S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Chcete se stát bohatými? Kupte si tyhle 3 akcie

Legendární investor Peter Lynch kdysi dávno řekl: "každý je dlouhodobým investorem, dokud trh neklesne". Tuhle větu považuji za pravdivou a je to jistě i případ aktuálního trhu, který zkouší odolnost dlouhodobých investorů inflací, růstem úrokových sazeb a dalšími makroekonomickými a geopolitickými otřesy.

 

Na tomto náročném trhu je lákavé stáhnout se do bezpečí hotovosti, dluhopisů a levnějších defenzivních akcií. Opuštění všech rizikovějších aktiv však může způsobit, že se v budoucnu připravíte o masivní zisky.

Místo slepé paniky by se investoři měli držet dobře řízených společností, které jsou pevně ziskové a generují stabilní růst. Tyto tři technologické společnosti splňují všechny 3 podmínky - a investoři mohou zvážit nákup a držení jejich akcií navždy.

1. Alphabet $GOOG+1.1% 

Pětiletý graf akcie Alphabet, zdroj: Google Finance

Alphabet, mateřská společnost Googlu, by měla zůstat špičkovou technologickou akcií po celá desetiletí, protože její ekosystém je téměř nepřehlédnutelný. Vlastní největší internetový vyhledávač na světě, nejoblíbenější mobilní operační systém (Android), nejlepší webový prohlížeč (Chrome), přední webovou e-mailovou službu (Gmail) a největší bezplatnou stránku pro streamování videa (YouTube).

Tento technologický gigant vlastní také třetí největší platformu cloudové infrastruktury na světě, divizi vozidel bez řidiče a experimentální divizi pro vědu o živé přírodě. Tyto menší podniky by mohly v dlouhodobém horizontu postupně snížit závislost společnosti Alphabet na reklamních službách Googlu.

V letech 2016 až 2021 rostly příjmy společnosti Alphabet složenou roční mírou růstu (CAGR) o 23 %. Její čistý zisk rostl tempem CAGR 31 %. Cena jejích akcií se za posledních pět let více než ztrojnásobila a po červencovém rozdělení na 20 ku 1 bude pravděpodobně přitahovat ještě větší pozornost menších investorů.

Prozatím však společnost Alphabet stále vypadá levně při 24násobku forwardového zisku, což z ní činí druhou nejlevnější akcii FAANG po mateřské společnosti Meta Facebook $FB+0.5% . Na rozdíl od společnosti Meta však Alphabet nečelí významným překážkám souvisejícím s ochranou soukromí a neprovádí nákladný přechod na hardware a software pro virtuální realitu. Díky těmto silným stránkám je Alphabet jednou z mých nejoblíbenějších akcií, které lze koupit a držet navždy.

2. Adobe $ADBE+0.1% 

Pětiletý graf akcie Adobe, zdroj: Google Finance

Společnost Adobe je další z mých oblíbených dlouhodobých akcií, protože její ekosystém je rozsáhlý a její růst je pozoruhodně konzistentní.

V uplynulém desetiletí přeměnila všechny své stěžejní kreativní softwarové aplikace - včetně Photoshopu, Illustratoru a Premiere Pro - na cloudové předplatitelské služby. Tento přechod si získal zákazníky a odstranil závislost společnosti Adobe na pravidelných aktualizacích na stolních počítačích.

Společnost Adobe také rozšířila své portfolio cloudových služeb pro podniky, které jsou určeny pro týmy prodeje, marketingu, analytiky a elektronického obchodování.

Tato cloudová transformace umožnila společnosti Adobe růst stejně důsledně jako společnosti Alphabet. V letech 2016 až 2021 se příjmy a upravený čistý zisk společnosti Adobe zvyšovaly tempem 22 %, resp. 32 %, přičemž roční hrubá marže se rozšířila z 86 % na 88 %. Cena jejích akcií se za posledních pět let více než zčtyřnásobila.

Věřím, že si společnost Adobe udrží tuto dynamiku i v dlouhodobém horizontu, a to ze dvou prostých důvodů. Zaprvé, její Creative Cloud je pro profesionály v oblasti médií a designu zásadní a nemá žádnou významnou konkurenci. Za druhé, její služby Digital Experience zaměřené na podniky budou profitovat z pokračující digitalizace podnikových procesů v různých odvětvích.

Akcie společnosti Adobe se nemusí zdát levné při 36násobku budoucích zisků. Odolnost jejích evergreenových podniků však tuto prémii ospravedlňuje a činí z ní dobrou defenzivní akcii, která by měla být vlastněna v době, kdy rostoucí úrokové sazby otřásají trhem.

3. Texas Instruments $TXN+0.0% 

Pětiletý graf akcie Texas Instruments, zdroj: Google Finance

Texas Instruments se může zdát jako starý zaprášený výrobce analogových a vestavných čipů, ale jeho pomalý a stabilní růst přinesl trpělivým investorům působivé dlouhodobé zisky.

V letech 2004 až 2021 rostly roční tržby TI tempem pouhých 2 %. Její čistý zisk však rostl s CAGR 9 %, zisk na akcii se zlepšoval s CAGR 13 % a volný peněžní tok na akcii rostl v průměru o 12 % ročně.

Společnost přestala konkurovat výrobcům čipů vyšší třídy, jako jsou Qualcomm a Nvidia. Místo toho se zaměřila na výrobu levnějších, kapitálově méně náročných analogových a vestavných čipů, aby snížila své provozní náklady a generovala konzistentní peněžní toky (free cash flow). V posledních letech se přeorientovala z 200mm na 300mm wafery, aby snížila náklady na své nebalené součástky přibližně o 40 %.

Tento přechod, který se do značné míry opíral o sekulární expanzi automobilového a průmyslového trhu, zvýšil hrubou marži společnosti ze 45 % v roce 2004 na 67 % v roce 2021. Během tohoto období také snížila počet svých akcií o 46 % a zároveň 18 let po sobě každoročně zvyšovala dividendu.

Stabilní růst a opatření vstřícná k akcionářům pomohly společnosti Texas Instruments dosáhnout za posledních pět let solidního celkového výnosu ve výši téměř 150 %. Akcie dnes stále vypadají levně na úrovni 18 násobku forwardového zisku, vyplácejí zdravý forwardový dividendový výnos ve výši 2,8 % a zůstávají solidní defenzivní hrou pro dlouhodobé investory.

Neprezentoval bych nic, čemu sám nevěřím. Nákupem jakékoli z uvedených společnosti dle mého názoru neuděláte do příštích let chybu. Navíc pokud se vám povede je nakoupit za nižší cenu, zvýší se vám tím i budoucí výnos a to je dobré si uvědomit. Já mám tyto akcie ve svém Watchlistu a budu je pozorně sledovat. Zároveň budu rád, když i vy vyjádříte svůj názor ohledně těchto 3 společností dole v komentářích. 

Přečtěte si i další články: Warren Buffett, Charlie Munger a Bill Ackman právě zveřejnili výrazné změny ve svých akciových portfoliích

Nejedná se o investiční doporučení, autorem původního článku je Leo Sun. Případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. 

Zdroj: The Motley Fool

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Google je top akcie v mém portfoliu :)

Blahopřeji