S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Pět akcií, které porostou jak při býčím tak i medvědím trhu

Najít akcie, jejichž ceny rostou při býčím trhu, není nic zázračného. Je to jedna z těch jednodušších disciplín a každý si pak může připadat jako geniální investor. Mnohem těžší je vybrat akcie, které dokážou růst i při medvědím trhu. Bývají to často společnosti, které jsou ve svým oborem špičkou a mají dominantní postavení. Tyto firmy poskytují zboží a služby, které jsou všudypřítomně spotřebovávány. To je recept na silný podnik, který se následně promítá do silných akcií, jež přečkají všechny tržní podmínky. 

 

1. Coca-Cola $KO-0.4% 

pětitelý vývoj ceny akcií Coca-Cola, zdroj: Google

Když se mi vybaví akcie společnosti Coca-Cola, okamžitě se mi vybaví Warren Buffett a Berkshire Hathaway. Buffett je pravděpodobně jejím nejhorlivějším a nejznámějším podporovatelem. Akcie Coly jsou čtvrtým největším podílem v portfoliu Berkshire Hathaway, přičemž firmě patří 400 milionů akcií.

Když si vzpomente na Coca-Colu, určitě se vám vybaví její ikonická červená plechovka. Je to klasická spotřebitelská značka, která nikdy nevyšla z módy. Je to král nápojů, což je důvod, proč se zdá, že vítězí bez ohledu na to, jak se daří trhu.

Ale když se v polovině února 2020 objevil Covid-19, akcie Coly se propadly spolu se vším ostatním.

Tady je ale dobrá zpráva: Coca-Cola nedávno překonala úrovně, na kterých se obchodovala bezprostředně před začátkem pandemie. Důvodem, proč Covid-19 zasáhl akcie KO obzvlášť tvrdě, je zčásti to, že se ve velké míře spoléhá na tržby z restaurací. S jejich zavíráním se zmenšily důležité zdroje příjmů.

Analytici společnosti Guggenheim však poznamenávají, že tržby restaurací se zlepšují rychleji, než se dříve předpokládalo. To je jeden z důvodů, proč se akcie KO tak dobře zotavují a proč tito analytici věří, že zisk na akcii (EPS) letos vzroste o 12 %.

Další možné důvody pro koupi akcií Coly můžete najít i v tomto příspěvku: Dvě akcie Warrena Buffetta, které se vyplatí držet dlouhodobě.

2. Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM-0.4% 

pětitelý vývoj ceny akcií Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, zdroj: Google

Společnost TSMC dominuje v oblasti sléváren polovodičů, což znamená, že vyrábí čipy pro nejvýznamnější světové značky polovodičů. Problémy dodavatelského řetězce jen znovu zdůraznily význam těchto čipů pro ekonomiku, takže chápete, kam mířím.

Společnost má v tomto odvětví pevnou pozici, protože si nárokuje více než polovinu trhu se slévárnami. Jinými slovy, zvítězí, ať už jde o medvědí nebo býčí trh.

Když už mluvíme zeširoka, rád bych si poznamenal několik důležitých statistik týkajících se její atraktivity. Zvláště se mi líbí tato věta z jejích webových stránek: "Od uvedení na burzu v roce 1994 dosáhl 17,5% růstu tržeb a 17,1% růstu zisku."

Co tedy způsobuje, že si společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing dokáže udržet tak dominantní postavení v tomto důležitém odvětví? Jde o vedoucí postavení v oblasti technologií. TSMC je průkopníkem a lídrem v oblasti sedminanometrové technologie výroby polovodičů. Ta má zásadní význam pro nové obory, jako je umělá inteligence (AI), 5G a mnoho dalších. To je staví na špičku inovací.

3. Visa $V+0.1% 

pětitelý vývoj ceny akcií Visa, zdroj: Google

Podívejte se na vývoj ceny akcie Visy. Něco je na něm zcela zřejmé. V průběhu času prostě pochoduje vzhůru. V době psaní tohoto článku činila její historická výkonnost přibližně 1 322 %.

A daří se jí i nadále. Za prvé, v prvním čtvrtletí roku 2022 vykázala silné zisky. Upravené údaje o zisku na akcii dosáhly v tomto čtvrtletí hodnoty 1,81 doalrů, což je o 11 centů lepší výsledek, než se očekávalo na základě odhadu. Tržby se zvýšily o 24 % a dosáhly 7,1 miliardy dolarů. A očekává se, že již tak silný byznys společnosti Visa se ještě více zrychlí.

Počet digitálních plateb se zvětšuje v souladu s nárůstem mezinárodního cestování. To samozřejmě znamená nárůst používání karet. Kromě toho společnost Visa znovu uvedla, že očekává, že její tržby po zbytek fiskálního roku porostou v řádu desítek procent.

