S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Zvažujete investici do akcií Tesla? Podívejte se na nejdůležitější čísla, která vám s rozhodnutím pomohou

Dominik Petrnoušek
24. 10. 2022
7 min read

Tesla - společnost, která polarizuje investiční svět. Jedni ji bezmezně milují a vychvalují až do nebes. Druzí ji nenávidí, protože její cenu považují za přemrštěnou. Pojďme se podívat na čísla, která by v tom mohla udělat pořádek!

Tesla je na čele světového automobilového průmyslu

V závodě o elektromobily záleží na každém detailu, protože může rozhodnout. A často jde o detaily, které mohou některým hráčům poskytnout výraznou psychologickou výhodu nebo podlomit morálku ostatních.

Pro společnost Tesla $TSLA-1.9%, současného lídra trhu, je úkol jasný - udržet si náskok a zvýšit ho tak, aby na soupeře, kteří přišli do hry příliš pozdě, zbyly jen drobky. Co si budeme povídat - náskok Tesly je obrovský. Zejména v infrastruktuře, rozšíření atd. To ale společnosti nestačí. Šlape na plyn (na elektriku? 😛) co to jde. Automobilka se sídlem v texaském Austinu si stanovila cíl dodat v roce 2022 nejméně 1,5 milionu vozů, což bude historicky nejvyšší počet. 

Teslou dodané vozy do roku 2022 - tedy prozatím!

Firma šíleného (v dobrém i špatném slova smyslu) Elona Muska očekává, že do konce desetiletí bude dodávat 20 milionů vozidel ročně. Co se týče obrovského množství jeho konkurentů, kteří bojují o druhé místo - pro ty jsou tyto čísla naprosto z jiného vesmíru.

Upstarty nebo vlčáci jako Rivian $RIVN-2.3%, Lucid $LCID+0.4% a čínské NIO $NIO-5.0%  musí prozatím hlavně přesvědčit investory, že opravdu dokážou zvýšit tempo výroby - tak jak slibují. Jenomže to budou mít těžké. Ceny surovin prudce vzrostly a narušení dodavatelských řetězců přetrvává. A hlavně nemají jednu zásadní věc - dominantní postavení, které Musk často využívá a otevírá mu dveře a spolupráce, které jsou pro zbytek konkurence zavřené.

Podle mnohých odborníků jsou produkty konkurence stejně dobré, ne-li lepší, než Tesla. Trh a množství prodaných kusů ale hovoří jinak.

https://www.youtube.com/watch?v=aXj7YZcsank

Konkurovat se ale snaží i staří ostřílení hráč. Zaběhlí výrobci chtějí ukázat, že dokáží hladce přejít na EV. Chtějí také využít svých zkušeností s hromadnou výrobou a zařadit vyšší rychlostní stupeň. Ale co si budeme povídat - u velké části značek to zatím stále byly spíš vtipné pokusy, než reálná konkurence.

To jim ale nebrání v tom, aby si věřili. Někteří z nich, jako například německý gigant Volkswagen a americké automobilky Ford $F+0.7% a General Motors $GM-0.2% , proto oznámili ambiciózní výrobní cíle na příští tři roky. Slibují, že budou vyrábět miliony elektromobilů ročně - současně je to ale pouze asi desetina. Něco se jim ale přeci daří! Ukusují tržní podíl společnosti Tesla. Jenomže i tak jim Tesla uštědřila opravdu drtivou porážku. O co hůř - na domácí půdě 😱

Podle oficiálních údajů zveřejněných 18. října totiž společnost prodala v Německu za prvních devět měsíců roku více nových elektromobilů než její místní konkurenti.

Podle údajů německého úřadu zaznamenala Tesla od ledna do září 38 458 nových registrací. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 se jedná o 48% nárůst.

