S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Drastický propad. Stahují se nad bitcoinem mračna?

Bitcoin je volatilní kryptoměna s řadou cyklů boomu a propadu, kvůli kterým si mnozí kladou otázku, zda je konečný krach bitcoinu nevyhnutelný. Kryptoměna od podzimu loňského roku odepsala téměř 30 000 dolarů. Co přispělo k aktuální korekci? Může největší propad za poslední rok pokračovat? Co může virtuální komoditě pomoci zpět na výsluní? 

 

Digitální měna zažila v roce 2021 jízdu na horské dráze a 10. listopadu 2021 dosáhla historicky nejvyšší ceny kolem 69 000 USD. Od začátku roku 2022 však její hodnota klesá a nyní se pohybuje kolem 40 000 USD.

V tomto článku se podíváme na:

Co se děje s hodnotou bitcoinu a proč.
Proč hodnota bitcoinu klesla
Zda bublina bitcoinu splaskla
Zda se bitcoin zotaví
Jestli bitcoin stoupne, pokud se burza zhroutí

Proč se kryptoměny hroutí? 

Bitcoin se v poslední době ocitl na horské dráze, prudce rostl a klesal na základě řady zpráv. Není však jedinou kryptoměnou, která má za sebou bouřlivý konec roku 2021. Pokles světových akcií způsobený nejistotou kolem nové varianty Covidu a vysoké inflace se přenesl i na trh kryptoměn v kombinaci s obavami z další regulace.

Cena bitcoinu a řady dalších významných digitálních aktiv na začátku prosince silně poklesla. Na začátku roku 2022 kryptoměny opět klesly: Cena bitcoinu klesla 21. ledna na přibližně 40 000 dolarů za minci.

Vývoj ceny BTC v posledním roce

Svou roli hrají obavy ze zvyšování úrokových sazeb v USA a pokračující represe Číny vůči kryptoměnám. Objevily se také spekulace, že by Rusko mohlo zakázat kryptooperace v zemi.

Proč je bitcoin tak volatilní?

Došlo k řadě událostí, které způsobily kolísání ceny.
Řada negativních příběhů a hrozeb další regulace tlačila cenu bitcoinu dolů. A není jich málo. Zmiňme pouze několik nejvýraznějších: V květnu 2021 Elon Musk uvedl, že společnost Tesla již nebude přijímat platby kryptoměnami kvůli obavám o životní prostředí.

První Muskův tweet o přijímání kryptoměn

Sankce čínské vlády v červnu 2021 týkající se obchodování s bitcoiny a jejich těžby.
Donald Trump později v témže měsíci označil bitcoin za podvod, který soupeří s dolarem o to, aby se stal "světovou měnou". 

Pozitivních příběhů, které v uplynulém roce posunuly cenu vzhůru, však bylo více:

Morgan Stanley se stala první velkou americkou bankou, která v březnu 2021 nabídla bohatším klientům přístup k bitcoinovým fondům - i když s omezením na maximálně 2,5 % celkového čistého jmění investora.
V červnu Elon Musk uvedl, že společnost Tesla $TSLA+5.0%bude pravděpodobně opět přijímat platby v bitcoinech, až bude více než 50 % její spotřeby energie pocházet z obnovitelných zdrojů.
Amazon $AMZN-1.7%zveřejňuje inzerát na pozici "Digital Currency and Blockchain Product Lead", což vyvolává spekulace, že bude brzy přijímat bitcoin jako platidlo.
Salvador učinil bitcoin od 7. září zákonným platidlem.

Splaskla bublina bitcoinu?

Když aktiva velmi rychle rostou na ceně, obvykle to zvyšuje pravděpodobnost krachu. Nebo přinejmenším korekci, kdy cena klesne zpět na "normálnější" úroveň.

Právě v takové situaci se nyní nachází bitcoin. I když nikdo nedokáže říct, co je pro bitcoin "normální" úroveň.

Kryptoměně trvalo 11 let od uvedení na trh, než se dostala na 20 000 dolarů za minci, ale pouhé tři týdny na to, aby se cena bitcoinu od té doby zdvojnásobila.

Rozhodujícím rokem pro měnu byl rok 2013. Cena bitcoinu se z 13,40 dolaru na začátku roku dostala až na prosincový vrchol ve výši 1 156,10 dolaru a o tři dny později klesla na přibližně 760 dolarů. Rychlý posun do roku 2021 a cena za 12 měsíců vzrostla o více než 700 %. Kam bude směřovat dál, je stejně nepředvídatelné.
Pokud jde o investování, neexistují žádné záruky. Stejně rychle jako bitcoin padá, může stejně rychle zase stoupat.

