S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Preferuji defenzivní akcie, konkrétně této jedné věřím natolik, že bych ji držel klidně i v recesi, tvrdí Štěpán Hájek

Pavel Botek
2. 11. 2022
11 min read

V dnešním exkluzivním rozhovoru se Štěpánem Hájkem se díváme hned na několik často řešených témat z investičního světa. V rozhovoru (mimo jiné) zazní rozbor komodit (ropa, lithium), hodnocení IPO Porsche, Credit Suisse a jeden zajímavý investiční tip na období recese.

Štěpán Hájek

Štěpán Hájek je analytikem investiční společnosti XTB, kde pravidelně vydává zprávy o dění na finančních trzích. Dnešní rozhovor je tedy směřován na vícero témat, kde (mimo jiné) zazní i tip na akcii, která přejede recesi bez problémů.

V poslední době je v centru pozornosti především ropa. OPEC+ ořezala opět produkci, přestože USA tlačí na to, aby mohli svým lidem zlevnit pohonné hmoty a rapidně tak čerpají ze svých zásob.

Má otázka tedy směřuje obecně na cenu ropy - Jak dlouho si myslíte, že budou vysoké ceny přetrvávat? 

Fundamentálně vše nasvědčuje tomu, že ropa zůstane na zvýšených úrovních ještě delší dobu. Americká produkce nijak neakcelerovala a OPEC mezitím utahuje kohoutky, ačkoliv jeho volná produkční kapacita nedovoluje produkci zvýšit. Od prosince zároveň začne platit evropské embargo na ruskou ropu.

Co konkrétně by mohlo cenu ropy srazit? Dá se stále říct, že dává investice do ropných společností smysl?

Cenu ropy výrazněji srazí pouze poptávkový nebo nabídkový šok. Energetické agentury varují před energetickou krizí, ačkoliv ceny evropského plynu na krátkou chvíli klesly do záporných hodnot. Nabídkový šok nemá odkud přijít, naopak sektor je výrazně podinvestovaný a dodatečné barely nenajdeme. Poptávkový šok přijít může. Ekonomika výrazně zpomaluje, ale zatím nejsme svědky růstu nezaměstnanosti nebo destrukce poptávky po ropných derivátech. Jednoduše mají všichni plné peněženky a jsou ochotni přijmout vyšší ceny. Pokles poptávky tak bude spíše postupný, nicméně pokud by ropa vystřelila nad 100 dolarů, může jí následovat strmý pád. Stále jsme však na luxusních cenách pro americké ropné společnosti. Ty dokážou být rentabilní i za WTI kolem 50 dolarů. Mám pozici v ETF $IYE+1.4%. Osobně bych do toho teď nešel, ale jde o jediný sektor, který bude navyšovat zisky, tudíž mají akcie stále prostor pro růst.

Pokud bych ještě chvíli zůstal u komodit - Co říkáte na rapidní růst ceny lithia v letošním roce, jakožto klíčové komodity pro elektromobily? Čím přesně se dostala cena lithia na tak vysoké úrovně? Může to být velký a dlouhodobý problém pro výrobce EV? 

Šestinásobný růst ceny lithia může být v konečném důsledku určitě problém. Automobilky většinou mají dlouhodobé kontrakty, tudíž by měl být dopad rozprostřen do delšího časového období a vzhledem k inflaci, kterou máme nyní, si konečné vyšší ceny možná ani nevšimneme. Zároveň bych nečekal, že cena lithia bude výrazněji klesat. Plány EU zbavit se spalovacích motorů jsou jasné a výrobci od přístrojů 5G, letadel, ponorek, úložišti energií, atd., budou držet poptávku trvale rostoucí.

Jaký máte vůbec názor na elektromobilitu a její budoucnost? Věříte v tento přechod?

EV automobily bezesporu čeká desetiletí rostoucí poptávky, ze kterého však budou postupně ukrajovat větší část tradiční automobilky. Tesla tedy skutečně potřebuje dotáhnout autonomní řízení.