Tesla prodala 38 458 vozů. Celý dokument zde

Samozřejmě v tom hrála roli i nově otevřená Giga v Berlíně. Vozidla zde vyrobená jsou nejen dodávána na další evropské trhy, ale také prodávána v Německu, které je jedním z největších trhů pro elektromobily na světě.

https://www.youtube.com/watch?v=8ZM_QPl_poQ

Mercedes-Benz a BMW a sice zaznamenaly nárůst nových registrací, ale jejich prodeje se stále zdaleka nepřibližují úrovni Tesly. Nové registrace elektromobilů dosáhly u Mercedesu 14 619 kusů, což představuje meziroční nárůst o 95 %, a u BMW činily 16 241 kusů, což je meziroční nárůst o 53,2 %. Tak trochu propadákem na domácím hřišti byl VW, který se potácí v problémech.

Tesla ale není jedinou zámořskou značkou, která válcuje evropský trh. Solidně se dařilo i Fordu. Skupina, která v Evropě prodává SUV Mustang Mach-E a E-Transit, zaznamenala od ledna do září 3 580 nových registrací, což představuje nárůst o 117,5 %.

Co akcie?

Tesla je zatím letos pochopitelně v červeném

Tesla hlásí rekordní čtvrtletí. A taky je stále neuvěřitelně drahá. 

Muskova společnost zveřejnila své výsledky v kritické době, kdy se potýká s rostoucí konkurencí ostatních, zejména asijských automobilek, vysokou inflací a rostoucími úrokovými sazbami.

Po propadu v prvním čtvrtletí se Tesla odrazila zpět a ve třetím čtvrtletí dosáhla téměř rekordních výsledků. Společnost meziročně zdvojnásobila svůj hospodářský výsledek a dosáhla čistého zisku 3,3 miliardy dolarů díky 55% nárůstu prodeje automobilů. Dále se oproti předchozímu čtvrtletí více než zdvojnásobil peněžní tok na 3,3 miliardy dolarů.

Tesla i nadále vyrábí každé čtvrtletí více vozů a nepředpokládá, že by se to navzdory širším problémům změnilo. Během tříměsíčního období vyrobil gigant v oblasti elektromobilů 365 923 vozů. Rekordní dodávky 343 830 vozů však zaostaly za očekáváním analytiků. I přes některé problémy se společnosti podařilo vygenerovat vysoké tržby. Dále vyrábí stále více automobilů bez ohledu na problémy s logistikou.

Tržby společnosti nejspíš podpořil nárůst dodávek a vyšší průměrné prodejní ceny. Dlouhodobější růst produktů, jako je Model 3, hrál i nadále hlavní roli, stejně jako zvýšený objem výroby. Tesla však diverzifikuje své podnikání v několika neautomobilových oblastech, včetně solární energie a telekomunikací, aby zvýšila zisk.

https://www.youtube.com/watch?v=DG8ImNJHeKI

Jenomže jak jsem se již zmínil v úvodu - Tesla dělí investiční svět na dva tábory. A ani výsledky nic nezměnily. Z výsledkové zprávy společnosti Tesla vyplynulo, že společnost má velká očekávání ohledně své budoucnosti, ale investoři se zdají být kvůli jejímu výhledu poněkud znepokojeni. Společnost potvrdila svůj závazek urychlit výrobu, aby dosáhla v průměru 50% meziročního růstu dodávek. Konkrétní informace však nenabídla.

V neposlední řadě je třeba vzít v úvahu i makroekonomické podmínky. Inflace je na vzestupu a úrokové sazby rostou. Přestože Tesla v posledních letech zažila nákladné neúspěchy, Musk během hovoru k výsledkům uvedl, že poptávka je stále silná a nevidí důkazy o možném zpomalení. Nicméně rozbujelá inflace je pro společnost reálným rizikem, protože zvyšuje náklady na zboží pro všechny.

Co vy? Patříte k fanouškům a investorům Tesly, nebo vám stále nepřijde za současnou cenu dostatečně atraktivní?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.