S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Bankrot Lehman Brothers v roce 2008 byl slabý odvar oproti aktuální problematice Credit Suisse

Pavel Botek
3. 10. 2022
11 min read

Jedna z největších bank na světě je v hlubokých problémech a v současné době dokonce bojuje o své přežití. Velice negativní události pravděpodobně způsobí šok podobný tomu, který způsobil bankrot americké banky Lehman Brothers v září 2008. Podotýkám, že tato událost vyvolala jednu z nejvážnějších finančních a hospodářských krizí od Velké hospodářské krize.

Credit Suisse 

Co vyvolalo řadu spekulací a obav ohledně budoucnosti Credit Suisse? Spready Credit Suisse - swapy úvěrového selhání, které nabízejí ochranu proti selhání společnosti, v minulém týdnu prudce vzrostly. Pětileté swapy úvěrového selhání Credit Suisse v pátek vyskočily o 6 bazických bodů na téměř 247 bazických bodů, což je nejvyšší úroveň za nejméně 10 let. Příslušné smlouvy CDS byly v pátek uzavřeny na velice vysokých úrovních, což naznačuje postupný nárůst nákladů na refinancování.

  • Credit Suisse CDS začala rok na 57bps!

Credit Suisse $CS+1.0% v současné době obchoduje za 0,23násobek tangible book = hmotné účetní hodnoty. To je velice znepokojivé ocenění pro banku, a to i pro evropský trh a zdejší banky.

  • Tangible book - Definice hmotné účetní hodnoty, známá také jako čistý hmotný vlastní kapitál, měří čistou hodnotu aktiv podniku bez nehmotných aktiv a goodwillu. Jinými slovy, jde o to, kolik stojí všechna fyzická aktiva společnosti.
  • Abychom pochopili aktuální problematiku, tak se musíme trochu vrátit v čase a podívat se na určité události.

Credit Suisse je v hlubokých potížích kvůli neustálému proudu skandálů s řízením rizik ve své investiční bance, včetně fiaska Archegos Capital, které ji stálo více než 5 miliard dolarů.

Problémy s obchodním modelem Credit Suisse

Na první pohled má $CS+1.0% velmi atraktivní obchodní mix, který se opírá o kapitálově nenáročné podnikání v oblasti správy majetku (až dvě třetiny banky) a je doplněn vhodně dimenzovaným investičním odvětvím ( jedna třetina banky). Zní to téměř podobně jako evropská verze Morgan Stanley, ale samozřejmě existují rozdíly a to poměrně rapidní.

Credit Suisse je investiční banka, která je zaměřena především na úvěrové trhy a emise na kapitálových trzích. To jsou oblasti, které jsou v současném makroekonomickém prostředí poměrně náročné.

  • Kvůli debaklu Archegos Capital byla $CS+1.0% nucena ustoupit od podnikání Prime Finance, což je obvykle velmi lukrativní a zisková obchodní linie pro investiční banky. Také v současném prostředí jsou její silné oblasti v oblasti pákového financování, fúzí a akvizic a obchodních aktivit SPAC velmi utlumené. CS také převzala materiální (ale dosud nekvantifikované ztráty) z odkupu společnosti Citrix.

Spolu s kolosálními výpadky řízení rizik je nyní investiční banka Credit Suisse ve velkých problémech. To zvyšuje náklady na financování a může se snadno proměnit ve spirálu smrti, navíc se klíčoví představitelé banky a její tvůrci snaží z banky doslova prchat.

Podíváme se hlouběji na zmiňovanou problematiku 👇

Krize Credit Suisse - aneb tento dip bych rozhodně nekoupil

Kromě finanční ztráty existují v krátkodobém a střednědobém horizontu další významné navazující důsledky pro $CS+1.0%. Zatímco současná cena akcií se zdá být atraktivní v kontextu dlouhodobého ocenění akcií, nejsem ochotný zde investovat. Zdá se, že investiční banku trápí velké problémy a záležitosti řízení rizik = jejich náprava bude pravděpodobně zdlouhavý a nákladný proces.

