S&P 500 ^GSPC 5,321.84 +0.35%
Nvidia NVDA $947.09 +2.41%
Tesla TSLA $175.27 -1.23%
Microsoft MSFT $425.01 +1.14%
Alphabet GOOG $179.15 +1.05%
Apple AAPL $191.64 +0.93%
Amazon AMZN $185.08 +0.21%
Meta META $471.23 -0.14%

Lucid nebo Rivian? Kterou z těchto akcií koupit, když chcete najít druhou Teslu

Tesla má momentálně, co se výroby elektromobilů týče, obrovský náskok před konkurencí. Ten je ale každým dnem menší, takže je jen otázkou, jaká další firma si začne brzy přebírat její zákaznickou základnu. Na trhu se v poslední době objevily dvě slibné firmy, které by toho teoreticky mohly dosáhnout, a to Lucid a Rivian.

Rivian nebo Lucid?

Od primární veřejné nabídky akcií (IPO), která se uskutečnila 10. listopadu, se ceny akcií společnosti Rivian $RIVN+0.1% vyšplhaly až na 179,47 dolarů a pak spadly zase zpátky na 95,20 dolarů. Ve stejném období akcie společnosti Lucid $LCID-0.7%   vystřelily nad 57 dolarů a poté klesly pod hranici 40 dolarů. Když se prach poněkud usadil, mají nyní akcie společností Rivian, Lucid a Nio $NIO-1.6% hodnotu přes 65 miliard dolarů. 

Technologický náskok

Společnost Lucid začala koncem října dodávat dálkovou a výkonnou verzi svého luxusního sedanu Air Dream Edition. S neuvěřitelnou cenovkou 169 000 dolarů je však pro většinu lidí stěží přijatelnou volbou.

Nicméně 17 000 rezervací Lucidu je rozptýleno do všech čtyř výbavových stupňů modelu Air, což je dobré znamení, že existuje poptávka jak po dražších, tak po "dostupnějších" variantách Lucidu. 

Společnost Lucid plánuje použít 4,4 miliardy dolarů v hotovosti, které získala v červenci fúzí se společností SPAC Churchill Capital IV, na financování svých operací v roce 2022 - ty spočívají především ve výrobě a dodávkách vozidel, rozšíření výrobní kapacity na 50 000 kusů ročně, uvedení všech čtyř verzí modelu Lucid Air na trh a přípravě debutu SUV Lucid Gravity.

Kromě manažerského týmu se zkušenostmi z Tesly $TSLA-1.2%, Applu $AAPL+0.9% a dalších velkých technologických a finančních firem má Lucid $LCID-0.7% především neuvěřitelnou technologii baterií, kterou si vyrábí zcela sám. 

Lucid Air byl vyhlášen autem roku 2022 časopisu MotorTrend především díky svému dojezdu přes 500 mil a výkonu přes 1100 koní. Efektivita jeho baterií by se měla dobře promítnout i do levnějších výbav modelu Air, stejně jako do budoucích modelů.

Lucid je sice momentálně korunován králem dojezdu, ale Rivian $RIVN+0.1% dělá vše pro to, aby omezil konkurenci a pronikl do pod-sektoru trhu s elektromobily, o kterém si myslí, že je pro něj ideální. Zhruba třetinu společnosti vlastní Amazon $AMZN+0.2% (20 %) a Ford Motor Company $F+0.1% (12 %).

Stejně jako u Lucidu jsou i specifikace společnosti Rivian působivé. R1T má odhadovaný dojezd 314 mil a tažnou kapacitu 11 000 liber. Pro srovnání, Ford F-150 Lightning má odhadovaný dojezd 230 mil (300 mil u verze s prodlouženým dojezdem). 

Společnost však doufá, že se od konkurence co nejvíce vzdálí tím, že využije komunitu outdoorových turistů. Rivian, která disponuje 12 miliardami dolarů v hotovosti, má předpoklady k tomu, aby se stala velkou společností. 

Jako veřejná společnost se však vůbec neosvědčila. Stále existuje dlouhý seznam nevyřízených dotazů, které musí splnit - prvním z nich je udržení masových dodávek zákazníkům. Dokud vedení neprokáže, že dokáže efektivně alokovat kapitál, který mu byl poskytnut, nejsem si jistý, jestli má $RIVN+0.1% reálně šanci na úspěch. 

Objem 

Než se na scéně objevily společnosti Lucid a Rivian, bylo to Nio $NIO-1.6%, které si získalo většinu pozornosti "FOMO" investorů do elektromobilů. Na rozdíl od společností Lucid a Rivian, které zatím nedosáhly významných dodávek, dodala společnost Nio jen v září 10 628 vozidel a celkově jich dodala již více než 142 000 kusů. 

Pro srovnání, společnost Lucid plánuje v roce 2022 dodat pouze 20 000 vozidel a Rivian má na své nákladní vozy R1T a SUV R1S asi 55 000 rezervací a ve svém závodě v Illinois má roční výrobní kapacitu 150 000 kusů.

Kdo to teda nakonec bude 

Úspěch společnosti Tesla $TSLA-1.2% pramení z jejího technologického náskoku. Už jen z tohoto důvodu by se společností, která má největší šanci stát se příští Teslou, mohla podle mě stát Lucid $LCID-0.7%. Co Lucid udělal lépe než Nio nebo Rivian, je to, že se držela svého plánu. Společnost dosáhla svých výrobních a dodacích cílů. Dokud tento trend nezlomí, je důvod se domnívat, že dokáže splnit své cíle pro rok 2022 a dále rozšiřovat výrobu a zároveň si udržet hrubou marži přes 20 % (podobně jako Tesla).

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @drakostonks má karmu 227 a je členem této skupiny od 22/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Z článku i komentářů to skoro vypadá, že ideální bude buď nekoupit nic nebo z každého trochu. Každá z automobilek má totiž svá pro i proti. Těžko teď odhadnout, kdo bude nakonec vítěz. Technologicky je na špici Lucid, ale cena 169.000,-USD za vůz je pro motoristickou většinu zcela "mimo mísu".

Jen jedno je jisté: cesta na vrchol bude pro kteroukoliv automobilku dosti krkolomná, což se jistě propíše do cenových výkyvů jejich akcií. Držte si tedy klobouky - bude to jízda horskou dráhou!

Také se přikláním k Lucid. V managementu Lucidu jsou špičky z Tesly a Applu, Kromě 4,5 mld získaných fúzi je ještě podporuje investiční fond Saudské Arabie, který disponuje biliony dolarů.

Upřímně ani Teslu, Lucid či Rivian bych nekupoval 😅

Pěkná analýza!

Ani jedna 😅

Partner

Já beru $LCID-0.7% 👍

Taky hezky popadal 🧐 Mě se líbí i $NIO-1.6% díky spolupráci s Shell.