S&P 500 ^GSPC 5,121.24 +1.13%
Apple AAPL $184.86 +6.84%
Nvidia NVDA $884.59 +3.08%
Microsoft MSFT $405.76 +1.99%
Meta META $449.92 +1.87%
Amazon AMZN $186.13 +0.76%
Alphabet GOOG $167.53 -0.55%
Tesla TSLA $180.28 +0.15%

Interactive Brokers: Novinky, recenze a důvody, které vás přesvědčí o kvalitách tohoto brokera

Pavel Botek
8. 9. 2022
7 min read

Výběr správného, bezpečného a komplexního brokera je jedním z počátečních hlavních úkolů investorů, kteří hodlají brát investování opravdu vážně. Málokterý broker je tak známý a populární jako je Interactive Brokers, o kterém vám dnes budu psát. Zaměřím se na recenze, poplatky, novinky a na pozitivní a negativní stránky.

Interactive Brokers $IBKR+0.0% 

Jednou z mála věcí, které vás na první pohled mohou zaujmout je fakt, že IB má své vlastní akcie a je na americké burze, což je dobré z toho důvodu, že pravidelně dostáváme reporty a zprávy ohledně financí a také například kolik získává broker peněz za klienta apod. Tématiku akcií IB nechci nějak rozebírat do hloubky, ale uvádím to pro následující příklad - Tržby $IBKR+0.0% na klienta jsou v posledních letech v klesajícím trendu s průměrným růstem za posledních 6 let -11,92%, což bylo způsobeno poklesem provizí a nižší úvěrovou sazbou ve srovnání s konkurencí. Domnívám se, že důvodem může být to, že IBKR chce svým institucionálním klientům poskytovat vyšší hodnotu a prezentovat se jako nejlepší makléř pro institucionální klienty, což ovlivnilo její příjmy, o čemž svědčí nižší růst.

$IBKR+0.0%

Nyní přejdeme na hlavní část článku

Interactive Brokers je americká nadnárodní makléřská společnost s historií sahající až do roku 1977. Snad asi ani nemusím zmiňovat, že se jedná o velice populární volbu pro mnoho investorů a traderů.

Pro začátek se můžeme chytit mého článku, kde rozebírám podstatné informace, které by měl investor sledovat při výběru brokera (Článek zde).

1. Bezpečnost na prvním místě

Co se týká bezpečnosti, tak vidíte, že broker má historii až k roku 1977, což svědčí o tom, že přečkal veškeré krize a stále prosperuje. Dalším důležitým aspektem je pojištění našich vkladů, které je kryto až do výše 100 000 EUR. Velice důležitou součástí u výběru brokera jsou také oddělené účty, což i v tomto případě IB nabízí - Je to v podstatě taková ochrana pro případ, že by broker zkrachoval, což je ale v případě IB málo pravděpodobné.

2. Finanční stabilita brokera

Zde si propůjčím aktuální data za srpen, kde objemy obchodování IB v srpnu vzrostly, což naznačuje, že důvěra investorů ve finanční trhy se zotavuje poté, co byla v posledních několika měsících poměrně smíšená. Během srpna 2022 byl počet obchodů vykázán na 1,96 milionu transakcí, což představuje meziměsíční nárůst o 8%. Diskontní makléřství navíc získalo 37 000 nových účtů, protože volatilní trhy zdánlivě oživily zájem drobných investorů. Srpnové aktivní účty se zvýšily na 1,99 milionu, což je o 2% více než v červenci a o 33% více než v předchozím roce, kdy bylo aktivních 1,49 milionu účtů. Tohle jsou pro někoho možná nepodstatné informace, ale já v nich shledávám určitou jistotu, která mě přesvědčuje v tom, že je broker oblíbený a daří se mu.

