S&P 500 ^GSPC 5,053.93 +0.71%
Amazon AMZN $184.52 +3.08%
Nvidia NVDA $854.68 +2.92%
Apple AAPL $172.67 +1.99%
Alphabet GOOG $167.40 +1.11%
Meta META $442.32 +0.71%
Microsoft MSFT $396.54 +0.40%
Tesla TSLA $180.40 +0.23%

Mentoři stojící za Bulios Academy: Představujeme Ondru a Kubu

Bulios Academy
15. 1. 2023
6 min read

Jak už mnozí z Vás vědí, tak jsme před pár dny spustili náš nejnovější projekt jménem Bulios Academy. Dokonalé splynutí teorie a praxe, které budou vyučovat dva investoři z týmu Bulios. Oba si dnes na následujících řádcích představíme.

A jak lépe si oba představit, než formou menšího rozhovoru. Oběma jsme proto položili pár klíčových otázek, které by měli nastínit, jací jsou vlastně investoři a jaké mají v investování zkušenosti 😉

Ondřej Kočka

1. Ahoj Ondro, řekni nám prosím krátce něco o tobě a investování.

"O investování jsem se začal zajímat před více než 10 lety. Vystudoval jsem České vysoké učení technické v Praze. Po získání první práce a stabilního příjmu, jsem se rozhodl investovat pravidelně. Postupem času jsem si otevřel účet u více brokerů, včetně brokera eToro."

2. Páni, 10 let... to rozhodně zní už jako docela dlouhá cesta investora, co tě vedlo právě k projektu Bulios Academy?

"Dá se říct, že během mé investorské cesty jsem zažil růsty a pády, lepší a horší rozhodnutí, a tím jsem sbíral důležité zkušenosti. Protože zkušenost je věc, kterou získáš až potom, cos ji potřeboval, rozhodl jsem se nasbírané zkušenosti, znalosti a vědomosti předat dalším. Proto jsme s Buliosem a s Kubou vytvořili právě Bulios Academy."

3. Kdyby sis měl zvolit jednu oblast, na kterou se jako investor zaměřuješ, jaká by to byla? 

"Zaměřuji se na akcie a ETF s cílem maximalizovat dlouhodobé výsledky. Široce diverzifikuji své akciové portfolio. Mým cílem je vybudovat dobře diverzifikované portfolio, nižšího rizikového skóre s výběrem 25-30 akcií v dlouhodobém držení. Kladu důraz na vyváženost růstových a hodnotových akcií."

4. To je velmi zajímavá investiční strategie, která by mohla fungovat na aktuální tržní prostředí. A když už jsme u toho aktuálního tržního prostředí, jak myslíš, že bude vypadat burza letos v roce 2023?   

„Já věřím, že ano. Portfolio mám nastavené k mé spokojenosti a klidnému spaní, ale zpět k té otázce. Obávám se, že tento rok ještě nenastane žádný přelom k lepšímu a nová maxima zažijeme nejdříve v roce 2024. Hodně bude záležet na síle americké ekonomiky, recesi a dalších kroků centrální banky v USA, jelikož akcie z USA tvoří zhruba 60 % veškeré tržní kapitalizace všech společností na světě. Pro začínajícího a dlouhodobého investora je tato situace naopak velice výhodná. Noví investoři mohou nakupovat kvalitní tituly za diskontní ceny a využít potenciál tohoto roku k učení, zjišťování a rozvoji sebe sama.“

5. Tak jo, jako poslední otázku jsem si pro tebe připravil, jaký je tvůj investiční vzor, popřípadě nějaký investiční citát od něj?

“To pro mě bude pravděpodobně Warren Buffett. Můj oblíbený citát od něj zní: "No matter how great the talent or efforts, some things just take time. You can't produce a baby in one month by getting nine women pregnant."

„V češtině zhruba "Bez ohledu na to, jak velký je talent nebo úsilí, některé věci prostě potřebují čas. Dítě se nenarodí za jeden měsíc tím, že otěhotní devět žen."

„Citát odkazuje na dlouhodobou mentalitu a důležitou vlastnost dlouhodobého, rozumného investora, tedy trpělivost.“

Příběh obou investorů na cestě k vytvoření Bulios Academy 👇
https://www.youtube.com/watch?v=ji-iY_ti0sc 

Jakub Kratina

1. Ahoj Kubo, řekni nám prosím krátce něco o tobě.

"Můj background v investování je, že využívám svých více jak 15 let zkušeností ze světa IT a startupů. Investuju primárně do firem, se kterými mám osobní zkušenost a tedy dokážu vyhodnotit jejich business model a potenciál pro růst."

2. Tak to jsou přesně zkušenosti, které se rozhodně hodí ve světě investování a na kterých většina retailových investorů dlouho pracuje, než se jim podaří zdokonalit. Co tě jinak vedlo právě k projektu Bulios Academy?

"Naše prvotní myšlenka byla s Ondrou, že jsme chtěli přivést více lidí k investování a celkově chytrému zacházení s penězi."

3. Mohl bys nám popsat, jak vypadá zhruba aktuálně tvoje investiční portfolio? 

"Portfolio je dnes primárně americké (85 %) a čínské (15 %) technologické a gaming firmy. Portfolio držím ve středně rizikové oblasti s kombinací nízko volatilních firem pro dlouhodobý růst a více volatilních hyper-růstových pro vyšší výsledky portfolia."

4. To rozhodně zní jako zajímavá investiční strategie, obzvlášť teda těch 15 % v čínských akciích. Čínské akcie to ale v posledních několika měsících neměly vůbec jednoduché, jak myslíš, že bude vypadat burza letos v roce 2023?   

„No to mi povídej! Od začátku roku 2021 se hongkongský akciový trh propadl o 50 %. V posledních týdnech to ale vypadá, že bychom se mohli dočkat býčího trhu celého indexu rozvojových zemí, kde jsou v čele hlavně čínské akcie. Uvidíme jak to celé dopadne, pro mě jsou aktuálně společnosti z čínského trhu na velice zajímavých cenách.“

5. Perfektní odpověď. Jako poslední otázku jsem si pro tebe připravil, jaký je tvůj oblíbený investiční citát?

„Můj oblíbený citát je od legenrádního investora Philipa Fishera, který v angličtině zní "The stock market is filled with individuals who know the price of everything, but the value of nothing."

„Volně přeloženo "Burza je plná lidí, kteří znají cenu všeho, ale hodnotu ničeho.“

Bulios Academy 🎓

Tak jsme si představili oba investory, kteří budou zodpovědní za Bulios Academy. Duo vás formou článků a videí provede nejen investičními základy a strategií, ale také vám například pomůže vybrat ideálního brokera či osobně poradí v privátní Discord skupině, která je plná podobně smýšlejících investorů.

Věřte mi, že se jedná o kompletní soubor všeho, co bude retailový investor potřebovat na jeho cestě k finanční nezávislosti. Čekají na vás tabulky s férovými cenami akcií, soutěže, tipovačky a dokonce pozvánky na akcie Buliosu. To vše získáš, pokud se ještě dnes staneš STUDENTEM

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.