S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

3 dôvody, ktoré robia z Amazonu ešte atraktívnejšiu investíciu

Kristian Šooš
26. 8. 2022
8 min read

Internetového maloobchodného giganta Amazon $AMZN-1.6% asi nemusím nikomu nejak špeciálne predstavovať, čo ale stojí za analyzovanie sú ich posledné aktivity, ktoré určite stoja za to. Amazon disponuje veľkým kapitálom, s ktorým rozumne pracuje a neustále napreduje, aj vďaka diverzifikácii svojích podnikateľských aktivít, ktorým sa v tomto príspevku budem venovať.

3 nedávne aktivity Amazonu, ktoré z neho robia stále veľmi atraktívnu investíciu.

Tieto 3 aktivity spočívajú v dvoch akvizíciách a jednom veľmi zaujímavom partnerstve, ktoré určite poteší veľkú časť populácie a množstvo organizácii. Amazon neustále napreduje, čo potvrdzuje aj jeho nedávna akvizícia 1Life Healthcare $ONEM a už pomerne známe oznámenie akvizície, ktorú sme spomínali aj na Buliose v spojitosti s iRobot $IRBT-0.7%.  Preto sa bližšie pozrime na tieto nedávne aktivity.

1. Akvizícia 1Life Healthcare $ONEM 

Amazon nedávno oznámil zaujímavú akvizícu v hodnote približne 3,9 miliardy dolárov, a to nákup už vyššie spomínanej spoločnosti 1Life Healthcare, ktorá je známa aj ako One Medical. Spoločnosť je založená na predplatnom a pochádza z oblasti zdravotníctva, ktoré mal Amazon v hľadáčiku už dlhšiu dobu. Spoločnosť vyvinula model členstva v oblasti zdravotnej starostlivosti založený na priamej registrácii spotrebiteľov, ako aj na sponzorstve tretích strán. Ich model členstva zahŕňa bezproblémový prístup k digitálnym zdravotníckym službám 24 hodín denne, 7 dní v týždni, spojený s pozývajúcou ordináciou, ktorá je bežne hradená v rámci programov zdravotného poistenia. Spoločnosť ponúka aj administratívne a manažérske služby na základe zmlúv s odbornými spoločnosťami vlastnenými lekármi alebo One Medical Enities.

Ako sa uvádza v tlačovej správe Amazonu o akvizícii, „One Medical spája osobnú starostlivosť v pozývajúcich kanceláriách po celej krajine so službami digitálneho zdravia a virtuálnej starostlivosti.“ Telehealth služby stúpali na popularite a obľube aj počas pandémie, pričom spoločnosti zamerané na virtuálnu zdravotnú starostlivosť zaznamenali výrazný nárast.

V prípade úspešnej akvizície Amazon prevezme riadenie nad 200 pobočkami a približne 770 000 pacientmi v celej krajine, čo by tvorilo výrazne vyšší dosah ako konkurent Teladoc. Pri tomto ale to nemusí ostať ale keďže Amazon disponuje rôznym sortimentom a môže využiť túto spoločnosť k implementovaniu vlastných technológii, ktoré by celý proces zeefektívnili. Medzi tieto benefity patria napríklad: kvalitná a bezkonkurenčná doručovacia infraštruktúra a zavedená služba s predplatným vo veľkosti viac ako 200 miliónov členov po celom svete, čo je naozaj veľká audiencia. Pharma business je silný a ťažký sektor ale gigant ako Amazon s tým nebude mať podľa môjho názoru problém.

https://www.youtube.com/watch?v=hA6RhBLmByE&ab_channel=YahooFinance

2. Akvizícia iRobot $IRBT-0.7% 

V auguste Amazon oznámil plány na akvizíciu spoločnosti iRobot, ktorá je zameraná v oblasti spotrebnej robotiky. Táto akvizícia by mala mať hodnotu približne 1,7 miliardy dolárov. Táto akvizícia zapadá viac do modelu Amazonu v porovnaní s One Medical, avšak niekedy tie menej tradičné rozhodnutia môžu mať neporovnateľne väčší úspech. Ako som spomenul, tak táto akvizícia viac zapadá do business modelu, nakoľko Amazon už prenikol od odvetvia inteligentných zariadení, napríklad: sortiment produktov s podporou Alexa - inteligentné reproduktory, kamery, budíky alebo termostaty. Okrem toho tento nový sortiment zapadá aj do ich odvetvia robotiky, v ktorom chcú neustále posilňovať portfólio.