3. Poplatky

Kompletní přehled poplatků

IB má 2 kategorie poplatků: Tiered (variabilní poplatky dle objemů) a Fixed (fixní poplatky). V nastavení si můžete přepnout kategorii z Fixed na Tiered, což pro vás bude lepší, jelikož varianta Fixed se vám vyplatí pouze v případě, že obchodujete s obří částkou. Tiered je lepší pro menší investory, lépe řečeno - pro investory, kteří neobchodují tamhle statisíce (ušetříte na poplatcích).

4. Do čeho mohu investovat?

IB nabízí akcie, ETF, opce, futures, měny, dluhopisy, fondy a další (kompletní seznam naleznete zde). IB nabízí možnost obchodování až na 150 globálních trzích z jediné jednotné platformy. Financujte svůj účet ve 24 měnách a obchodujte s aktivy denominovanými ve více měnách.

Novinky

IB nedávno představil možnost přístupu zákazníků k obchodování s kryptoměnami 24 hodin denně, 7 dní v týdnu prostřednictvím vylepšené webové aplikace dostupné od společnosti Paxos Trust Company. Klienti, kteří se rozhodnou spravovat financování svého krypto účtu sami, mohou předfinancovat své krypto účty na Paxos během pravidelných bankovních hodin v USA a poté obchodovat s Bitcoinem (BTC), Ethereum (ETH), Litecoinem (LTC) a Bitcoin Cash (BCH) plus další mince nepřetržitě.

Druhou novinkou letošního roku je rozšiřování nabídky Interactive Brokers, které tentokrát zamířilo směrem k frakčním akciím. Pro investory je to vřele vítaná novinka. IB zahájil 31. 5. 2022 nabídku zlomkových, nebo též tzv. frakčních akcií evropských akcií i ETF. Investoři si tak mohou dopřát frakční akcie z Ameriky (spuštěno již dříve) a nyní i Evropy (včetně ETF).

Nové funkce umožňují klientům:

  • Obchodovat s kryptoměnami 24/7 na svém účtu Paxos.
  • Obchodovat s dalšími kryptoměnami nabízenými společností Paxos, včetně BTC, ETH, LTC, BCH a několika dalších.
  • Držení USD i krypto na svém účtu Paxos.
  • Přístup k dalším typům příkazů v jejich účtu Paxos.

Zatímco jiné kryptoburzy a makléři účtují obchodní poplatky až do výše 2,00% obchodní hodnoty nebo více, zákazníci Interactive Brokers obchodující s Paxos platí nízké krypto provize ve výši pouhých 0,12% - 0,18% obchodní hodnoty, v závislosti na měsíčním objemu, s minimem 1,75 USD za objednávku.

Výhody x nevýhody

Začneme s výhody

  • Relativně nízké poplatky.
  • Velká míra bezpečnosti (pojištění + oddělené účty). Dlouhodobá existence = broker přežil velké krize a překonal těžké překážky a stále existuje.
  • Možnost multiměnového účtu.
  • IB pracuje s opravdu velkým množstvím peněz a je využíván i velkými investory a institucemi.
  • Nabízí formulář W8 ben (výhoda kvůli danění dividend).
  • Můžete vyzkoušet demo účet.
  • Podpora (sice v angličtině) funguje nepřetržitě formou chatu.
  • Možnost koupě frakčních akcií (zlomkové akcie).

Nevýhody

  • Broker může být složitější pro začátečníky, ale nejedná se o nic zásadního. Stačí tomu věnovat svůj čas a jistě rychle pochopíte fungování a funkce.
  • IB není veden v češtině. Broker, aplikace a podpora - vše je vedeno v angličtině.
  • V jednu dobu zde byl i měsíční poplatek 10$ za vedení účtu (každý měsíc). Tento poplatek byl však v roce 2021 zrušen.

  1. Napište mi do komentáře, kterého brokera využíváte vy. 
  2. Máte zájem o rozbor dalších brokerů? Pokud ano, tak mi napište do komentáře dalšího brokera, kterého pro vás mohu zhodnotit.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.