S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Vyplatí se investice do akcií DELL?

Stanislav Socha
1. 1. 2023
5 min read

Společnost Dell existuje již více než 30 let a v minulosti se zaměřovala především na výrobu počítačů a dalšího hardwaru, ale nedávné akvizice rozšířily její nabídku o software, cloudové služby, ochranu dat a další. Vzhledem k nejisté ekonomické situaci se objevují obavy, zda může Dell prosperovat?

Notebook DELL

Aktuální výkonnost a trajektorie akcií společnosti Dell

Po opětovném vstupu na burzu v roce 2018 zaznamenaly akcie společnosti Dell v prvních třech letech pomalý a postupný růst. V roce 2021 cena akcií společnosti Dell vykazovala slibnější známky růstu, když se vymanila z obchodního rozpětí a vzrostla na nová maxima, čímž se cena akcií téměř zdvojnásobila. Tento průlom byl způsoben hlavně pandemií a poptávkou po řešeních práce na dálku. Během tohoto roku Dell vyprodukoval rekordních 94,2 miliardy USD v tržbách, což bylo o 2 % více než v předchozím roce. Jak však pandemie v roce 2022 začala ustupovat, poptávka po produktech a službách společnosti Dell se začala zpomalovat. Pracovníci se vrátili do kanceláří a mnoho společností se zaměřilo na úspory nákladů, což vyvolalo pokles výdajů na produkty společnosti Dell. To se odrazilo v nedávných výsledcích společnosti za třetí čtvrtletí, kdy tržby klesly o 6% na 24,7 miliardy USD ve srovnání se stejným čtvrtletím loňského roku. Navzdory tomuto poklesu stále existují určité slibné signály, které by mohly naznačovat příležitost k růstu. Provozní příjem díky opatřením na snížení nákladů ve třetím čtvrtletí vzrostl o 68% na rekordních 1,8 miliardy USD.

Výhody pro Dell

Strategie pro růst

Navzdory propadu technologického sektoru v roce 2021 je vedení přesvědčeno o oživení. Dell se zaměřuje na trhy s nedostatečnými službami, jako je Indie a další rozvíjející se země. Například jen v Indii vzrostly obchody meziročně o 64%. Tyto trhy mají obrovský růstový potenciál kvůli jejich technologické propasti s rozvinutými zeměmi a Dell se ho snaží využít poskytnutím potřebného hardwaru a služeb, které tyto země potřebují k překlenutí propasti. Společnost Dell také vyvíjí nové produkty přizpůsobené specifickým potřebám zákazníků. Patří mezi ně specializovaná řešení pro velké podniky a malé podniky s jedinečnými požadavky na úložiště dat nebo cloudové služby. Díky novým nabídkám, jako je PowerMax Storage, má společnost Dell dobrou pozici, aby mohla dodávat na míru šitá řešení, která budou lépe splňovat potřeby konkrétních zákazníků.

Diverzifikované obchodní portfolio

Kromě svého portfolia podnikových řešení společnost Dell diverzifikuje do dalších souvisejících odvětví, jako je software, umělá inteligence a technologie 5G. Přestože je společnost často synonymem pro počítače a hardware, nyní investuje do těchto dalších oblastí, aby se stala poskytovatelem technologií s kompletními službami. Ve skutečnosti celkový provozní příjem ve výši 1,4 miliardy USD v segmentu infrastruktury společnosti Dell poprvé ve třetím čtvrtletí překonal jejich 1,1 miliardy USD v segmentu PC. To je známkou toho, že společnost Dell úspěšně přechází na společnost více zaměřenou na software a služby.

Výhoda podílu na trhu

Jednou z hlavních výhod společnosti Dell oproti konkurentům je její silná pozice na trhu. Dell v současné době drží přibližně 17,7% celosvětového trhu osobních počítačů, což z něj činí třetího největšího hráče po HP a Lenovu. Tento podíl na trhu poskytuje společnosti Dell konkurenční výhodu nad jejími konkurenty, což jim umožňuje využít její značku a loajalitu zákazníků ke zvýšení prodeje.

Velký důraz na digitální transformaci

Společnost Dell si konečně uvědomuje důležitost digitální transformace a podnikla kroky k řešení této potřeby. Společnost Dell nabízí řešení a funkce Zero Trust Security a snaží se zákazníkům pomoci chránit jejich data prostřednictvím svých sofistikovaných nabídek zabezpečení. Navíc sektory jako edge, správa dat, AI a strojové učení představují adresný trh v hodnotě zhruba 650 miliard USD. Díky odborným znalostem společnosti Dell v těchto oblastech by společnost měla být schopna využít této obrovské tržní příležitosti.

Rizika spojená s investováním do společnosti Dell

Stejně jako u každé jiné investice existují rizika spojená s investováním do společnosti Dell, včetně:

•  Eroze podílu na trhu ze strany konkurentů

• Závislost na podnikových zákaznících, kteří podléhají měnící se poptávce v technologickém sektoru.

•  Kolísání globálních ekonomických podmínek může učinit růst nepředvídatelným.

• Závislost na dodavatelích by mohla být ovlivněna přerušením dodavatelského řetězce nebo zvýšením cen dodavatelů.

Společnost Dell představuje skvělou dlouhodobou investiční příležitost pro ty, kteří chtějí těžit z jejího diverzifikovaného portfolia a silné pozice na trhu. S tím, jak se svět stále více posouvá směrem k digitální transformaci a přijímání nových technologií, má společnost Dell dobrou pozici, aby mohla z těchto změn těžit.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.