S&P 500 ^GSPC
5,021.8
+0.01%
Tesla TSLA
$150.39
-3.26%
Meta META
$505.88
+2.37%
Microsoft MSFT
$407.59
-1.03%
Nvidia NVDA
$849.02
+1.03%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Amazon AMZN
$180.38
-0.50%
Alphabet GOOG
$157.64
+0.48%

Ray Dalio stále věří v kolaps Evropy: Jak to vypadá s jeho shorty ve výši 10,5 miliardy dolarů proti evropským podnikům?

Pavel Botek
16. 9. 2022
5 min read

Bridgewater Associates legendárního investora Raye Dalia oznámil v jednom ze svých prohlášení, že vytvořil short pozice ve výši 10,5 miliardy dolarů proti evropským společnostem. Někteří to nejprve označovali za šílený krok, ale nakonec tím Bridgewater získal uznání, jelikož řada odborníků vidí v Evropě větší problémy než třeba v USA. Nejnovější prohlášení ukazuje (mimo jiné) řadu novinek a především určité změny v portfoliu a jeho shortech.

Legendární investor Ray Dalio

Kdo je Ray Dalio?

Ray Dalio je americký miliardář, investor a manažer hedgeových fondů, který od roku 1985 působí jako jeden ze dvou investičních ředitelů největšího světového hedgeového fondu Bridgewater Associates.

Bridgewater je největší hedgeový fond na světě s kapitálem ve výši přibližně 150 miliard dolarů. Od svého založení v roce 1975 vrátil Bridgewater svým investorům zisky ve výši 52,2 miliardy dolarů - více než kterýkoli jiný hedgeový fond na planetě.

Bohužel jsem nemohl dohledat kompletní graf až dodnes, takže přikládám alespoň výkonnost tohoto fondu v rozmezí 1991-2015.

Pesimistický ekonomický výhled v hlavní roli?

Agresivní zvyšování sazeb Fedu vrhá na akciový trh obrovský stín. Mezi odborníky, kteří bijí na poplach, je především Ray Dalio jedním z těch, kteří jsou velice skeptičtí.

V červnovém příspěvku na LinkedIn Dalio varoval, že zpřísnění Fedu by mohlo vést ke stagflaci - ekonomické situaci poznamenané vysokou inflací, ale bez robustního hospodářského růstu a zaměstnanosti, které s tím obvykle přicházejí.

"V dlouhodobém horizontu Fed s největší pravděpodobností načrtne střední kurz, který bude mít podobu stagflace." A nedávno řekl Greg Jensen, investiční ředitel Bridgewateru, že jestřábí postoj Fedu stále nebyl plně oceněn.

"V souhrnu řekněme, že akciové trhy mohou ještě klesnout o nějakých 20-25 %," předpovídá.

O jaké short pozice jde?

V červnu bylo oznámeno, že společnost Bridgewater Associates vytvořila sázku ve výši 10,5 miliardy dolarů proti evropským podnikům, včetně ASML Holding $ASML-1.8%, TotalEnergies SE $TTE+0.1% , Sanofi $SNY-1.4% a SAP SE $SAP-0.7% a řady dalších (šlo ale o výrazně nižší částky, proto je nezmiňuju).

V červenci dosáhly velké short pozice Bridgewateru vůči akciím více než 50 evropských společností zhruba 10 miliard eur, což naznačuje, že firma hedgeových fondů by mohla být potenciálně pesimistická vůči společnostem v Evropě.

Nejnovější zpráva nám však ukazuje, že z těchto short pozic už zbývá pouze zlomek 👇

Nyní Bridgewater jde pouze proti dvěma finančním institucím: Banco Santander SA ($SAN+2.5%) a ING Groep ($ING+1.4%). Tyto medvědí pozice činí až 475 milionů eur, což je opravdu zlomek z původních plánů a investic z června.

Přesto zůstávají v Bridgewater dost pesimističtí:

Vzhledem k tomu, že akcie, které byly shortovány, jsou všechny součástí indexu Euro Stoxx 50, zdá se, že firma replikovala index, alespoň částečně - potenciálně jako způsob, jak zaujmout určitou pozici a velmi pravděpodobně se v nějaké formě zajistit.

Od minulé středy však byly všechny tyto pozice kromě jedné sníženy pod hranici 0,5%, přičemž zůstala pouze Banco Santander a ING Groep na 0,59%. Jak by si investoři měli tento poslední krok vyložit, je nejasné (vyjádření neznáme). Pro začátek, shorty byly drženy těsně nad prahovou hodnotou pro zveřejnění. Není jasné, zda byly pozice nyní zcela odstraněny, nebo jednoduše sníženy těsně pod prahovou hodnotu.

Jedná se o třetí iteraci této obrovské short pozice, která skončila během krátkého období na akciových trzích. Euro Stoxx 50 od června vzrostl, kdy se zdá, že pozice Bridgewateru byla uzavřena, téměř s 9% ztrátou. To naznačuje, že ztratili peníze na obchodech a možná byli nuceni snížit short pozice. Ale jak píšu, konkrétní vyjádření neznám, takže se jedná o mé myšlenkové pochody, kterými si zdůvodňuju změnu strategie.

Závěr

Portfolio Bridgewater zaznamenalo mnoho velký i menších změn, které jsem dnes neuvedl. Článek byl směřován především na short pozice Bridgewater, který se nejdřív stavěl velice skepticky vůči Evropě, ale po 2-3 měsících už své short pozice z velká části uzavřel. Pokud vás zajímá, co dál jeden z největších fondů na světe zařazoval do svého portfolia, tak mi napište do komentáře a mohu navázat na tento článek pokračováním, kde se podíváme na to, čemu naopak hodně věří a kde agresivně zvyšují své pozice.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.