S&P 500 ^GSPC
5,254.6
+0.12%
Tesla TSLA
$176.80
-1.68%
Apple AAPL
$170.69
-1.51%
Meta META
$490.07
-0.77%
Nvidia NVDA
$908.30
+0.64%
Amazon AMZN
$180.91
+0.60%
Microsoft MSFT
$420.98
-0.11%
Alphabet GOOG
$152.02
+0.05%

Další společnosti vstupují do metaverse. Tohle jméno by vás ale nejspíš vůbec nenapadlo.

Metaverse, NFT, krypto a vše okolo nich hýbe světem. Žádná značka nechce přijít pozdě. Některé by jste ale mezi technologickými early - adoptery nečekali.

 

Že se do metaverse a NFT opře třeba technologický genius Mark Zuckerberg se celkem nabízí. Od řetězce maloobchodů by to ale asi čekal málokdo. Zdá se, že společnost Walmart se pouští do metaversa a plánuje vytvořit vlastní kryptoměnu a kolekci neprodejných tokenů neboli NFT.

Tento velký maloobchodní řetězec podal koncem minulého měsíce několik nových ochranných známek, které naznačují jeho záměr vyrábět a prodávat virtuální zboží, včetně elektroniky, domácích dekorací, hraček, sportovního zboží a výrobků osobní péče. V samostatném podání společnost Walmart uvedla, že bude uživatelům nabízet virtuální měnu a také NFT.

Podle Úřadu pro patenty a ochranné známky USA podal Walmart žádosti 30. prosince.
Celkem bylo podáno sedm samostatných přihlášek.

Společnost Walmart ve svém prohlášení uvedla, že "neustále zkoumá, jak mohou nové technologie utvářet budoucí nákupní zážitky". Ke konkrétním přihláškám ochranných známek se odmítl vyjádřit.

Walmart se v USA těší velké popularitě

"Neustále testujeme nové nápady," dodala společnost. "Z některých nápadů se stanou produkty nebo služby, které se dostanou k zákazníkům. A některé testujeme, opakujeme a učíme se na nich."
"Podávání přihlášek je velmi intenzivní," řekl Josh Gerben, právník pro ochranné známky. "Je v nich spousta náznaků, které ukazují, že v zákulisí se hodně plánuje, jak se budou zabývat kryptoměnami, jak se budou zabývat metaverzemi a virtuálním světem, který zřejmě přijde nebo který už je tady."

Gerben uvedl, že od chvíle, kdy Facebook $FB+0.5%oznámil, že mění název své společnosti na Meta, čímž signalizuje své ambice přesahující sociální média, se podniky předhánějí v řešení toho, jak se do virtuálního světa zařadí.


Společnost Nike $NKE-0.4%podala na začátku listopadu řadu žádostí o ochrannou známku, které předznamenaly její plány na prodej virtuálních značkových tenisek a oblečení. Později téhož měsíce oznámila, že se spojuje s Robloxem $RBLX+2.3%, aby vytvořila online svět nazvaný Nikeland. V prosinci koupila za nezveřejněnou částku společnost RTFKT (vyslovuje se "artefakt"), která vyrábí virtuální tenisky.

https://www.youtube.com/watch?v=D0KQj-edNuM

"Najednou si všichni říkají: 'Tohle začíná být vážně reálné a my se musíme ujistit, že naše duševní vlastnictví je v tomto prostoru chráněno,'" řekl Gerben.

Společnost Gap také začala prodávat NFT svých ikonických mikin s logem. Výrobce oděvů uvedl, že jeho NFT budou mít ceny v úrovních od zhruba 8,30 do 415 USD a budou dodávány s fyzickou mikinou.

Jinde se NFT značky Under Armour $UA+1.6%  i Adidas $ADIDpři svém debutu minulý měsíc vyprodaly. Nyní se za ně na tržišti OpenSea nabízejí nebývale vysoké ceny.

Gerben uvedl, že maloobchodní prodejci oblečení Urban Outfitters, Ralph Lauren a Abercrombie & Fitch také v posledních týdnech podali ochranné známky, v nichž podrobně popisují svůj záměr otevřít nějaký druh virtuálního obchodu.

Zpráva společnosti CB Insights nastínila některé důvody, proč by maloobchodníci a značky mohli chtít podnikat takovéto podniky, které mohou potenciálně nabídnout nové zdroje příjmů.

Spuštění NFT umožňuje podnikům "tokenizovat" fyzické produkty a služby a pomoci tak snížit náklady na online transakce, uvádí se v ní. A pro luxusní značky, jako jsou Gucci a Louis Vuitton $LVMH, mohou NFT sloužit jako forma ověření pravosti hmotného a dražšího zboží, poznamenala CB Insights.

Gerben uvedl, že s tím, jak se více spotřebitelů seznámí s metaverzemi a položkami uloženými v blockchainu, bude chtít více maloobchodníků vytvořit kolem nich vlastní ekosystém.

Podle Franka Chaparra, ředitele společnosti The Block, která poskytuje kryptoinformační služby, se mnoho maloobchodníků stále ještě vzpamatovává z toho, že se opozdili s elektronickým obchodováním, a proto nechtějí metaverzi propásnout.

"Myslím, že je to výhra pro každou společnost v maloobchodě," řekl Chaparro. "A i kdyby se ukázalo, že jde jen o módní výstřelek, není příliš velká škoda na pověsti, když si jen vyzkoušíte něco podivného, jako například dát některým zákazníkům NFT v loterii."

4 revoluční metaverse světy ve kterých můžete začít vydělávat již dnes

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

🔝🔝🔝