S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Tohle bude ještě horší, než krach v roce 1929, varují dva legendární investoři Burry a Druckenmiller

Dominik Petrnoušek
21. 11. 2022
5 min read

Hned několik nepříznivých vlivů a okolností aktuálně sužuje trhy a investory. Bohužel ani dvě zvučná jména z Wall Street pro nás nemají dobré zprávy. Dokonce se podle nich schyluje k malé tržní apokalypse, která překoná i tu z roku 1929.

Burry ani Druckenmiller nevidí situaci zásadně pozitivně

"Dost možná bude situace výrazně horší, než kterákoliv, kterou známe z historie." tvrdí už delší dobu Stanley Druckenmiller, legendární investor.

O jeho dlouhodobém postoji vůči krokům Fedu a ohledně vývoje trhů jsem psal také zde:  Urgentní varování známého miliardáře a managera. Proč je přesvědčen, že trhy brzy padnou na kolena?

A přidává se k němu ještě jedno zvučnější jméno - Michael Burry. Když uslyšíte takovéto velké a děsivé varování, je třeba se nejprve zeptat: od koho přichází? Je člověk, který varování vydává, důvěryhodný?

Ano, Burryho je třeba brát vážně, i přes některé jeho kroky a postoje v poslední době. Byl jedním z prvních, kdo v roce 2008 prokoukl bublinu na americkém trhu s bydlením. A co víc - vydělal na ní 100 milionů dolarů pro sebe a 700 milionů dolarů pro své investory. No a většina lidí ho zná díky tomu, že právě o této situaci vznikl film.

https://www.youtube.com/watch?v=azk4DciTzng

Měl Burry v roce 2008 jen štěstí? Pravděpodobně ne. Obrovských zisků dosáhl také během splasknutí dot-com bubliny. Burryho fond získal v letech 2001 a 2002 80 %. Index S&P 500 se propadl o 32 %.

A situace se mu nelíbí ani teď. Má pro to jasné vysvětlení a důvod. Jak víte, v roce 2020 a 2021 vláda zasypala obyvatelstvo volnou hotovostí - rozeslala více než 5 000 USD na desítky milionů bankovních účtů. Rovněž snížila úrokové sazby na nulu. Podle Burryho tyto bezprecedentní kroky pokřivily trhy a nafoukly matku všech bublin - která teprve začala praskat. Prostě Burryho oblíbený MOAC - Mother Of All Crashes.

Od loňského vrcholu se index S&P propadl až o 27 %. Pokud nás skutečně čeká matka všech krachů, celkové ztráty by se mohly blížit 55 %, jako tomu bylo v roce 2008. To by vedlo k poklesu indexu S&P 500 na zhruba 2 150, tedy o 43 % pod současnou úroveň.

Na to opravdu většina lidí není připravena

Burry je ale známý svými agresivně pesimistickými názory, Proto je trochu znepokojující, že další velmi chytrý a velmi důvěryhodný investor má podobné myšlenky:

Stanley Druckenmiller říká, že vlastnit akcie dnes "nedává moc smysl...". A to je názor, který je nutné brát extrémně vážně. Je totiž všeobecně považován za jednoho z pěti nejlepších investorů všech dob.

Je nenápadný a rozhovory poskytuje jen zřídka. Jeho výsledky jsou však ohromující. Od roku 1980 do roku 2010 dosahoval průměrných ročních výnosů 30 % ročně. A Druck nikdy neměl ztrátový rok... nikdy!

https://www.youtube.com/watch?v=KeNs7NkMjYk

Vydělal i v roce 2001 během krachu dot-com. A v roce 2008 údajně vydělal 260 milionů dolarů, zatímco většina investorů prodělávala.

Poslední dobou však stále dokola opakuje a varuje, že situace opravdu není dobrá a že se blíží průšvih. Druck se obává ze stejného důvodu jako Burry. Stručně řečeno, říká, že nízké úrokové sazby a uvolněná měnová politika byly hnacím motorem dlouhodobého býčího trhu v letech 2011-2021, který na začátku letošního roku skončil.

Sazby byly drženy nízko opravdu dlouho. To je podle Buryho a Druckenmillera jednou z hlavních příčin současných problémů. Zdroj

Nyní Fed zvyšuje úrokové sazby nejrychlejším tempem v historii.

"Všechny tyto faktory, které způsobují býčí trh, se nejen zastavují, ale i obracejí, každý z nich. V důsledku toho je jeho nejpravděpodobnější možností, že akciový trh bude po další desetiletí na nule," řekl Druckenmiller.

Co myslíte vy? Mají tito dva špičkoví investoři pravdu, nebo se býk znovu probere a bude pokračovat ve své jízdě vzhůru?

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.