Problémy gigantických rozměrů

Credit Suisse je v hlubokých potížích. Švýcarský bankovní gigant je zapleten do řady finančních skandálů, které nyní ohrožují jeho budoucnost. Spekulace o budoucnosti švýcarského bankovního giganta probíhají již několik měsíců na trzích, v obchodních a politických kruzích i na sociálních sítích.

Švýcarská banka a jedna z největších bank na světě je v hlubokých problémech a v současné době bojuje o své přežití. Negativní výsledek pravděpodobně způsobí šok podobný tomu, který způsobil bankrot americké banky Lehman Brothers v září 2008. Tohle přirovnání vám dává jasně najevo, jak je situace vážná.

  • Před rokem měla Credit Suisse tržní kapitalizaci ve výši 22,3 miliardy dolarů. Dnes je jeho tržní hodnota pouze 10,28 miliardy dolarů. Akcie Credit Suisse klesly za jeden rok o 60,48% na 3,92$.

Víte v čem je tato obří ztráta překvapivá? Banka je světovým lídrem, kterému se dokonce podařilo přestát finanční krizi, aniž by ztratila příliš mnoho. V době této krize akcie Credit Suisse klesly, ale klesly pouze na úroveň 45$, což se v té době zdálo být pro banku skvělým výkonem. Aktuální ztráta víc jak poloviny tržní kapitalizace je tedy vážně šok.

Co se přihodilo? 

V posledních dnech byla morálka zaměstnanců ponurá. Banka dosud neobnovila smlouvy některých dodavatelů. Odchody již nejsou nahrazeny, což CS komentuje jako lék a úsporná opatření.

Talenti a odborníci odchází z banky. Banka ztratila jednoho ze svých vedoucích obchodníků, Jense Weltera, který odešel do Citigroup po 27 letech v establishmentu. Welter byl globálním spoluředitelem bankovnictví, když odcházel. Dalším odchodem je šéf globálních úvěrových produktů Daniel McCarthy.

"Jsem si vědom toho, že existuje spousta nejistoty a spekulací jak mimo společnost, tak uvnitř společnosti," řekl generální ředitel Ulrich Körner zaměstnancům v memorandu z 30. září. "I když jistě oceníte, že nemohu sdílet podrobnosti o našich transformačních plánech před 27. říjnem, chci se také ujistit, že se vám během tohoto náročného období ozveme přímo. Proto vám všem budu do té doby posílat pravidelné aktualizace."

Generální ředitel vysvětlil, že "toto je kritický okamžik" pro banku a varoval zaměstnance, že pověsti a spekulace budou pokračovat a budou ještě hlasitější.

Skandály: Greensill, Archegos

Chyby investiční banky v posledních letech uvrhly Credit Suisse do mnoha po sobě jdoucích skandálů, což oživilo spekulace o jejím bankrotu nebo fúzi s konkurenční UBS.

  • V roce 2021 došlo k jednomu skandálu a způsobil bance ztráty ve výši několika miliard dolarů.

Greensill

Prvním je bankrot Greensill. Britská společnost, založená v roce 2011, je věřitelem dodavatelského řetězce a pohledávek, který se specializuje na půjčování peněz společnostem, aby mohly platit svým dodavatelům. Dluhy těchto společností pak balí do finančních cenných papírů, které dále prodává investorům.

Domeček z karet se ale začal hroutit, když tito investoři, včetně Credit Suisse, měli pochybnosti o skutečné hodnotě dluhů a opustili Greensill, který pak v březnu 2021 vyhlásil bankrot.

  • Credit Suisse investovala až 10 miliard dolarů svých klientů do produktů Greensill.

Archegos

Druhý skandál na jaře 2021 se týkal rodinné kanceláře Archegos Capital Management. Bill Hwang je jihokorejský investor se sídlem v New Yorku. Tiger Asia, společnost, kterou financoval v roce 2000, utrpěla v roce 2012 velkou porážku kvůli obviněním z obchodování zasvěcených osob. Hwang postupně oživil Tiger Asia, která se stala později Archegos.

