S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Dvojice parádních dividendových společností, které vám zajistí pasivní příjem po desítky let

Dividendy budou vždy přitažlivé pro investory s konzervativnějším přístupem k trhům. Tyto výplaty, zejména pokud je společnost schopna je každoročně zvyšovat, slouží jako trvalá známka stability podniku. A čistě z psychologického hlediska - je prostě hezký pocit vědět, že zainvestujete a od té chvíle vám budou vaše peníze pravidelně přinášet další peníze. 

Ideální je nechat peníze vydělat vám další peníze

Navíc bankovní účty jen zřídkakdy vyplácejí více než 1% úrok, což je výrazně méně než 1,3% průměrný výnos indexu S&P 500. Tato situace jen zvyšuje atraktivitu dividendových akcií s vysokým výnosem a historií růstu výplat.

Pokud hledáte stabilní podniky s dlouhou výplatní historií, která bude zřejmě pokračovat, zvažte společnosti Chevron $CVX+0.2%  a STORE Capital $STOR.

Chevron $CVX+0.2% 

Na první pohled se může zdát, že zaměření společnosti Chevron na fosilní paliva je zastaralé, protože automobilový průmysl se přesouvá k elektromobilům. Ačkoli Chevron tvrdí, že má zájem "prosazovat budoucnost s nižšími emisemi uhlíku", jeho zisky stále pocházejí z ropy a zemního plynu. Nicméně podle amerického Úřadu pro energetické informace ropa a zemní plyn stále představují 69 % spotřeby energie v zemi. To znamená, že společnost Chevron může pravděpodobně i v příštích letech generovat dostatečné peněžní toky.

 

Kromě toho již provedla nezbytné investice do vyhledávání zásob. To jí umožnilo naplánovat nákup společnosti Noble Energy a vyplatit v roce 2020 dividendy ve výši 9,7 miliardy USD, přestože v tomto roce vykázala volný peněžní tok ve výši pouze 1,7 miliardy USD.

Zdá se, že se společnost rychle vzpamatovala z poklesu cen energií v roce 2020. V roce 2021 přinesl Chevron tržby ve výši přibližně 162,5 miliardy USD, což je o 72 % více než v roce 2020. Kromě toho vykázala čistý zisk ve výši 15,7 miliardy USD, což jí pomohlo vytvořit rekordní volný peněžní tok za rok ve výši 21,1 miliardy USD.

S tak velkým volným peněžním tokem nebyl pro Chevron problém pokrýt výdaje na dividendy ve výši 10,2 miliardy dolarů. Při roční výplatě 5,68 USD na akcii činí výnos při současných cenách akcií přibližně 4,1 %. Společnost si také drží status Dividend Aristocrat s 35letou sérií zvyšování výplat.

V prostředí rostoucích cen energií akcie Chevronu za poslední rok vzrostly o více než 50 %. Přesto se stále obchodují s poměrem ceny k zisku (P/E) přibližně 17, což je jen o něco málo více než poměr 15 P/E společnosti ExxonMobil $XOM-0.4%, která měla v prvním roce pandemie těžší období. Vzhledem k dnešním vysokým cenám ropy a atraktivní dividendě Chevronu zůstává tato akcie atraktivní volbou.

STORE Capital $STOR 

STORE Capital je REITem - společnost, která je pojmenována podle typu nemovitostí, na které se zaměřuje. "STORE" je zkratka pro "Single-Tenant Operational Real Estate".

Od svého založení v roce 2011 získala společnost téměř 2 800 nemovitostí ve 49 státech a může se pochlubit mírou obsazenosti 99,4 %. To zahrnuje nemovitosti různého využití, včetně vzdělávacích zařízení, samostatných maloobchodních prodejen a nemovitostí s průmyslovým využitím.

Tyto nemovitosti dosáhly v prvních třech čtvrtletích roku 2021 vážené průměrné cap rate (tj. míry návratnosti nemovitosti) ve výši 7,7 %. Velikost a rozmanitost jejích majetkových účastí navíc zvyšuje její stabilitu.

Akcie společnosti byly silně zasaženy počátkem pandemie

O potenciálu společnosti STORE vypovídá zájem dlouhodobě zaměřeného investora Warrena Buffetta. Berkshire Hathaway vlastní v REITu přibližně 9% podíl.

V roce 2021 si navíc vedla celkově velice dobře. Získala solidní množství prostředků. Tyto finance adekvátně pokryly její náklady na dividendu ve výši 300 milionů USD za prvních devět měsíců roku 2021. Při ceně 1,54 USD na akcii akcionáři v současné době získávají výnos 5,1 %. Vzhledem k tomu, že se STORE Capital prodává s téměř 20% diskontem oproti ceně z loňského léta, mohli by investoři s příjmy o této akcii uvažovat.

Vyplatí se nakoupit Alphabet ještě před splitem akcií?

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě výběru Willa Healyho.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mně se ty REITY stejně hrozně líbí... nemůžu si pomoct :D

To jsme dva :)