S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Držíte tyto 2 akcie? Měli byste zbystřit, Warren Buffett je totiž prodává

Warren Buffett je samozřejmě všeobecně považován za jednoho z největších investorů všech dob. Všichni k němu vzhlížíme a pozorně sledujeme, jaké akcie tento legendární investor zrovna nakupuje a prodává. Také se snažíme zjistit, jak uvažuje o dlouhodobých výhledech jednotlivých firem. Nyní tuto šanci máme. Podívejme se na dvě akcie, které Buffett a Berkshire Hathaway prodali ve čtvrtém čtvrtletí. 

 

1. Visa $V+0.1% 

roční vývoj ceny akcií Visa, zdroj: Google

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 Berkshire snížila svůj podíl ve velkém zpracovateli plateb Visa o více než 13 % a prodala přibližně 1,27 milionu akcií. Akcie Visa měly letos pomalý start, ale od chvíle, kdy společnost oznámila výsledky hospodaření za první fiskální čtvrtletí roku 2022, tedy za čtvrtletí končící 31. prosince 2021, se rozjíždějí. Společnost Visa vykázala za toto čtvrtletí zisk na akcii (EPS) ve výši 1,83 dolarů při čistých tržbách 7,1 miliardy dolarů, čímž překonala odhady analytiků. Celkový objem plateb pokračoval v příznivém trendu, přičemž pokračovalo i oživení objemu mezinárodních plateb.

Finanční ředitel Visy Vasant Prabhu na nedávném hovoru k výsledkům společnosti uvedl, že ačkoli v posledních měsících došlo k mírnému dopadu na objem přeshraničních plateb v důsledku koronavirové varianty omicron, vedení společnosti očekává, že v únoru dojde k obnovení oživení. Prabhu uvedl, že současný fiskální rok je na dobrém začátku a že očekává, že růst v tomto roce bude vyšší než před pandemií, protože přeshraniční objemy se nadále zotavují.

Buffett a Berkshire možná vidí v budoucnu problém v konkurenci. Možná také předpokládají, že svět po pandemii bude méně závislý na cestování. V tuto chvíli je však těžké si představit budoucnost, kdy se Visa stane irelevantní. Další možností je, že se Buffettovi a Berkshire jednoduše nelíbila jejich celková expozice v této oblasti, což nás přivádí k další akcii, kterou Berkshire prodala.

I přestože zřejmě padla Visa v nemilost Buffetovi, tak figure firma v tomto zajímavém výběru akcií: Pět akcií, které porostou jak při býčím tak i medvědím trhu.

2. Mastercard $MA+0.3% 

roční vývoj ceny akcií Mastercard, zdroj: Google

Buffett a Berkshire také snížili svou pozici v hlavním konkurentovi společnosti Visa, Mastercardu. Berkshire během čtvrtého čtvrtletí prodala více než 302 000 akcií společnosti Mastercard, čímž snížila svůj podíl přibližně o 7 %. Je možné, že Buffett a Berkshire mohou mít větší obavy z rostoucí konkurence ze strany technologií, jako je blockchain. Společnost Mastercard nedávno vykázala za čtvrté čtvrtletí roku 2021 zředěný zisk na akcii ve výši 2,41 dolarů při čistých tržbách 5,2 miliardy dolarů, čímž rovněž překonala odhady analytiků. Podobně jako v poslední zprávě o výsledcích společnosti Visa, i Mastercard uvedl, že hrubý dolarový objem i přeshraniční objem meziročně pěkně vzrostl, a naznačil, že se nadále rozvíjí příjemné oživení.

Visa a Mastercard mají dobrý předpoklad k tomu, aby využily toho, že stále více plateb přechází z hotovostních na digitální. Ačkoli existuje velká konkurence alternativních platebních možností, velcí hráči jako Visa a Mastercard by měli být schopni implementovat potřebné technologie, aby udrželi krok. Přesto se sektor plateb může v budoucnu jistě dramaticky měnit, takže je to něco, co je třeba při posuzování těchto dvou akcií vyhodnotit.

Upozornění: Příspěvek inspirován textem Brama Berkowitze, nejsem profesionální investor. Nejedná se o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Z mého pohledu, v případě uchycení krypta jako alespoň vedlejší možnosti jak platit a přijetí technologie blockchainu masově, budou mít tito dinosauři docela trable 😁 Každopádně, momentálně mají defakto monopol a jsou to stabilní společnosti 😁

To ano, krypto může být pro ně největším strašákem. Ale zatím nemají víceméně ve svém oboru konkurenci 👍

Přitom fundamenty mají super 😅

právě právě

Neviděl bych v tom nic zásadního, přece jenom všechno neprodal.