli prohlížet a nakupovat fyzické předměty. 

 

To poskytuje jen letmý pohled na rozsáhlé digitální světy, které by Roblox $RBLX-0.7% mohl vytvořit. Zisky společnosti za třetí čtvrtletí se vymykaly běžným odhadům, které předpokládaly, že společnosti, kterým se dařilo během pandemie, čeká po znovuotevření korekce a pokles tržeb. 

 

Roblox $RBLX-0.7% ale velmi mile překvapil. Tržby ve výši 509 milionů dolarů se totiž meziročně zvýšily o 102 %, zatímco objem rezervací ve výši 638 milionů dolarů vzrostl o 28 %. Zatímco čistá ztráta společnosti se zvýšila o 52 %, volný peněžní tok se zvýšil o 7 % na 171 milionů dolarů.

 

Další metaverse partnerství $RBLX-0.7% uzavřel se společností Nike

 

Počet denních aktivních uživatelů ve výši 47,3 milionu se meziročně zvýšil o 31 %, zatímco počet hodin zapojení ve výši 11,2 miliardy vzrostl o 28 %. To ilustruje, že Roblox $RBLX-0.7% nejenže přitahuje nové uživatele, ale stávající hráči jsou nadále vysoce angažovaní. 

 

Roblox v roce 2020 vygeneroval tržby ve výši zhruba 924 milionů dolarů, ale podle odhadů managementu je jeho tržní příležitost 600 miliard dolarů, což naznačuje, že zde zůstává obrovská příležitost růstu. Díky vlastnímu začínajícímu metaversu, si Roblox již vytváří náskok před konkurencí.

 

EDIT: Vidím, že tohle téma poměrně vzbuzuje diskuzi, takže jsem se rozhodl napsat pokračování, kde jsem rozebral konkrétní druhy využití metaverse.

 

Pokud vás na druhou stranu zase zajímají potenciálně přímé investice do již existujících metaverse světů, tak doporučuji pokračovat na tento příspěvek

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

@kevinporters Dakujem za super clanok. Ohladne Metaverse - budete robit aj clanok na styl - step by step guide ako sa dostat do nejakej metaverse a zacat tam napr kupovat pozemky, stavat tam atd? Aj toto vidim ako skvelu prilezitost na netradicne investovanie.

Nebojte, rozhodně se do budoucna pokusím něco připravit 😁

Parada dakujem! Ak sa da tak ma kludne oznac potom😀

Metaverse jako název se mi vůbec nelíbí. Podle mě je to blbost do toho investovat, je to víceméně slepá ulička vývoje a Facebook díky tomu zkrachuje. Virtuální realita je dobrá max pro pc hry, ale bude to tak drahé, že si to stejně nikdo nebude moci dovolit. Však to již existuje přes 10 let a  kolik z vás má doma virtuální brýle? Hmm?

Bohužel nesouhlasím a dám vám jednoduchý příklad na internetu o kterém lidé mluvili úplně stejně když byl ještě "v plenkách". Metaverse čeká podobný průběh...nejdříve to budou mladší generace, který koncept velmi rychle pochopí a začnou ho používat. Starší budou metaverse dlouho odsuzovat, než ho ale nakonec stejně sami začnou používat. Metaverse se nerovná virtuální realitě, má to akorát představovat virtuální svět napojený na internet, ve kterém budou lidé moci prakticky žít naprosto "nový život". Dosáhnou v určitém smyslu slova svobody a ulehčí jim to život, stejně jako to udělal před lety internet. V rámci metaverse technologie se lidé budou připojovat k digitálnímu světu více než jen kvůli hraní videoher nebo zábavě. Digitální měny bude spolehlivější, než fiat měny v našem každodenním životě. Lidé budou propojeni s ostatními bez hranic, ať už v aspektech ekonomiky, společnosti nebo kultury. Každodenní život bude v rámci této technologie více propojen s digitálním světem a člověk bude moct žít ve dvou světech současně. Za tohle všechno jsou lidé ochotni zaplatit neskutečné peníze a jak v následujících 10 až 20 letech uvidíme, také je zaplatí.

Internet sice lidé používají, ale neskutečné peníze za to teda neplatíme. Jasně, ono když se sečte pár stovek od každého, udělá to hodně. Ovšem metaverzi asi nebudou mít všichni jako internet. No ale uvidíme. Pokud to bude, tipoval bych aspoň 20-30 let. Rozhodně ne do 10 let.

Článek pěkný, děkuji :-). Metaverse je velmi ošidný. Četl jsem v r. 2000 zajímavý článek, který tvrdil, že virtuální realita a rozšířená realita se stane do deseti let v domácnostech velmi používanou a do 20 let se již bez ní neobejdeme. Ano, Roblox je zajímavý počin (herní průmysl OK, ale myslím že revoluce by měla v meta přijít z jiného segmentu). Všude vznikají různé projekty, i u nás vznikají zajímavé malé projekty jako například https://apps.apple.com/us/app/arthur/id1456589853#?platform=iphone, postavené na službě, využívající technologie jako rozšířená realita apod. Nicméně bylo by dobré si uvědomit že meta je "pouze" technologie. A peníze "vyrábí" právě služby. Tak jsem spíš zvědav na ty služby v meta s dopadem do běžného života.

naprosto souhlasím, budou to přesně jak říkáte hlavně služby, které budou přinášet z metaverse většinu cash flow 👍

Aktuálně mám přesně kvůli metaverse v portfoliu $RBLX-0.7% a tenhle měsíc je zatím neuvěřitelná jízda!!! 🤯🚀

byl jsem trochu skeptický ze začátku, ale hned jak $FB+0.5% oznámil změnu jména, tak mi bylo jasné, že to bude pro $RBLX-0.7% velké, takže drzim také...nakupoval jste hned IPO cenu?

Nee, nakupoval jsem až v září kolem 80 $ v rámci takové diverzifikace portfolia.

Jsem vážně hodně zvědav, co se z tohohle vyklube. Hlavně v oblasti digitálních aktiv (nft jsou jenom ochutnávka, co teprve digitální reality atp. v nějakém relevantním, prestižním digitálním světě...) je potenciál růstu hodnoty nepředstavitelný... zatím ale podle mě nikdo netuší, kdo bude nakonec v tomhle segmentu opravdu vítězem nebo jedním z vítězů, může to být klidně někdo úplně nový, kdo přijde s něčím totálně převratným.

Doufám, že se taková firma ještě ukáže a někdo tady na bulios si jí brzo všimne 😁.

jelikož přes 90% článků jsou jen přeložené zprávy z Yahoo finance, tak až se to objeví tady, asi už bude pozdě  :-D

ani jsem nevěděla co to metaverse je, takže děkuji konečně za vysvětlení 👍

není zač 😄

když nad tím tak přemýšlím, tak máte možná pravdu, přece jen by mohl metaverse být "další velkou věcí" jako byly například sociální sítě...

metaverse je super, doufám, že se dožiju toho, kdy ho budeme všichni používat na denní bázi 😄

jestli bude mít trh do roku 2024 hodnotu 800 miliard dolarů, tak jsem přesvědčen, že se toho dozijeme určitě. Plus tu máme Zuckerberga podle kterého bude 1 miliarda uživatelů do 2030 😁

přesně tak, proto jsem investoval jak do $FB+0.5%, $NVDA-4.5% tak i $RBLX-0.7%

dobře jste udělal, myslím, že lepší kombinace jak investovat do metaverse ani neexistuje

Moc užitečné, můžete psát častěji :-)

Díky, snažím se 😄