S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Nastal čas vydělat: Který sektor z vás právě teď může udělat milionáře?

Investoři houfně prodávají akcie. Pro ty, kteří se dívají dál než jen na nejbližších několik týdnů, by mohlo být dobré si některé z těchto akcií nyní pořídit. Jenže zde přichází otázka - směrem kterého konkrétního sektoru se vydat? Finančnictví, těžaři, technologie nebo třeba zdravotnictví? V tomto článku se podíváme, který konkrétní sektor se v tuto chvíli zdá být lepší volbou než ty ostatní.

Technologický sektor je pravděpodobně nyní velice dobrou volbou

Institucionální investoři nedrželi tak malé pozice v technologiích již více než deset let. Podle únorového průzkumu mezi manažery fondů, který provedla Bank of America $BAC+0.2% , podíl podílových a hedgeových fondů, které vlastní většinové množství technologických akciím klesl o téměř 10 %. Jednalo se o nejnižší alokaci do technologií ze strany respondentů průzkumu od srpna 2006.

Podíl respondentů, kteří uvedli, že mají více peněz v technologických akciích než v benchmarcích používaných ke sledování jejich výkonnosti - se oproti průzkumu z minulého měsíce snížilo o 10 bodů, což naznačuje, že investoři stále prodávají technologické akcie.

V prodejním módu jsou již několik měsíců. Technologický index Nasdaq Composite se oproti svému rekordnímu maximu z 19. listopadu snížil o 13 %.

Hlavní hnací silou výprodejů byl letošní růst výnosů dlouhodobých dluhopisů, který je výsledkem očekávání investorů, že Federální rezervní systém brzy zvýší úrokové sazby a začne snižovat objem svých dluhopisů. Vyšší výnosy dlouhodobých dluhopisů snižují současnou diskontovanou hodnotu budoucích zisků - a mnoho technologických společností je oceňováno na základě zisků, které by měly vyprodukovat za několik let.

https://www.youtube.com/watch?v=23QAL0uX7H0

Nebylo by překvapením, kdyby investoři přesunuli část peněz do technologického sektoru. Nejenže je v technologických akciích soustředěna relativně malá část portfolií investorů, ale manažeři fondů zvýšili hotovost - tím, že tyto podíly snížili. Peněžní prostředky nyní tvoří 5,3 % průměrného portfolia, přičemž minulý měsíc to bylo 5 %, uvádí Bank of America. To by mohlo způsobit, že manažeři fondů budou tolerantnější k podstupování rizika v technologických akciích.

"Go long US tech," napsal hlavní investiční stratég Bank of America Michael Hartnett.

Jeden z důvodů, proč by investoři měli alokovat svou hotovost do technologických akcií namísto jiných sektorů, se pravděpodobně objevil. Ocenění technologií je nyní mnohem nižší: Nasdaq je nyní oceněn na 27,4násobek souhrnného zisku na akcii, který by měly společnosti v indexu přinést v příštím roce, ve srovnání s 32,7násobkem z 19. listopadu.

 

Tento zájem by v této fázi hospodářského cyklu dával smysl. Očekávané zvýšení sazeb Fedu by bylo součástí snahy o zpomalení inflace snížením ekonomické poptávky. To hraje do karet technologickým firmám, protože mnoho společností v tomto sektoru není z hlediska růstu zisků příliš závislých na silné ekonomické poptávce.

Zpomalení poptávky a inflace by navíc stanovilo strop pro výnosy dluhopisů, což by bylo dobré pro ocenění technologických firem. Od roku 1994 překonaly technologické akcie v indexu S&P 500 v průměru o 8 procentních bodů výkonnost širšího indexu v šesti měsících po prvním zvýšení sazeb Fedu v hospodářském cyklu , podle společnosti Evercore. Ve 12 měsících po těchto prvních zvýšeních překonávají index v průměru o 13 procentních bodů.

Pro jistotu je třeba říci, že výnosy dluhopisů by odtud mohly ještě o něco vzrůst, takže další prodeje v oblasti technologií by nikoho nepřekvapily. Nemusí však trvat dlouho, než se investoři začnou o techniku opět zajímat.

Učte se od nejlepších: Investiční génius Warren Buffett zveřejnil své nákupy a prodeje za Q4

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě analýzy Jacoba Soneshineho.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Yeees, technologie asi ještě nějaký ten pátek porostou a nezdá se, že by je mělo něco převálcovat :)

Přesně tak :)

Zajímavá statistika