S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Učte se od nejlepších: Investiční génius Warren Buffett zveřejnil své nákupy a prodeje za Q4

Co si budeme nalhávat - učit se na akciovém trhu ze svých vlastních chyb je velice bolestivé a drahé. Je tedy mnohem lepší učit se z chyb druhých. Tedy... úplně nejlepší je učit se ze správných rozhodnutí. Pochopitelně je nanejvýš vhodné inspirovat se těmi nejlepšími. Tím investiční legenda Warren Buffett nepochybně je. Pojďme se podívat na jeho tahy a rozhodnutí v posledním čtvrtletí.

Warren Buffett ne nepochybně investiční legednou. Zdroj

Rovnou k věci

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 poprvé nakoupila zlevněné akcie společností Activision Blizzard $ATVI+0.1%  a Nu Holdings $NU+1.7%, přičemž opustila společnost Teva Pharmaceuticals $TEVA+4.2%  a dále se opájela akciemi farmaceutických a platebních společností.

Ve čtvrtém čtvrtletí šéf Berkshire podle hlášení 13F sledovaného portálem whalewisdom.com získal téměř 15 milionů akcií Activision Blizzard v hodnotě téměř 1 miliardy USD. Akcie ATVI se v listopadu propadly v souvislosti se ztrátou zisku. V lednu však akcie prudce vzrostly poté, co se Microsoft $MSFT+1.8% dohodl na koupi problémové videoherní společnosti v rámci velkolepé transakce v hodnotě 68,7 miliardy dolarů.

 

Konglomerát také koupil 107 milionů akcií brazilské digitální bankovní holdingové společnosti Nu v hodnotě více než 1 miliardy USD. Nu Holdings není Buffettovou první sázkou na brazilské finančně technologické společnosti - již dříve koupil společnost StoneCo $STNE+5.0%.

V minulém čtvrtletí Berkshire navýšila podíly ve společnostech Liberty Sirius $LSXMA-0.9% a Chevron $CVX+0.4% o třetinu a více, stejně jako ve společnostech RH $RH+2.3% a Floor & Decor $FND+2.7% o 1-3 %. Ceny ropy v letošním roce prudce vzrostly v souvislosti s rostoucím geopolitickým napětím.

Na druhé straně Berkshire zcela vyřadila akcie Teva a Sirius XM $SIRI. Ve 4. čtvrtletí Buffett dále snížil pozice ve společnostech Bristol Myers Squibb $BMY+0.3%, AbbVie $ABBV-4.6%, Visa $V-0.2%  a Mastercard $MA+0.1% poté, co tyto pozice snížil v předchozím čtvrtletí.

Obrovské, ostře sledované podíly v Bank of America $BAC-0.2%  a Apple $AAPL-0.3% zůstaly beze změny. Buffett rovněž ponechal na stejné úrovni akcie společnosti Amazon $AMZN+3.4%. Druhou největší drženou akcií Berkshire Hathaway podle počtu akcií je Apple s 887,1 milionu akcií. Na prvním místě jsou akcie Bank of America s více než 1 miliardou držených akcií.

https://www.youtube.com/watch?v=1Hxy2NBD7J8

Hlášení 13F podrobně popisuje změny v portfoliu Warrena Buffetta, které je v posledním čtvrtletí plné akcií Dow. Investiční legenda dlouhodobě poráží trh svými výběry.

Akcie Activision Blizzard dnes na burze posílily o 0,5 %, což není překvapivé vzhledem k dohodě o převzetí společnosti Microsoft za plnou hotovost. Akcie společnosti Nu poskočily o 6,6 %. Akcie společnosti Teva klesly o 1,1 %.

Když Berkshire Hathaway zaujme novou pozici, mají tyto akcie tendenci vyskakovat. Akciové portfolio společnosti Berkshire Hathaway, které se vyznačuje nízkým obratem a vysokou důvěrou investorů, je v investiční komunitě oblíbeným modelem.

Samozřejmě, že ne všechny "akcie Warrena Buffetta" jsou ve skutečnosti výběrem šéfa Berkshire. O část portfolia Berkshire Hathaway se starají finanční manažeři Ted Weschler a Todd Combs.

Buffettovo akciové portfolio zůstává extrémně koncentrované. Na konci čtvrtého čtvrtletí roku 2021 představovalo pět nejvýznamnějších akcií téměř 80 % celkového portfolia. Patřily mezi ně např: Apple (157,5 miliardy USD) a Bank of America (44,9 miliardy USD). Dále American Express (24,8 miliardy dolarů), Coca-Cola (23,7 miliardy dolarů) a Kraft Heinz (11,7 miliardy dolarů).

V rozhodnutích Warrena Buffeta a jeho managementu lze v každém případě najít množství inspirace.

Tento výrobce čipů je mnohem lepší než AMD nebo Nvidia. Už jste o něm slyšeli?

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě shrnutí Aparna Narayanana.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Spousta lidí bude zase prskat, že Buffett je přežitý a že spousta investorů ho překonává... to sice jo, ale nikdo to nedokázal udržet tolik desítek let jako on

Přesně tak - minimálně ty základní principy by měl mít pořád na paměti úplně každý