S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Investiční základy: Co je to vlastně vůbec ta akcie?

Dominik Petrnoušek
24. 8. 2022
6 min read

Často tady píšu o celkem specifických věcech, drobných indikátorech, novinkách v jednotlivých společnostech nebo ekonomických jevech. Došlo mi ale, že se může třeba taky najít spousta začátečníků, kteří mohou tápat v úplných základech. Zažili jsme to každý. Pokusím se tedy v tomto mém "seriálu" osvětlit úplné základy. Pokud možno srozumitelně... ale nemůžu nic slíbit 😂

Wall Street je pravděpodobně nejdůležitějším centrem světového byznysu

Co je akcie?

Začnu jako otrávený učitel na základce - prostě vám sem fláknu definici a nazdar. Má to ale svůj důvod. Klid 😁

Akcie je cenný papír, který představuje částečné vlastnictví společnosti. Když si koupíte akcie společnosti, kupujete malý kousek této společnosti, tzv. akcii. Investoři nakupují akcie společností, o kterých si myslí, že jejich hodnota poroste. Pokud se tak stane, zvýší se i hodnota akcií společnosti. Akcie pak mohou být prodány se ziskem. Pokud vlastníte akcie společnosti, nazýváte se akcionářem, protože se podílíte na zisku společnosti.

Chtěl bych totiž tuhle definici nějak rozebrat. Vzhledem k tristní výuce finanční gramotnosti na škole a rodiny, ve které se nikdo o investice nezajímal, vím, že i v takto jednoduchém vysvětlení může úplný začátečník tápat.

Akcie je cenný papír - tady je důležité vědět, že cenných papír se automaticky nerovná akcii. Cenných papírů máme víc druhů - dluhopisy, podílové listy atd. Víceméně se jedná o oficiální dokument, který potvrzuje vaše vlastnictví - v tomto případě vlastnictví podílu firmy.

Kdysi byly akcie opravdu fyzické, papírové certifikáty. Dnes je sice nejspíš asi možné nějakou formou papírovou akcii vlastnit (bude mít ale spíš jen symbolický, dekorativní účel), ale podstatný je záznam v účetní knize, který za vás broker udělá a podíl koupí vaším jménem.

Papírová akcie. Zdroj

Investoři nakupují akcie společností, o kterých si myslí, že jejich hodnota poroste. Ne nutně. Akcie můžeme kupovat i za jinými účely. Vynechám-li už takové trošku větší špeky, tak druhým nejpodstatnějším důvodem ke koupi akcie je zisk dividendy. Dividenda je odměna vyplácená společností akcionářům nehledě na růst nebo pád ceny. Tedy to není úplně přesné, občas může dojít například ke snížení nebo zrušení dividendy z důvodu udržení dobrého finančního stavu, ale to jsou spíš výjimky. Zůstaňme u toho, že dividenda je PRAVIDELNĚ vyplácená drobná odměna pro akcionáře. Většinou se bavíme zhruba o 0,1 - 10 %. Odměna je vyplácena většinou kvartálně - tedy pak je vám každé 3 měsíce na účet připsána jedna čtvrtina ročního dividendového výnosu. Občas vyplácí i měsíčně - pak analogicky každý měsíc dostanete jednu dvanáctinu.

Podrobněji se pak dividendě pověnuji v jiném článku. Teď je pro nás důležité to, že ne nutně je vždy hlavním důvodem koupě a držení akcie růst její ceny. Většinou je růst ceny ale příznivý stav 😁

Se zbytkem definice asi už víceméně souhlasím. Pojďme tedy dál.

Cena

Graf vývoje ceny akcie společnosti Apple

Co nám říká taková cena akcie? Nebudeme se zabývat tím, jestli je cena dobrá nebo ne, zůstaňme u konkrétní hodnoty. Mě tohle konkrétně na úplném začátku mátlo hodně - proč jedna společnost stojí třeba 170$ jako tady $AAPL-1.2% a druhá 900$, jako třeba $TSLA-1.9% ? A to nemluvím třeba o $BRK-A+1.2% , kde jedna jediná akcie stojí 440 000$!!!

Konkrétní hodnota vlastně vůbec nic neznamená - když stojí Tesla 5x tolik, co Apple, tak to  nenaznamená, že je 5x lepší nebo větší. To vůbec. Záleží totiž na množství akcií v oběhu, počtu splitů akcií, nebo třeba na tom, kolik akcie stála při svém uvedení. To vše ovlivní cenu akcie. Její absolutní hodnota pak nic neznamená. Musíme se vždy dívat na cenu akcie vůči "síle" společnosti. Naprosto excelentní společnost může jednu svoji akcii mít třeba za 60$ a při tom naprosto otřesná společnost ji může mít klidně za 1000$.

Suma sumárum konkrétně není toto vůbec žádný problém. Chci-li do Applu investovat dejme tomu 320$, tak prostě koupím akcie dvě. Naopak to může být trochu problém - když jedna celá akcie Tesly stojí 1000$, tak to může být pro nováčka opravdu velká suma a risk v podobě toho, že sází velký obnos peněz na jednu kartu. Tento problém ale v dnešní době řeší většina brokerů tzv. frakčními akciemi. Broker vám prostě dovolí koupit zlomek - třeba půlku, třetinu, desetinu - drahé akcie. Můžete tak vlastnit třeba desetinu akcie Tesly za 1000$ - tedy budete mít svůj kousek za 100$. Pochopitelně se tím pak sníží na desetinu i veškeré ostatní hodnoty.

Zde ještě hezké shrnutí a vysvětlení toho, co taková akcie vůbec je:

https://www.youtube.com/watch?v=o4jfBC0AgIM

To jsou za mě dva nejdůležitější body, které mi v začátcích taky nebyly úplně jasné. Doufám, že to třeba někomu třeba trochu pomohlo. Pokud máte otázky, tak je neváhejte hodit do komentáře. Klidně i s návrhem na další téma pro Investiční základy 😇

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.