S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Jsou vaše investice v bezpečí? Kompletní přehled výše pojištění investic u všech brokerů

Dominik Petrnoušek
7. 11. 2022
13 min read

Investoři často řeší hlavně způsoby, kterými by dosáhli největšího zisku, tučné dividendy nebo stabilního portfolia. Málokdy už ale řeší, zda jsou jejich investice v bezpečí u brokera. Právě na to se v tomto článku zaměříme!

Jak si vedou jednotliví brokeři?

Bezpečnost vašich vkladů je jednou z nejdůležitějších otázek, kterou byste si měli jakožto investoři položit. Rozhodně nelze spoléhat na to, že zrovna váš broker se nemůže dostat do problému. Podléhají sice přísné kontrole centrálních bank a dalších úřadů, ale i v minulosti se ukázalo, že i taková společnost může zkrachovat, být vytunelována a nebo jednoduše nejedná poctivě.

Pojďme se tedy podívat na to, jak je to s bezpečností vašich vkladů. Obecně platí, že brokeři jsou regulováni a musí splňovat podmínky, které nařizují úřady zemí, ve kterých jsou registrováni.

První vrstvou ochrany je pak oddělení aktiv investorů od majetku firmy. Funguje to přesně tak, jak to zní. V případě krachu či problému prostě nebudou investice uživatelů považovány za majetek brokera, ze kterého by se platilo případné vyrovnání pro věřitele společnosti.

S tím se ale pojí jistá nepříjemnost - u většinu brokerů totiž v takovém případě nejste jakožto investoři v pravém slova smysl vlastníky akcie. O tom jsem se více zmínil v tomto článku: Jsem opravdu vlastníkem akcie? Brokeři poskytli odpověď na palčivou otázku mnoha investorů

Lze předpokládat, že pokud máte zainvestováno u některého z největších hráčů, pak je asi šance problému malá. Nikdo ale nedokáže říct jakým způsobem se toto řeší. Moc takových případů totiž nebylo.

Teď už k informacím jednotlivých brokerů.

Degiro

Degiro uvádí toto:

Oddělení aktiv

U společnosti DEGIRO si můžete být jisti, že vaše investice budou bezpečně drženy. K držení vašich aktiv používáme samostatný právní subjekt (SPV). To znamená, že jsou drženy odděleně od aktiv společnosti DEGIRO. Jediným úkolem tohoto subjektu je spravovat a chránit vaše investice. Ze zákona nemůže vykonávat žádné komerční činnosti. Pokud by se společnosti DEGIRO něco stalo, vaše investice nebudou považovány za vymahatelná aktiva pro věřitele a zůstanou v úschově samostatného subjektu. Tento subjekt bude vaše aktiva držet u třetích stran. Tam, kde je to možné nebo to vyžaduje zákon, bude společnost DEGIRO od těchto třetích stran vyžadovat oddělení aktiv za účelem ochrany investic našich klientů před jejich případným bankrotem. Pravidla týkající se oddělení aktiv se v každé zemi (v rámci i mimo EU) liší. Pokud by nebyla aktiva týkající se třetí strany v řetězci správy oddělena, mohlo by v případě bankrotu této třetí strany dojít ke ztrátě finančních nástrojů, které má v držení.

Hotovostní účet

Při registraci u společnosti DEGIRO vám bude také založen bankovní účet (hotovostní účet) u banky flatexDEGIRO Bank. Na tomto odděleném osobním účtu s osobním IBANem pak budou drženy vaše neinvestované peníze. Zároveň to znamená, že se na vaše peníze vztahuje ručení až do výše 100 000 EUR podle platného německého systému pojištění vkladů (Entschädigungseinrichtung deutscher Banken). Váš nový hotovostní účet bude přímo propojen s vaším stávajícím investičním účtem DEGIRO. Tento hotovostní účet nelze využívat k jiným bankovním úkonům. Můžete jej použít pouze k držení peněz za účelem jejich snadného zpřístupnění při investování na vašem účtu DEGIRO.

Systém odškodnění investorů a systém pojištění vkladů

Vaše aktiva jsou rozdělena samostatným subjektům, což zajišťuje jejich ochranu pro případ insolvence společnosti DEGIRO. V případě, že by oddělená aktiva nemohla být vrácena klientům, což je vysoce nepravděpodobné, spadá společnost DEGIRO do německého systému odškodnění investorů, který kompenzuje případné ztráty z nevrácených aktiv až do výše 90 % (maximálně 20 000 EUR).