Příznivci bitcoinu ale poukazují na jeho pozitivní vlastnosti: 

- Transformační technologie, která by mohla způsobit revoluci v průmyslu
- Jednodušší a levnější transakce díky vyřazení "prostředníka".
- Snadnější globální obchod
- Důvěrné nezpochybnitelné transakce
- Bezpečné uchování hodnoty, protože ji nelze vytisknout ani zabavit.
Bitcoin je označován za alternativu zlata, což znamená, že by se mohl osvědčit jako pojistka proti inflaci.
Vzhledem k jeho volatilní povaze je možné, že bitcoin někdy v budoucnu (možná po týdnech, měsících nebo dokonce letech) opět nabere na síle.

Nikdo však nemá křišťálovou kouli, takže nelze s jistotou říci, zda bitcoin v budoucnu zkolabuje.

Je pro vás aktuální situace okolo bitcoinu zbytečně napjatá? Podívejte se třeba na: Poslední varování: Solana v roce 2022 porazí nejen Bitcoin, ale i ostatní kryptoměny

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tak jsem oprasil kristalovou kouli a vidim tam, ze BTC pujde nahoru, dolu a nebo bokem. Kdo jeho kolisani ceny sleduje, tak musel cekat ze driv nebo pozdeji dojde k vybirani zisku a ti co maji moznost tlacit na cenu tak radi nakoupi zpatky treba za polovic. Je ale potreba rict, ze tech cca 20k uz BTC dosahl v roce 2017/2018 a po trech letech se to tam vratilo a udelalo to takovou raketu, ze uz se opet vsichni predhaneli kde se to zastavi a 100k bral kazdy (vcetne me:) jako jasny target. Tento trh je jeden z nejbrutalnejsich a rozhodne to nejsou free money, jak si kazdy mysli. Ty obrovske zisky si musite zaslouzit a zpravidla ten, kdo velmi rychle prijde na nejakem shitcoinu k zavratne sume a neodhadne to, tak se velmi rychle spali az tam opet zapusobi gravitace. 

Long story short, Bitcoin od minuleho cyklu udelal obrovsky pokrok, z vysmivaneho podvodu/letadla/ponzi se stal regulerni asset, ktery berou vazne fondy, banky a staty. Probehlo nekolik (edukacnich) zasedani v kongresu, jeho misto je novych zakonech a rada politiku ho pouziva pro zlepseni sveho image. Na SEC je provaden natlak, aby doslo ke schvaleni spotoveho ETF a zbytek (penzijnich) fondu a financnich spravcu mohli tento nastroj vyuzivat.  Kvuli tomu pravdepodobne dojde k regulaci veskerych burz na uzemi USA, custody sluzeb, tezebnich farem a stable coinu, aby nedochazelo k "manipulaci" trhu a SEC mohl rict, ze pro ochranu investoru udelal maximum. Stat si to pekne zacne danit, spusti se par prvnich ETF, pak dalsi derivaty a s ohledem na fixni mnozstvi kojnu si muze kazdy predstavit co to udela s cenou.

Pekná predstava, môžme sa znova pustiť do debaty, ak to nebude problém :) 

Takže podľa mňa tieto kryptomeny nie sú ani meny ani uchovávateľ nejakej hodnoty. Nie sú ničím kryté, negenerujú žiadnu hotovosť, nie sú v korelácii so žiadnymi ekonomickými dátami. Logicky korelujú len s jedným faktorom, a tým je špekulácia.

Predstavte si že každý deň sa dostávajú do obehu nové bitcoiny, ktoré musí niekto kúpiť a bavíme sa o objeme v desiatkach miliónov dolárov pri tejto cene bitcoinu každý deň. Áno časom sa to zníži, ale momentálne je to tak. 

Teraz si predstavte, že by spoločnosť každý deň vydávala akcie v hodnote 20-30 miliónov USD. Každý deň! Len neúnavný predaj. Áno, viem, že v dôsledku zníženia bitcoinov na polovicu sa to nakoniec zníži, ale práve teraz to tak je. A potom si uvedomte, že existuje vyše 10 000 ďalších „spoločností“, ktoré vytvárajú takmer presne ten istý produkt a vytvárajú miliardy týchto produktov každý deň (iné kryptomeny). A každý deň vznikajú nové „spoločnosti“. 

Ak by som bol „investorom“ tohto "produktu", minimálne by ma to vystrašilo.

Tohle aktuálně neplatí, je tu velké množství veřejně obchodovaných minerů, kteří jsou financování VC a emitují nové akcie aby mohli držet všechny vytěžené BTC. U nás takhle například Braiins vydali dluhopisy s 9,5%pa aby nemuseli prodávat co mají z feecek a zafinancovali si provoz a vývoj. Na burzách je minimální likvidita, protože nikdo nechce prodávat. Tenhle výprodej je tedy jen z nově příchozích weak hands, margin callu a day tradingu. Na vrcholu měl BTC market cap okolo 1tril dolarů, což je pořád poměrně malý trh a pokud se do něj přelije část peněz z dluhopisů, nemovitostí, drahých kovů případně i umění, tak nevidím důvod proč by případné odprodeje minerů poptávka nemohla pokrýt, zvláště když budou vznikat ETF kde to dokupují jako podkladové aktivum.

Nejde jinak než upvote 👌