Visa má dominantní postavení, měřeno počtem transakcí kreditními kartami a počtem karet v oběhu. Podle Wall Street zůstává Visa "buy". 

Potenciální investoři se mohou obávat, že Visa je předražená. Její poměr ceny k zisku (P/E) je 32. Chybí jí však úvěrové riziko, které mají finanční akcie, jako jsou banky. Navíc má obrovskou příležitost s rostoucí akceptací digitálních plateb.

4.  The Walt Disney Company $DIS-0.1% 

pětitelý vývoj ceny akcií The Walt Disney Company, zdroj: Google

Status Coca-Coly jako ikonické americké značky vyvolává určité představy a pocity. Pokud je to součástí jejího investičního kouzla, pak to samé platí i pro společnost Disney. Je to legendární zábavní značka, která se dotkla nás všech.

Ale zpět k naléhavějším záležitostem. Akcie Disney dočasně klesly kvůli zprávě, že Netflix $NFLX+1.7% měla v prvním čtvrtletí slabý výhled počtu předplatitelů. Z dlouhodobějšího hlediska to pravděpodobně nemá velký význam.

Totéž pravděpodobně platí o pokračujícím propadu akcií Disney od března 2021. Ve skutečnosti si myslím, že jde o klasickou příležitost k nákupu při slevě.

Akcie společnosti Disney v hlubokém období pandemie rychle rostly. Streamovací služba Disney Plus společnosti se po spuštění v roce 2019 rozjela na plné obrátky. Pak se objevily známky zpomalení a akcie Disney vrátily velkou část dřívějších výnosů.

Nepomohly také slabší listopadové výsledky. Moje myšlenka je následující: Investoři naleznou pozitiva ve výsledcích společnosti Disney z 9. února a miska vah se vrátí zpět v její prospěch. 

5. Procter & Gamble $PG-0.1% 

pětitelý vývoj ceny akcií Procter & Gamble, zdroj: Google

Společnost Procter & Gamble se právě snaží investorům ukázat, že vítězí na každém trhu. Společnost vlastní několik všudypřítomných značek zaměřených na nejrůznější potřeby, od péče o vlasy a pleť až po čisticí a prací prostředky.

Obecně platí, že společnostem, které vyrábějí základní spotřební zboží, se v těžkých ekonomických časech daří dobře. Patří k nim i společnost Procter & Gamble, která vyrábí produkty jako prací prášek Tide a plenky Pampers.

Vzhledem k tomu, že inflace je na historických maximech, analytici již očekávali, že Procter & Gamble bude dosahovat dobrých výsledků. Naštěstí pro společnost tato očekávání překonala, když dosáhla tržeb ve výši 21 miliard dolarů a zisku na akcii 1,66 USD. Očekává se, že organický růst jejích ikonických značek bude pokračovat i při zvyšování cen.

Procter & Gamble je také dividendovým aristokratem. Společnost se opírá o 65 po sobě jdoucích let zvyšování dividend.

Upozornění: Inspirováno textem Alexe Siroise, nejsem profesionální investor. Nejedná se o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Pri spoločnostiach ako $KO-0.4% alebo $PG-0.1% si musíte uvedomiť, že sa momentálne obchodujú ako rastové spoločnosti, PE ratio okolo 30, PS ratio 5-8, ktoré rastú +-5% ročne. Áno majú dividendy, ale pre ďalšie roky to môžu byť mŕtve peniaze. Keď sa pozriete, že napríklad $GOOG+1.1%  sa obchoduje na PE 25 a rastie 15%+, ktorú spoločnosť by ste si radšej vybrali? A to je len jeden príklad, momentálne je tam veľa rastových spoločnosti za atraktívne ceny, niektoré aj s dividendami, ktoré majú určite vyšší potenciál zhodnotenia investície v ďalších rokoch.

Jasný no, v tomhle porovnání ten Google vypadá prostě líp. To PE ještě navíc na technologickou společnost je fajn. Ale kdo ví, jak to bude vypadat za pár let. Cola má tu historii o pár desetiletí delší, prošla si X krizemi na trzích, drží ji Warren Bufett, atd. Věřím jí. Možná staromodní a jednodušší názor, ale co už :D

Vôbec nie, práveže v poriadku. Majú históriu, vyplácajú dividendu a je to stabilita. Ale ja rád vyhľadávam spoločnosti, ktoré majú potenciál viacnásobného zhodnotenia investície aj za trochu vyššej miery rizika. To je jedna z pekných vecí na investovaní. Tá sloboda, každý môže investovať svoje peniaze kde len chce :)

Pro mne nudný společnosti, ale ty argumenty k nákupu jsou asi pochopitelný:)

Jo, výběr $KO-0.4% a $V+0.1% je mi sympatický 👍

ještě u $KO-0.4% jsou příjemným bonusem dividendy