Kromě toho jsou všechny peníze uložené na hotovostním účtu DEGIRO u banky flatexDEGIRO Bank AG zaručeny až do výše 100 000 EUR německým systémem pojištění vkladů.

Informace o německém systému ochrany investorů a německém systému pojištění vkladů naleznete v angličtině na webových stránkách regulačního orgánu BaFin zde.

Kdo dohlíží na společnost DEGIRO?

Nizozemská pobočka flatexDEGIRO Bank, která působí pod názvem DEGIRO, je nizozemskou pobočkou flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG je primárně pod dohledem German Federal Financial Supervisory Authority (BaFin). V Nizozemsku podléhá nizozemská pobočka flatexDEGIRO Bank dohledu nad bezúhonností ze strany DNB a dohledu ze strany AFM. Zdroj

eToro

Jak jsou prostředky na mém účtu eToro Money chráněny?
Ačkoli se na účet eToro Money nevztahuje systém Financial Services Compensation Scheme, chráníme prostředky zákazníků na regulovaném bankovním účtu, který je oddělen od peněz společnosti a je veden jako svěřenecký fond. To znamená, že pokud by eToro Money vstoupilo do likvidace nebo bankrotu, žádná třetí strana by na ně neměla nárok a byly by vám vráceny. Další informace naleznete v našich smluvních podmínkách. Zdroj

LYNX

Investiční účet prostřednictvím LYNX: Maximální zajištění vkladů klientů

Ve spolupráci s naším partnerem Interactive Brokers Ireland Limited (IBIE) děláme vše pro to, aby byly vaše prostředky na obchodním účtu vždy optimálně chráněny.

Všechny klientské účty jsou u IB vedeny jako oddělené účty. Pokud se zprostředkovatel dostane do platební neschopnosti, může klient díky oddělenému účtu i nadále nakládat se svými penězi. Dbáme i na dostatečnou ochranu před zneužitím. Převod prostředků z investičního účtu je možný jen na autorizovaný účet, který je vedený na jméno klienta. Nelze tak odeslat peníze na účet jiným osobám či subjektům. Klientské účty jsou chráněné těmito způsoby:

  • IBKR využívá řadu bank k úschově klientské hotovosti, aby nedocházelo ke koncentraci rizika jen u jedné instituce. IBKR také provádí rutinní kontroly těchto custody účtů klientů. Jakékoliv hotovostní pozice nebo finanční nástroje, které jsou drženy u finančních institucí třetích stran, jsou připsány ve prospěch klienta a budou také odděleny v případě selhání nebo bankrotu brokera.
     
  • Brokerské společnosti se mohou vyhnout zpoždění spojenému s převodem vlastnictví a rychle provádět obchody za minimální náklady pomocí úschovy finančních nástrojů na „street name“. To znamená, že daný instrument je veden u správce na jméno IBKR, ale vlastnická práva patří příslušnému klientovi. V nepravděpodobném případě bankrotu věřitelé nebudou schopni získat přístup k majetku klientů z důvodu převládajících vlastnických práv klienta.
     
  • Vaše aktiva nejsou součástí rozvahy IBIE. V nepravděpodobném případě bankrotu IBIE nebudou mít věřitelé přístup k finančním nástrojům a hotovosti klientů. Ti mohou převést svá aktiva na jinou instituci, protože nespadají pod pohledávky věřitelů. Příslušné nařízení o ochraně investorů připadá v úvahu jen v případě, že není zaručeno oddělení peněžních a finančních nástrojů zákazníků od vlastního majetku IBIE (např. v případě podvodu) a IBIE by nebyla schopna dostát svým kompenzačním povinnostem (např. v případě bankrotu).
     
  • Jelikož je váš účet spravován prostřednictvím IBIE, platí irské kompenzační schéma pro investory (www.investorcompensation.ie). Ochranný systém kompenzuje 90 % ztráty až do maximální výše €20 000.
     
  • V nepravděpodobném případě, že se společnost LYNX dostane do platební neschopnosti a v důsledku toho již nebude moci plnit své závazky v souvislosti s Klientskou smlouvou, se klienti mohou spolehnout na nizozemský systém pro odškodnění investorů (v holandštině „Belongerscompensatiestelsel“ (BCS). Maximální kompenzace v rámci nizozemského systému pro odškodnění investorů je €20 000 na klienta.
     