Co říkáte na vydařené IPO Porsche? Očekával jste takový úspěch a prozatímní nárůst +24% za pouhý měsíc? 

Porsche je kultovní značka, na kterou si investoři možná vyhradily svůj kapitál i v prostředí, které IPOs vůbec nepřeje. Obecně jde o nejúspěšnější IPO letošního roku a mě osobně extrémně překvapilo. Očekával jsem podobný vývoj jako u Ferrari, a to postupný pokles pod IPO cenu.

Pokud byste měl v hotovosti vyšší částku a měl na výběr z dvojice Porsche x Volkswagen, která by u vás uspěla?

Volkswagen potřebuje peníze, aby dohnal Teslu a další výrobce EV. Je to výrazně cyklický sektor a neočekával bych, že zde navážeme dalšími mohutnými zisky, ale už dosavadní vývoj mě překvapil. Kdybych si měl nyní vybrat, tak určitě alokuju kapitál raději do Volkswagenu, jelikož je valuačně velmi zajímavý a část Porsche, kterou vlastní, je tedy téměř zdarma. Kdyby byly obě společnosti ohodnocen podobně, určitě bych si vybral Porsche, jelikož jsem velký fanoušek a investovat musíte především do věcí, které vám dělají radost.

Zůstaneme v Evropě, kde bych ještě rád zjistil váš názor na celé to dění okolo Credit Suisse - Je situace opravdu tak vážná? Co by se stalo, kdyby tato banka padla?

Credit Suisse podle mě určitě nebude nový Leehman Brothers. Situace se příliš nafoukla poté, co proběhly internetem zprávy, že její kapitál není v dobrém stavu a všichni se soustředily na vystřelený graf CDS. Podobné problémy však mají všechny evropské banky. Jejich CDS také extrémně rostou a jejich bilance dostávají tvrdý zásah. Nevidím do jejich kapitálového složení, abych mohl říct, zda nemají některé věci přepákované, což by mohlo skutečně s rostoucími sazbami znamenat rychlou zkázu. Banka je to ale stále silná. Bilance vypadá v pořádku, splňují všechny kapitálové požadavky regulátorů, jen jde o nejzlobivější banku, která má špatnou minulost. Její akcie bych si, ale nekoupil. Uvidíme s čím přijdou během earnings callu, kdy mají představit plán na restrukturalizaci. Pokud by skutečně banka padla (což se nestane, protože by jistě přišel bailout od centrální banky), šlo by o výrazné narušení globální finanční stability. Mnoho subjektů zde má kapitál, banka vlastní dluhopisy za stovky miliard dolarů, to vše by mělo hodnotu hluboko pod 1. Spustil by se nejspíše dominový efekt a krachovaly by také pojišťovny a další finanční instituce na CS napojené.

Mnoho investorů přiznává, že prakticky veškeré své portfolio rozprodali a vyčkávají na lepší vstupní ceny. Jaká je vaše současná investiční strategie? Změnila se nějakým způsobem v současném prostředí?

Podle mě jsou již nyní ceny atraktivní, ale pokud jsme skutečně na hraně většího finančního problému, kdy rostoucí sazby a nedostatečná likvidita někde něco rozbije, dostaneme se jistě ještě níže. To neznamená, že akcie budou hned znovu růst. Může nás čekat období několika let trendu do strany. Firmy zatím nereflektují plně ekonomickou realitu, do které se možná řítíme. Na podobné sazby nebyla ekonomika poslední dekádu příliš zvyklá a rizika tedy nebyla větší. Proto k tomu nyní přistupuju spíše aktivně strategicky. Zatím se mi vyplatilo přesouvat kapitál a nákup konkrétních akcií jsem již minimálně 3 měsíce neudělal téměř žádný, možná proto, že jsem již zainvestovaný dost. Ke konci roku věřím, že se trhy krátkodobě nadechnou, odrazí se od nějakého pozitivního narativu. Máme extrémně teplé počasí, klesají ceny plynu, přepravy, komodit a Fed na to šlape skutečně až příliš. Dlouhodobě si ale myslím, že realita bude trhy tížit. Pivot Fedu sám o sobě nic neznamená. Většinou po něm trhy dále klesají, ale nealokovat teď vůbec nic, může být chyba.