Amazon vie premieňať zaujímavé softvéry na miliardové biznisy, čoho je jasným príkladom už spominaná Alexa, kde vytvorili Alexa Skills - čo im generuje 100-ky miliónov dolárov ročne. Akvizícia iRobot len ​​zvyšuje rozmanitosť inteligentných produktov a Alexa Skills, ktoré by spoločnosť mohla ponúknuť, čo by sa Amazonu mohlo výrazne vyplatiť. Pokiaľ Vás zaujala táto akvizícia, môžete si prečítať komplexný článok od kolegu z komunity: Co si slibuje Amazon od své nejnovější akvizice v hodnotě 1,7 miliardy dolarů? 

https://www.youtube.com/watch?v=HlJWNzD5rYs&ab_channel=BloombergTechnology

Pokiaľ Vás táto akvizícia zaujala, môžete si pozrieť názorové video.

3. Čistá spolupráca $PLUG-6.9% 

Amazon spravil významný krok k dosiahnutiu svojho cieľa v spojitosti s net-carbon-zero goal. Jeden z cieľov Amazonu je vybudovanie zelenšej a čistejšej budúcnosti a evidentne si za tým ide. Tento cieľ chce dosiahnúť aj spoluprácou s Plug Power a zapojením vodíka ako zdroja energie. Podstatou dohody je dodávka takmer 11 000 ton vodíka ročne, počnúc rokom 2025. Obe spoločnosti tvrdia, že dohoda poskytne dostatok energie na prevádzku 800 ťažkých nákladných vozidiel a 30 000 vysokozdvižných vozíkov. Amazon chce byť lídrom a vzorom v prechode na čistejšie zdroje energie.

https://www.youtube.com/watch?v=cWBSe31oKK8&ab_channel=GreenStockNews

„Amazon je hrdý na to, že je prvým osvojiteľom zeleného vodíka vzhľadom na jeho potenciál dekarbonizovať sektory, ktoré sa ťažko znižujú, ako je diaľková kamiónová doprava, výroba ocele, letectvo a námorná doprava.“ - uviedla viceprezidentka Worldwide Sustainability v Amazone.

„Plug je plne odhodlaný presadzovať budúcnosť zeleného vodíka a budujeme kompletný vodíkový ekosystém – od molekúl po aplikácie v kombinácii s odolnou sieťou závodov na výrobu zeleného vodíka po celom svete – aby sme firmám, ktoré chcú dosiahnuť sieť, uľahčili prijatie vodíka. " - uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Plug Power, následne ešte poznamenal: „Zabezpečenie tejto významnej zmluvy o dodávkach zeleného vodíka so zákazníkom, ako je Amazon, potvrdzuje našu viacročnú investíciu a strategickú expanziu do zeleného vodíka.“

Marsh za Plug Power poznamenal, že by mohli s Amazonom rozšíriť kooperáciu o ďaľšie alternatívy uplatnenia vodíka, ako napríklad: elektrické nákladné vozidlá. Čo ale neviem či bude úspešné, nakoľko som včera písal príspevok o Riviane, kde uzavreli dohodu na dodávky elektrických vozidiel Automobilka s potenciálom zosadiť Teslu z trónu? S potenciálom 10X a partnerstvom s Amazonom 

Toto je takzvaná WIN-WIN spolupráca, nakoľko Amazon viac pretláča alternatívne zdroje energie a vieme, že Amazon je lídrom a vzorom pre veľké množstvo firiem a taktiež je to super deal pre Plug Power, ktorí uviedli, že ich nová spolupráca s Amazonom im pomôže zvýšiť príjmy na 3 miliardy dolárov do roku 2025 – z takmer 600 miliónov dolárov za posledných 12 mesiacov. Podporí to aj cieľ Plug Power produkovať 500 ton tekutého zeleného vodíka denne v Severnej Amerike.

To, že sa Amazon podieľa na presadzovaní čistej a obnoviteľnej energie potvrdzuje aj fakt, že je najväčším korporátnym nákupcom obnoviteľnej energie. Spoluzaložili aj The Climate Pledge, záväzok dosiahnuť do roku 2040 nulový čistý uhlík. Odvtedy urobilo rovnaký záväzok viac ako 300 ďalších spoločností vrátane veľkých korporácií ako Microsoft a Verizon.

Okrem nedávnych akvizícií má spoločnosť na obzore niekoľko sľubných príležitostí, ktoré by mali investorov nadchnúť. Reklamné snahy Amazonu sa pre spoločnosť ukázali ako mimoriadne plodné, keďže tento segment vygeneroval za posledné štyri štvrťroky príjmy vo výške 33,9 miliardy dolárov a spoločnosť sa pripravuje hlbšie do tohto odvetvia.  Amazon má pred sebou svetlú budúcnosť a investori by mali byť optimistickí, pokiaľ ide o jeho akcie, pretože jeho sľubný výhľad z neho robí vynikajúci dlhodobý nákup, avšak samozrejme toto je len informatívny charakter a nie investičná rada, preto ak zvažujete investíciu do Amazonu urobte si ešte vlastný research.

Ak sa Vám tento príspevok páči, kľudne ho komentujte a dajte mi follow :)

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.