  • Klienti si mohou nárokovat BCS, pokud LYNX neočekávaně zbankrotuje nebo již není schopen plnit své finanční závazky (v důsledku špatného hospodaření či podvodu). Vzhledem k tomu, že klienti LYNX drží své finanční prostředky u IBIE, nemůže nastat situace, kdy by LYNX nebyl schopen vrátit klientské prostředky a finanční instrumenty. Více informací o nizozemském kompenzačním schématu lze nalézt na webech AFM a DNB. Zdroj

XTB

Ochrana Vašich peněz
Všechny klientské prostředky jsou drženy na odděleném (segregovaném) účtu v souladu s regulatorními předpisy, aby bylo zajištěno, že jsou chráněny. Vaše prostředky jsou drženy na účtu, který je vyčleněn od vlastních zdrojů XTB
Vaše prostředky jsou chráněny garančním fondem do výše 22 000 EUR v případě naší insolvence

Co znamená segregace?
Segregované klientské prostředky jsou drženy zcela odděleně od vlastních zdrojů XTB a v případě nepravděpodobného úpadku společnosti je tak zajištěno, že budou klientské prostředky vráceny klientům namísto toho, aby tyto prostředky byly považovány za obnovitelná aktiva u obecných věřitelů XTB. Peníze jsou vyčleněny na oddělených bankovních účtech, kde jsou klienti XTB příjemci a nejsou smíchány s vlastními prostředky XTB.

Garanční fond a na co má obchodník nárok?
Vklady klientů jsou zajištěny systémem kompenzace ve shodě s požadavky polského zákona definující Obchodováni s finančními instrumenty ze dne 29. července 2005. 
Prostředky jsou vymahatelné klientem u Státního depozitáře cenných papíru v Polské republice v následujících případech: 
1) vyhlášení bankrotu makléřské společnosti, 
2) pravomocného oddálení vyhlášení bankrotu z důvodů nedostatečného krytí procesních nákladů, 
3) rozhodnutí regulačního orgánu provádějícího dohled nad finančním trhem, o neschopnosti striktně finanční, vyplácet pohledávky, které vznikly požadavky investorů, a jejich úhrada není možná v nejbližším období.

Systém kompenzace zajišťuje výplatu 100 % finančních prostředků investorovi, snížených o pohledávky makléřské společnosti vůči investorovi, do výše hodnoty 3 000 EUR. V případě, že je tato suma vyšší, investorovi bude uhrazeno 90 % zbylé částky. Horní hranice zajištění garančního fondu je stanovena do konce roku 2017 na 22 000 EUR. Zdroj

Trading 212

Jak je Trading 212 regulován?

Ano, společnost Trading 212 je regulována britským úřadem Financial Conduct Authority (FCA), kyperskou Komisí pro cenné papíry (CySEC) a bulharskou Komisí pro finanční dohled (FSC).

Je investování přes Trading 212 bezpečné?

Jeden z faktorů bezpečnosti je nepochybně pojištění. Které broker Trading 212 má. V případě libovolné škody na Vašem majetku. Jste pojištěni na 90% vašich fondů (maximálně však 20 000 Eur). Zdroj

Interactive Brolkers

Interactive Brokers je americkou společností se sídlem v Connecticutu (Greenwich). Evropskou centrálu mělo IB ve Spojeném Království, ale po brexitu byla společnost "donucena" k přesunutí do jiného města (a státu) – v Evropské Unii.

Tuto změnu pocítili všichni v té době evropští klienti Interactive Brokers, protože bylo nutné vyplnit nový formulář. Dnes už je evropská centrála IB pevně usazena v Maďarsku, konkrétně v Budapešti, kde sídlí i support.

Samozřejmě maďarská pobočka a evropská centrála Interactive Brokers podléhá všem přísným pravidlům a regulacím. V katastrofickém scénáři nás samozřejmě zajímá pojištění. Vklady jsou ​​pojištěny ve výši 100 % do výše 2 800 EUR a v hodnotě 90 % do výše 100 000 EUR. Zdroj

Závěr

To by bylo shrnutí pojištění vkladů a bezpečnosti u všech hlavních hráčů  na tomto poli. Částky, metody a varianty pojištění se u jednotlivých společností liší. Žádná by vás ale neměla v případě problému nechat na holičkách. Konkrétní podobu, kterou by případné řešení a přesun vašich investic nabralo lze ale jen těžko odhadnout. Nezbývá než doufat, že to ani nikdo z nás nezjistí.

Co vy? Řešíte nějakým způsobem pojištění a bezpečnost investic u brokerů? Je to pro vás velký faktor při výběru? 

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.