Mohl byste nám také prozradit, které akcie jsou vámi nejvíce favorizované? 

Líbí se mi toho více. Preferoval bych nyní spíše defenzivní akcie. Například Waste Management je nastavený tak, že přejede recesi bez problémů. Zajímavý může být také provozovatel věznic v USA CoreCivic nebo GEO Group. Padající PostNL je také na velmi zajímavých cenách, jelikož už naceňuje, že byznys nebude zdaleka takový, jako byl poslední dva roky, což může postupně vytvářet prostor k pozitivnímu překvapení a ještě k tomu téměř 30 % dividenda.

K Waste Management bych se rád vrátil - Proč si myslíte, že přejede recesi bez problémů? V čem vnímáte kvality této společnosti? 

Upřímně nevidím u Waste Management za aktuální cenu nějaký větší prostor pro růst, ale to se může s recesí rychle změnit. Byznys model je postavený na nakládání s odpady rezidenčním, komerčním, průmyslovým a komunálním zákazníkům. Ve Spojených státech poplatky za svoz a likvidaci odpadů vybírá správce rezidenční oblasti nebo komunity. Jde o povinnou položku, kterou musíte platit, i když třeba v domě nebydlíte a žádný odpad nevyhazujete. Jde o solidně odolný byznys model, který doplňuje firma výrobou obnovitelné energie a její výsledky dokazují, že skutečně překonají jakoukoliv ekonomickou bouři. Sektorově mají mírně nadprůměrné hrubé marže na 38 %. Stejně tak dividendový výnos na 1,66 % je nad průměrem sektoru na 0,4 %. Firma nemá příliš důvod snižovat svou aktuální valuaci na 29 násobku ročních zisků. Valuace je zároveň jedním z hlavních rizik, ale jsou to právě kvalitní společnosti, u kterých jejich valuace neklesá. To z ní dělá relativně bezpečný přístav a v případě poklesu celého trhu, který by stáhl také Waste Man., by šlo o zajímavou nákupní příležitost. Akcie by totiž mohly začít získávat na oblibě s reálnou recesí, kterou zatím ekonomika nepocítila a pocítí až někdy v příštím roce.

Máte $WM-0.8% v portfoliu? Co říkáte na aktuální cenu 159$ za akcii, je tato cena atraktivní pro otevření nové pozice?

Pozici nemám zatím žádnou a začal bych jí budovat pod 150 dolary za akcii. Akcie bude růst nejspíš postupným tempem, ale v dlouhodobém horizontu může doručit solidní výnosy. Pokud někdo staví defenzivnější portfolio, měl by se nad WM zamyslet.

Nejzajímavější postřehy z rozhovoru:

  • Osobně bych do ropných akcií nyní neinvestoval, ale jde o jediný sektor, který bude navyšovat zisky, tudíž mají akcie stále prostor pro růst.
  • Kdybych si měl nyní vybrat, tak určitě alokuju kapitál raději do Volkswagenu, jelikož je valuačně velmi zajímavý a část Porsche, kterou vlastní, je tedy téměř zdarma.
  • Nealokovat teď vůbec nic, může být chyba.
  • Například Waste Management je nastavený tak, že přejede recesi bez problémů. Zajímavý může být také provozovatel věznic v USA CoreCivic nebo GEO Group. 

Tímto děkuji za obsáhlé vyjádření a pohled zkušeného analytika, kterým je Štěpán Hájek.

Líbil se vám rozhovor? 😎

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.