Zatímco jeho společnost by spravovala 10 miliard dolarů, Hwang přesvědčil banky, včetně Credit Suisse, aby mu půjčily 30 miliard dolarů na další investice. V roce 2020 výrazně investoval do společnosti ViacomCBS, která zaznamenala prudký nárůst hodnoty jejích akcií.

Na začátku roku 2021 Credit Suisse požádala Archegos o snížení rizik a vklad finančních prostředků. Hwang slíbil, že rizika sníží.

  • Co se dělo dál? V březnu 2021 se akcie ViacomCBS zhroutily a banky požádaly Archegos o pokrytí ztrát, což již nebylo možné udělat. V důsledku toho Hwangova společnost Archegos zkrachovala.

Další skandál z minulosti - Mosambické dluhopisy na tuňáky

Název úsměvný, ale příběh katastrofický. Švýcarská banka $CS+1.0%, která se v posledních letech vzpamatovává z nákladných skandálů a soudních sporů, souhlasila s tím, že zaplatí částku investorům, kteří koupili dluh, aby pomohla financovat projekt lovu tuňáků v jihoafrické zemi.

Credit Suisse a ruská investiční banka VTB sjednaly v letech 2013 až 2016 vládou kryté půjčky a dluhopisy ve výši 2 miliard dolarů na údajně rozvoj státní flotily lovu tuňáků a projektů námořní bezpečnosti. Společnosti si vzaly půjčky na nákup zařízení pomocí státních záruk, které nebyly schváleny mosambickým parlamentem. Velikost dluhu nebyla mezinárodním dárcům sdělena až do roku 2016. Odhalení půjček, kolaps společností a následné platební neschopnosti vedly k letům finanční krize v Mosambiku.

  • Credit Suisse však souhlasila s tím, že zaplatí 22,6 milionu dolarů v restituci investorům, kteří byli podvedeni v souvislosti s úvěrovým skandálem v Mosambiku.
  • Článek vám možná přijde dlouhý, ale věřte, že tato problematika nejde shrnout krátce a podotýkám, že jsem ještě nezmínil vícero dalších problémů.

Existuje vůbec řešení pro tyto problémy?

Společnost nemůže popřít, že potřebuje získat kapitál, ale nemá žádné dobré možnosti, jak to udělat. Generální ředitel Koerner má plán, jak se posunout od let skandálů (Archegos, Greensill Capital, mosambické dluhopisy na tuňáky, bulharské praní špinavých peněz, korporátní špionáž atd.), které začnou u investiční banky krvácející hotovostí. Dalším problém je propouštění bankéřů, což má však velké počáteční náklady a banka, která slibuje, že si sama zafinancuje svůj obrat, zřídka získá důvěru investorů.

Aby se Credit Suisse vyhnula vyhlášení bankrotu, slíbila, že 27. října předloží strategický plán. To by mělo zahrnovat především odprodej investičních bankovních aktivit - podrobnosti však ještě neznáme.

Problém je v tom, že restrukturalizace investiční banky je dlouhá, zdlouhavá, riskantní a nákladná. Navíc je důvěra všech věřitelů $CS+1.0% velice pochroumaná. Analytici Deutsche Bank v srpnu dokonce uvedli, že bance Credit Suisse chybí kapitál ve výši nejméně čtyř miliard švýcarských franků, které by potřebovala ke zlepšení finanční situace, ufinancování chystané restrukturalizace i růstu. 

  • Ohledně dalších plánu $CS+1.0% bude situace jasnější 27. října, kdy Credit Suisse představí detaily plánu restrukturalizace.

Závěr

Stručně řečeno, bude to pravděpodobně mnohaletý příběh bez záruky úspěchu. Důležité je, že akcionáři budou na seznamu priorit až na posledním místě, protože Credit Suisse bude muset vyvážit požadavky ostatních zúčastněných stran. Jedná se o opravdu velice rozrostlou problematiku, která může vést k opravdu tvrdým následkům a scénáře Lehman Brothers 2.0.

  • Jaký na to máte názor vy?
  • Budeme svědky Lehman Brothers 2.0?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.