S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Tento výrobce čipů je mnohem lepší než AMD nebo Nvidia. Už jste o něm slyšeli?

Nedostatek čipů je špatnou zprávou pro spotřebitele a téměř všechny odvětví. Pro jednu skupinu lidí je však velice pozitivní - pro investory do akcií společností, které právě tyto čipy vyrábí. Velká jména jako AMD a Nvidia si získala velkou část pozornosti. Jeden nenápadný konkurent ale cení zuby v jejich stínu: společnost Synaptics. 

Čipy nás doprovází naprosto na každém kroku

Společnost Synaptics $SYNA+1.9%, kdysi nenápadný dodavatel čipů používaných pro dotykové panely počítačů, obrazovky mobilních telefonů a snímače otisků prstů, se proměnila v hráče na poli internetu věcí, jehož cílem je propojit fyzický a digitální svět.

Díky řadě akvizic nyní Synaptics vyrábí součástky pro brýle na virtuální realitu, bezpečnostní kamery, automobilové displeje, systémy rozpoznávání hlasu a řadu dalších aplikací. Společnost se zbavila svých nízkomaržových zobrazovacích čipů pro LCD displeje na telefony a snížila počet svých zaměstnanců přibližně o 30 %.

Transformace začala s příchodem generálního ředitele Michaela Hurlstona v srpnu 2019. Od té doby akcie společnosti Synaptics vzrostly o 560 % na nedávných 212 dolarů, což představuje průměrný zisk přibližně jednoho procentního bodu za každý obchodní den.

$SYNA+1.9% předvádí brutální sprint směrem vzhůru

"Poptávka je šíleně vysoká a nabídka je velmi, velmi omezená," říká Hurlston. Předpokládá se, že tržby společnosti Synaptics ve fiskálním roce, který končí v červnu, vzrostou o 29 % na 1,73 miliardy dolarů. A nebýt nedostatku čipů, mohlo to být ještě lepší. Hurlston říká, že tržby v posledním čtvrtletí brzdila omezená kapacita fabrik, které jsou partnery společnosti, zejména Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM+1.3%, největšího světového výrobce polovodičů.

https://www.youtube.com/watch?v=1mgWBDa_-zQ

Hurlston poznamenává, že před nedostatkem součástek společnost Synaptics obvykle vstupovala do nového čtvrtletí s již rezervovanou poptávkou ve výši přibližně 70 %. Nyní má podle něj společnost nevyřízené objednávky zhruba na celý rok, přičemž doba realizace některých produktů přesahuje 12 měsíců.

V prosinci společnost Synaptics dokončila svou třetí velkou akvizici v Hurlstonově éře a zaplatila 550 milionů dolarů v hotovosti za výrobce čipů DSP Group. Zkratka DSP znamená "digital signal processing", což je čipová technologie používaná k propojení fyzického světa zvuku a obrazu s digitální sférou - další způsob, jak uvažovat o internetu věcí, známém také jako IoT. Portfolio společnosti DSP Group do zbytku portfolia společnosti Synaptics přesně zapadalo a transakce znamenala okamžité zvýšení zisku.

Pod Hurlstonovým vedením Synaptics také koupil DisplayLink, společnost se sídlem v kalifornském Palo Altu, která dominuje trhu s díly používanými v dokovacích stanicích pro osobní počítače, za 444 milionů dolarů. A co je ještě důležitější, společnost utratila 250 milionů dolarů za bezdrátový internet věcí společnosti Broadcom $AVGO+3.8% , který zahrnoval technologie Wi-Fi, Bluetooth a GPS. Hurlston vedl tento byznys jako vedoucí pracovník Broadcomu na začátku své kariéry.

Pro společnost Synaptics nyní internet věcí představuje více než 60 % tržeb s ročním obratem přes 1 miliardu USD. Společnost stále vyrábí některé součástky pro osobní počítače a telefony, ale ty jsou pro ni stále méně důležité. Ještě před několika lety generovala společnost Synaptics 80 % příjmů z dílů pro dotykové obrazovky telefonů - a v jednu chvíli se Synaptics spoléhal na Apple $AAPL-0.3%  s více než polovinou svých příjmů, což je nepříjemně vysoká závislost na jediném zákazníkovi.

Společnost Synaptics je také stále ziskovější. Její upravená hrubá marže dosáhla v posledním čtvrtletí 59,5 %, zatímco před šesti čtvrtletími to bylo 46,9 %. V březnovém čtvrtletí společnost očekává nárůst na 60 %. Pro současný fiskální rok Wall Street předpovídá, že zisk upravený o některé jednorázové náklady vzroste o 57 % na téměř 13 USD na akcii.

Paul Wick, dlouholetý manažer fondu Columbia Seligman Technology & Information $SLMCX+2.5%, je nakloněn jejím akciím a ty zůstávají v top 10 držených akcií fondu. Wickův kolega Shekhar Pramanick, který pro fond pokrývá akcie čipových společností, si myslí, že společnost je na cestě k dosažení ročního zisku 15 USD za akcii. Pokud předpokládáme 20násobek zisku, což je zhruba v souladu s průměrem akcií čipových společností, mohly by akcie Synaptics vyskočit zpět na 300 USD. Každopádně se jedná o velice zajímavou společnost tak trochu ve stínu svých gigantických kolegů.

Dvojice parádních dividendových společností, které vám zajistí pasivní příjem po desítky let

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě analýzy Erica J. Savitze.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Neznal jsem. Zajímavé, díky! 🤟🏻