S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Robert Kiyosaki: "Nacházíme se v depresi", ale tohle jsou 3 způsoby, jak se chránit

Vzhledem k tomu, že se index S&P 500 vrátil do blízkosti historických maxim, akciový trh se z velké části zbavuje obav jak z inflace, tak i Omicronu. Podle autora knihy Bohatý táta, chudý táta Roberta Kiyosakiho nás však čekají horší časy, které údajně už začaly. Naštěstí ale také představil 3 způsoby, pomocí kterých se mohou investoři chránit.  


V rozhovoru pro Stansberry Research na začátku tohoto týdne Kiyosaki upozornil, že eurodolarová výnosová křivka je nyní inverzní (dluh s kratší splatností má vyšší výnos než dluh s delší splatností), což v minulosti znamenalo, že "se děje něco špatného" řekl Kiyosaki.

https://www.youtube.com/watch?v=0dTePgOu_iY 

Aby bylo jasno, není to poprvé, co Kiyosaki bije na poplach. V září pro Kitco News uvedl, že v říjnu dojde k "největšímu krachu ve světové historii". Později pak v prosinci, že přichází "krach a deprese". O tom jsem už přidával příspěvek 👇

Přichází "krach a deprese". Robert Kiyosaki varoval investory a odhalil ultimátní plán obrany

https://twitter.com/theRealKiyosaki/status/1469071958511800320 

Autor však ze svého ultra-medvědího postoje rozhodně neustupuje. Na základě údajů o inflaci versus růstu Kiyosaki tvrdí, že se již nacházíme v "technické depresi". Kiyosaki nám však v historii poskytl tři aktiva, které by měli investoři držet, aby se připravili na nevyhnutelný pokles. 

Zlato

Kiyosaki poprvé koupil zlato v roce 1972, kdy se obchodovalo za 50 dolarů za unci. Dnes se žlutý kov obchoduje za zhruba 1 800 dolarů za unci a on ho nadále nakupuje. "Nekupuji zlato, protože se mi líbí, ale protože nevěřím Fedu," řekl.

Má rozhodně pravdu. Více než 35 % všech existujících amerických dolarů bylo vytištěno v roce 2020. Na druhou stranu zlato nelze vytisknout ze vzduchu jako fiat peníze. Navíc jeho hodnota není do značné míry ovlivněna ekonomickými událostmi ve světě.

A vzhledem k tomu, že drahý kov má status bezpečného aktiva, investoři se k němu v době krize často hrnou, což z něj činí účinné zajištění. Můžete vlastnit zlaté slitky. Můžete se také vystavit riziku prostřednictvím různých ETF, například SPDR Gold Shares. Nebo se můžete podívat a zainvestovat do nějakých těžebních společností těžící zlato.

Pokud ceny zlata rostou, těžaři získávají vyšší příjmy a zisky, které se obvykle promítají do vyšších cen akcií. Například společnostem jako Barrick Gold $GOLD-0.5%, Newmont $NEM-1.0% a Freeport-McMoRan $FCX+3.4% se obvykle daří v těžkých dobách pro ostatní sektory.

Zdroj: Bloomberg

Stříbro

Šedý kov se nemusí zdát tak vzrušující jako zlato, ale vzhledem k jeho ceně by mohl být ještě lepší příležitostí. "Stříbro bylo vždycky nejlepší, stále je 50 % pod svým historickým maximem a stále ho používají pro průmysl. Je to průmyslový kov," řekl Kiyosaki.

https://twitter.com/theRealKiyosaki/status/1429953861855309842 

Stejně jako zlato může stříbro fungovat jako uchovatel hodnoty. Je však více než jen bezpečným aktivem. Stříbro se hojně využívá při výrobě solárních panelů. Je také důležitou součástí elektrických řídicích jednotek mnoha vozidel. Průmyslová poptávka - plus zajišťovací vlastnosti - činí ze stříbra pro investory velmi zajímavou třídu aktiv.

Můžete si koupit stříbrné mince a pruty. ETF, jako je iShares Silver Trust, představují další způsob, jak získat přístup k tomuto kovu. A samozřejmě existuje spousta těžařů. Společnosti jako Pan American Silver $PAAS-0.7%, Wheaton Precious Metals $WPM-0.6% a First Majestic Silver $AG-0.3% by měly poskytnout dobrý výchozí bod pro průzkum.

Bitcoin

Pokud jste v posledních měsících sledovali vývoj ceny Bitcoinu $BTC/USD, víte, že investování do kryptoměn není vždy bez rizika. Po prudkém vzestupu nad 68 000 dolarů 10. listopadu Bitcoin klesl zpět na úroveň kolem 50 000 dolarů.

Přesto si dlouhodobí držitelé, včetně Kiyosakiho nestěžují, protože cena největší světové kryptoměny za posledních 12 měsíců stále vzrostla o více než 100 %. "Bitcoin stoupá a klesá? Je mi to jedno, protože můj vstupní bod je 6 000 dolarů," řekl Kiyosaki během jednoho rozhovoru.

Již v říjnu Kiyosaki na Twitteru $TWTR napsal, že budoucnost Bitcoinu $BTC/USD je "velmi slibná".

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

On jeden den napise "nekupujte zlato" a druhy den kludne napise ze "ide krach, len zlato vas zachrani", u mna absolutne stratil akykolvek kredit.

mám to podobně 😄

Já se vám divím že vás baví sem dávat tyhle strašili . Všichni mají křišťálové koule , všichni chytří jak rádia a nakonec skutek utek . Tím nechci říct že jsou dotyční hloupí jen by si neměli hrát na věštce , a nebýt o svých tvrzeních o "velkém krachu" tak skálopevně přesvědčení jinak to dopadne přesně takhle.

V tom máte rozhodně pravdu. Kiyosaki straší opravdu rád 😅

Na zlato mě nikdo nedonutí ani sáhnout 😂

A už zase straší 😅 ach jo Kiyosaki 😂

Že mu děláte reklamu, komediantovi 😅

🔝🔝🔝

He's back! 😂